Náci húzóneveket pakol az EP-listájára a német viccpárt

Szerző: Bukovics Martin
2018.08.23. 19:51

Göbbels, Bohrmann, Eichmann, Göring mind EP-képviselők lehetnek 2019-től, ha a német választók a viccpártra szavaznak.

Náci húzóneveket pakol az EP-listájára a német viccpárt

Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlóan a német viccpárt elnöke, mi több: EP-képviselője is megkezdte a felkészülést a 2019-es EP-választásra. Martin Sonneborn az egyelőre csak az irányt kijelölő Orbánnal ellentétben már a párt programját és tervezett listáját is bemutatta a héten Brüsszelben. A Die Partei célja az lesz, hogy a bevándorlásellenes, jobboldali populista AfD-től annyi szavazót elhódítson, amennyit csak lehet.

Az EP-listára ezért csak olyan párttagokat raktak rá, akiknek megegyezik valamelyik híres náci vezetővel a családnevük: így egy Göbbels, egy Göring, egy Speer és egy Eichmann is indul.

A listát Martin Sonneborn EP-képviselő, humorista vezeti, őt Nico Semsrott, a német ZDF köztévé viccműsorának, a Heute Show-nak az egyik állandó szereplője követi. Az utánuk jövők viszont már mind olyanok lesznek, akiknek a családneveitől a viccpárt reményei szerint izgalomba jönnek a szélsőjobboldali szavazók. És nem csak ők: Sonneborn a Frankfurter Allgemeine tudósítása szerint brüsszeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, számít demens CDU-szavazók és összezavart CSU-sok voksaira is 2019. május 26-án.

A cél a 2 százalékos eredmény.

Ezek Európa legismertebb nevei. Az osztrákok és a magyarok imádni fogják! – közölte Sonneborn.

De mit keresnek ők az EP-ben?

A 2014-es EP-választáson Sonnebornék 0,6 százalékot szereztek, így egy mandátumot sikerült is szerezniük, a CDU, a CSU és az SPD legnagyobb bánatára. Mindez azért fordulhatott elő, mert a német alkotmánybíróság 2011-ben megsemmisítette azt a szabályt, ami a szövetségi parlamenti választáshoz hasonlóan az EP-választásra is 5 százalékos küszöböt írt elő. A német parlament ezután 3 százalékot írt a törvénybe, azonban nagy meglepetésre ezt is elkaszálta az AB – ráadásul olyan rövid idővel a 2014-es EP-választás előtt, hogy már nem volt mit tenni, küszöb nélkül vágtak neki a választásnak. 

Így jutott be a humorista Sonnebornon kívül a neonáci NPD, a Kalózpárt vagy épp az állatvédő Tierschutzpartei. Összesen hét német kispárt küldött 1-1 képviselőt az Európai Parlamentbe.

Egyébként mindegyikükre 0,6-1,5 százalék szavazott a 2014-es EP-választáson. Ez még ha százalékos arányban kevésnek is tűnik, érdemes figyelembe venni, hogy Németország nyolcvanmilliós ország. Összehasonlításképp: a Die Parteira leadott 184 ezer szavazat jó másfélszer több a magyarországi 5 százalékos küszöböt akkor éppen csak megugró LMP 117 ezer voksánál.

A nagy német pártok a kicsik bejutási lehetőségét megelégelve végül Orbán Viktor kedvenc fegyveréhez, a felülalkotmányozáshoz nagyon hasonló taktikához fordultak, és 5 százalékos küszöböt írattak bele egy EU-jogi normába. Ez valószínűleg 2024-től fog majd élni, így simán lehet, hogy a Die Partei addigra 2 EP-képviselőt is köröztet Brüsszel és Strasbourg között. Lehet, hogy pont egy Göringet és egy Eichmannt.

Martin Sonnebornnal az Azonnali készített már videóinterjút, íme:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek