Hónapok óta tudni lehet, mégis váratlan: a spanyol kormány 9 katalán politikust kegyelemben részesít

2021.06.21. 17:41

Mindezt a spanyol szocdem miniszterelnök, Pedro Sánchez jelentette be Barcelonában. Így 9 politikus szabadulhat a börtönből, amiért 2019-ben zendülés és hűtlen kezelés vádjával elítélte őket a spanyol legfelsőbb bíróság, mert részt vettek a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezésében. A hírnek ennek ellenére sem a katalán függetlenségpártiak, sem pedig a spanyol társadalom nem örül.

Hónapok óta tudni lehet, mégis váratlan: a spanyol kormány 9 katalán politikust kegyelemben részesít

Már régóta a katalán konfliktus áll a spanyol belpolitika középontjában: miközben a madridi és a barcelonai kormányok próbálják valahogy elsimítani a két testület között a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás, illetve az annak következtében 2019-es szeparatista politikusok elítélése után kiújult spanyol-katalán konfliktust, a spanyol pártok egy jelentős része a jelenlegi Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az újbalos Podemos közös kormányzását bírálja, 

amiért a PSOE-s miniszterelnök, Pedro Sánchezről már régóta tudni lehet, hogy kegyelemben részesítene több elítélt katalán politikust is.

A kormányt ezért leginkább a jobboldali pártok bírálják: az ellenzékben lévő három jobboldali párt, a francói örökséget is hordozó konzervatív Partido Populár (Spanyol Néppárt), a jobbközép-liberális Ciudadanos (Polgárok) és a szélsőjobboldali Vox már korábban is hangot adott, hogy szerintük az amnesztiák rossz üzenetet közvetítenének a szeparatista katalánoknak, és nemrégiben beálltak egy tüntetés mögé, ahol a többtízezren azt követelték a kormánytól, hogy ne részesítse amnesztiában a szerintük zendülést okozó katalán politikusokat.

Sánchez: Helyre fogjuk állítani az együttélést

Mint korábban beszámoltunk róla, a Sánchez vezette madridi kormány, és a nemrégiben alakult új szeparatista katalán kormány régóta tárgyal arról, hogy miként lehetne elsimítani a spanyol-katalán ellentéteket. Sánchez még azt is felvette katalán kollégájának, Pere Aragonèsnak, hogy a 2019-ben a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás megszervezéséért és lebonyolításáért elítélt katalán képviselőket kegyelemben részesítenék, míg a katalán elnök szerint az egyetlen megoldást az amnesztia jelentené. 

A vita alapját röviden az adja kettejük között, hogy a kegyelmet (pardon) személyek kapják, és azzal a bűnösségüket nem törlik el, mindössze a kiszabott büntetés hosszát csökkentik vagy törlik el teljesen, viszont mivel az személyekre vonatkozik, ezért másokat ugyanezekért a bűncselekményekért még elítélhetnének. Az amnesztia ennél jóval szélesebb körű: amnesztiát események kapcsán lehet adni, és amennyiben kijelentik, hogy az az adott esemény nem számított bűncselekménynek – jelen esetben a 2017-es függetlenségi népszavazás – akkor onnantól kezdve mást sem lehet bíróság elé állítani azzal kapcsolatosan. Erről hosszabban itt írtunk korábban.

Június 21-én, hétfőn azonban Pedro Sánchez beszédet tartott a barcelonai operaházban, ahol bejelentette, hogy

kedden pardonban fogják részesíteni azt a 9 katalán politikust, akik 2019 óta börtönben ülnek zendülés és hűtlen kezelés miatt.

„Helyre fogjuk állítani az együttélést. Nem a feledés miatt, hanem a tisztelet és szeretet miatt” – jelentette ki a spanyol miniszterelnök, miközben a barcelonai operaházban közel 250-en hallgatták helyszínen a beszédét – a szeparatista katalán kormány tagjai ugyanis nem vettek részt rajta. 

A SPANYOL SZOCIALISTA MINISZTERELNÖK, PEDRO SÁNCHEZ SIET A JÚNIUS 14-I NATO-CSÚCSTALÁLKOZÓRA. FOTÓ: PEDRO SÁNCHEZ PÉREZ-CASTEJÓN / FACEBOOK.

Sánchez szerint az, hogy a 9 katalán képviselőt – köztük az őt bíráló korábbi katalán alelnököt, Oriol Junquerast – szabadon engednek, az „egyetértés egyértelmű üzenete” – utalva, hogy mindkét fél a kapcsolatok normalizálásában és a konfliktusok elsimitásában érdekelt.

„Nem várjuk el , hogy a függetlenségre törekvők megváltoztatják az eszményeiket, de azt elvárjuk, hogy (ők) majd megértik, hogy a törvényen kívül nincsen másik út.

Az nem lehet legitim, hogyha a társadalom egyik része elgázolja a másikat” 

– véli Sánchez, aki ezzel arra utalt, hogy Katalónia egyoldalúan nem mondhatja ki a függetlenségét, mint azt 2017-ben tette, majd továbbfűzve gondolatát, arról beszélt, hogy miként lehetne helyreállítani a spanyol és a katalán kormány közötti konfliktust.

„Mi szeretnénk helyreállítani a párbeszédet és az együttélést azzal a többmillió katalánnal, akik érzelmileg kötődnek azokhoz, akik most börtönben vannak. A spanyol demokrácia erős. A meggyőzés a legtartósabb módja a győzelemnek” – zárta gondolatait Sánchez, majd zárszóként katalánul szólt a jelenlévőkhöz, miszerint a spanyolok szeretik a katalánokat.

Se a spanyol jobboldalon, sem a szeparatista katalánok nem örülnek Sánchez bejelentésének

A szeparatista mozgalom két korábbi fontos arca, a jelenleg börtönbüntetését töltő Oriol Junqueras és a letartóztatástól Belgiumba menekülő Carles Puigdemont is bírálta Sánchezt. Puigdemont Sánchez beszéde előtt úgy nyilatkozott, hogy az operaházba az emberek operát vagy színházi darabot mennek nézni, és ha komolyan gondolná Sánchez a szavait, inkább a katalán parlamentben szólalna fel. 

Junqueras még ennél is élesebben bírálta a spanyol kormányfőt. Puigdemont korábbi alelnöke, a jelenleg 13 éves börtönbüntetését töltő katalán politikus szerint Sánchez csak azért ad nekik pardont, hogy

a spanyol államot ne ítéljék el a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán,

és ezzel „feledésbe merüljenek” azok a túlkapások, amiket a spanyol állam korábban vétett a katalánok ellen. Míg párttársa, a katalán parlament házelnöke, Elisenda Paluzie korábban úgy nyilatkozott, hogy

a spanyol kormány a pardonokkal akarja kifogni a szelet a szeparatisták vitorlájából, hogy a katalánok ne tudják azt kommunikálni külföldön, hogy a spanyolok őket elnyomják. 

Ugyanakkor Junqueras elismerte, hogy a pardonok részben győzelemnek számítanak, hiszen ez is megmutatta a spanyol állam gyengeségét.

AZ ERC ELNÖKÉNEK, ORIOL JUNQUERAS SZABADONENGEDÉSÉÉRT TÜNTETNEK A SZAVAZÓI 2020 JANUÁRJÁBAN. FOTÓ: ERC / FACEBOOK.

Sánchez beszéde közben Barcelonában többen is tüntettek, akik egyrészt azt követelték, hogy pardon helyett amnesztiát adjon a spanyol kormány, másrészt pedig az El País tudósítása szerint egy, az operaházba besurranó tüntető a monológ helyett dialógust követelte Sáncheztől, miközben a spanyol kormányfő épp beszédét tartotta.

A spanyol jobboldali pártok azonban még ennél is élesebben bírálták a kormányt, bár ők nem amiatt, mert szerintük túl keveset, hanem azért, mert túl sokat nyújtanak a szeparatistáknak.

Emellett szerintük Sánchez csak azért ad pardont több szeparatista katalánnak, hogy ezzel a spanyol képviselőházban megőrizze a parlamenti többségét 

– a PSOE-nek ugyanis szüksége van a legnagyobb katalán párt, a Katalán Republikánus Baloldal (ERC) külső támogatására, hiszen a 350 fős Képviselőházban csak így van meg a 176 fős többsége a PSOE-Podemos koalíciónak.

A spanyolok többsége nem adna se kegyelmet, se amnesztiát a katalánoknak

Annak ellenére, hogy Pedro Sánchez már régóta azt kommunikálja, hogy bosszú helyett a megbékélés ideje jött el, és szerinte a katalán politikusok már elég időt töltöttek börtönben,

a spanyol társadalom nagy része nem adna se kegyelmet, se amnesztiát a katalánoknak.

Egy június 13-i közvélemény-kutatás szerint a spanyolok mindössze 25 százaléka támogatja, hogy a börtönbüntetésüket töltő katalán képviselők kegyelemben részesüljenek, míg 63 százaléka ellenzi. Egy frissebb, június 20-i kutatás szerint a spanyolok 61 százalék ellenzi, hogy Junquerasék idő előtt szabadulhassanak a börtönből. De nemcsak a spanyol társadalom véli így: a legfelsőbb bíróság a belebegtetett kegyelem kapcsán még májusban megjegyezte egy (jogilag nem kötelező erejű) közleményben, hogy az szerintük szembemenne a spanyol alkotmánnyal.

Ha Sánchez hétfőn tett ígéretét betartva a spanyol kormány kedden valóban kegyelemben részesíti a kilenc, jelenleg börtönbüntetését töltő katalán politikusnak, akkor ők még a héten szabadulhatnak. Azonban mivel a kormány nem amnesztiát ad, ezért például az Azonnalinak nemrégiben nagyinterjút adó Carles Puigdemontot még továbbra is elítélhetik, ha végül az Európai Unió Bírósága jóváhagyja mentelmi jogának felfüggesztését, amit az Európai Parlament még március 9-én szavazott meg.

NYITÓKÉP: A Katalán Republikánus Baloldal (ERC) követel amnesztiát a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás miatt 2021. június 21-én. FOTÓ: Esquerra Republicana de Catalunya / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek