+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. november 1. péntek, 19:15
Szászországban a migrációs válság óta különösen erős a szélsőjobb, most a tartomány központja, Drezda szokatlan javaslatot fogadott el emiatt.

Nem mindennapi döntést fogadott el szerda este a kelet-németországi Szászország tartományi fővárosának városi képviselőtestülete: Drezdában ugyanis „nácivészhelyzetet” hirdettek a városban jelentős szélsőjobboldali aktivizmus okán – tudósít a Die Welt.

 

Megszavazták, de a név nem mindenkinek tetszik

 

A kétségkívül figyelemfelkeltő döntést a város szerdai döntése szerint azért kellett elfogadni, mert a képviselőtestület úgy vélte,

 

„az antidemokratikus, antipluralista, embergyűlölő és szélsőjobboldali viselkedés és tevékenység, beleértve az erőszakot egyre nyíltabbá válik Drezdában”.

 

A „nácivészhelyzet”-kifejezés egyébként egészen a német viccpárt Die Partei (tudjátok, akinek az elnökével mi is csináltunk már videót) drezdai helyi képviselőjétől, Max Aschenbachtól ered. A Die Partei a maga módján rendszeresen fellép a szélsőjobb ellen, Türingiában például 2800 liter sört osztogatnak szét annak a falunak a lakosai között, ahol alig szavaztak a szélsőjobbos AfD-re. Emellett a párt egyik EP-képviselője csak azért ült be a zöld EP-frakcióba, hogy a szélsőjobbos pártcsalád nehogy erősebb legyen a zöldeknél, EP-listájukat pedig telepakolták olyan arcokkal, akik neve náci vezetők neveire emlékeztet – csak azért, hogy ezzel megtévesszék a szélsőjobbos szavazókat.

 

Drezdában viszont a nácizós javaslatot sem viccnek szánta Aschenbach, és végül meg is szavazta a képviselőtestület 39 támogató és 29 nemleges szavazat mellett. A Zöldek, a szélsőbalos Die Linke, a szocdem SPD és a jobbliberális FDP is támogatták a Die Partei-os javaslatot, igaz, utóbbi pártnak a „nácivészhelyzet”-kifejezéssel akadt egy kis problémája. Szerintük ugyanis

 

az Európa kulturális fővárosa címre pályázó Drezda reputációjának épp nem segít, ha a náciveszéllyel kerül be a hírekbe.

 

Merjük náciknak nevezni a nácikat?

 

Az ellenszavazók között természetesen a szélsőjobbos AfD szerepelt, de nem támogatta a javaslatot a kereszténydemokrata CDU, és a jobboldali Szabad Választók (FW) pártja sem. A kereszténydemokraták szerint a javaslat ugyanis nem több, mint „szimbolikus politizálás” és egy nyelvi hiba, míg a Szabad Választók arra emlékeztettek, hogy az ilyen-olyan szükségállapotok általában a demokratikus alapjogok korlátozásával járnak.

 

Mégis, Aschenbach a Mitteldeutscher Rundfunk helyi közszolgálati csatornának adott interjújában azt mondta, „Drezdában náciprobléma van, ezzel pedig csinálni kell valamit”. Szerinte, ha valaki azt hangoztatja, hogy egyes emberek nem érnek annyit, mint a többiek, akkor a politikának is lépnie kell, és tisztáznia, hogy ez elfogadhatatlan.

 

„A politika makacsul ellenkezik, hogy nácinak nevezze a nácikat.”

 

„A sajtónak is komoly problémái vannak ezzel, mikor a szélsőjobbosok és a rasszisták már kétszámjegyű eredményekkel ülnek a parlamentben” – indokolta a Die Partei képviselője a döntést.

 

A vészhelyzetet hirdető döntés tartalma egyébként már közel sem olyan alarmista mint a címe: többek között a demokratikus kultúra erősítését, a kisebbségvédelmet, az emberi jogi küzdelmet, és a szélsőjobboldal erőszak áldozatainak segítését irányozza elő. Ezen felül „az antiszemitizmus és a rasszizmus okaira és következményeire” figyelmeztet, valamint kiáll a sokszínűség és a tiszteletteljes szolidaritás mellett is.

 

Drezda egyébként az otthona az iszlámellenes Pegida-mozgalomnak is (a betűszó jelentése: hazafias európaiak a nyugati világ iszlamizációja ellen). A városban a migrációs válságot követően óriási tüntetéseket tartott a Pegida, 27,5 százalékos eredményével pedig a szélsőjobbos AfD is a második legnagyobb erő lett idén a szászországi tartományi parlamentben. Drezdában viszont valamivel gyengébb az AfD, mint a tartományban, a városi tanács választásán csupán 17,1 százalékos eredményt értek el, ezzel a CDU és a Zöldek is megelőzték őket.

 

BORÍTÓKÉP: Pegida-tüntetés Drezdában 2015. januárjában / Wikipédia

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás