Hiába választottak Spanyolországban: marad a patthelyzet

Szerző: Pintér Bence
2019.11.11. 07:52

A szocialisták nyertek, de nem nagyon, közben viszont megerősödött a szélsőjobb.

Hiába választottak Spanyolországban: marad a patthelyzet

Idén másodszor, négy év alatt negyedszer választottak Spanyolországban,

de a választás ellenére nem valószínű, hogy megoldódik a spanyol politikai válság,

mint ahogy arról már előre értekeztünk ebben a cikkben.

Az ügyvivő miniszterelnök, Pedro Sánchez pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt ugyan megnyerte a választást, de még három mandátummal kevesebbet is kapott: a 350 fős spanyol parlmentben 120 képviselője lesz, a többséghez 176 kellene. Ez azonban a szélsőbaloldali Podemosszal sincs meg, akik az áprilisi 42 képviselő helyett most csak 35 képviselőt küldhetnek az alsóházba.

A konzervatív Néppárt 88 képviselővel a második erő, ami 22-vel több, mint áprilisban,

de az igazi nagy előretörést a szélsőjobboldali Vox érte el, akik az április 24 helyett most 52 képviselőt küldhetnek a parlamentbe.

A választáson a legnagyobbat egyébként a jobbliberális Ciudadanos bukta, akik áprilisban harmadikok voltak 57 képviselővel, most viszont csak 10 képviselőt küldenek majd a parlamentbe.

A lényeg az, hogy működőképes koalíció, stabil kormánytöbbség egyelőre nem látszik ebből az eredményből: a két baloldali párt koalíciója csak a katalán szuverenisták támogatásával működhetne és a jobboldalon sincs elég mandátum egy stabil többséghez, bármilyen variációban is gondolkodnának a pártok, mindenképp szükség lenne a regionális pártok támogatására.

Viszont a Néppárt vezetője, Pablo Casado a választás értékelése közben nem zárkózott el teljesen az együttműködéstől a szocialistákkal: a nagykoalíciónak kényelmes többsége lenne, de nagy kérdés, hogy ez létrejöhet-e, miután Sánchez ettől kategorikusan elzárkózott korábban – mondjuk Casado is.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek