+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. augusztus 23. csütörtök, 19:51
Göbbels, Bohrmann, Eichmann, Göring mind EP-képviselők lehetnek 2019-től, ha a német választók a viccpártra szavaznak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlóan a német viccpárt elnöke, mi több: EP-képviselője is megkezdte a felkészülést a 2019-es EP-választásra. Martin Sonneborn az egyelőre csak az irányt kijelölő Orbánnal ellentétben már a párt programját és tervezett listáját is bemutatta a héten Brüsszelben. A Die Partei célja az lesz, hogy a bevándorlásellenes, jobboldali populista AfD-től annyi szavazót elhódítson, amennyit csak lehet.

 

Az EP-listára ezért csak olyan párttagokat raktak rá, akiknek megegyezik valamelyik híres náci vezetővel a családnevük: így egy Göbbels, egy Göring, egy Speer és egy Eichmann is indul.

 

A listát Martin Sonneborn EP-képviselő, humorista vezeti, őt Nico Semsrott, a német ZDF köztévé viccműsorának, a Heute Show-nak az egyik állandó szereplője követi. Az utánuk jövők viszont már mind olyanok lesznek, akiknek a családneveitől a viccpárt reményei szerint izgalomba jönnek a szélsőjobboldali szavazók. És nem csak ők: Sonneborn a Frankfurter Allgemeine tudósítása szerint brüsszeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, számít demens CDU-szavazók és összezavart CSU-sok voksaira is 2019. május 26-án.

 

A cél a 2 százalékos eredmény.

 

Ezek Európa legismertebb nevei. Az osztrákok és a magyarok imádni fogják! – közölte Sonneborn.

 

De mit keresnek ők az EP-ben?

 

A 2014-es EP-választáson Sonnebornék 0,6 százalékot szereztek, így egy mandátumot sikerült is szerezniük, a CDU, a CSU és az SPD legnagyobb bánatára. Mindez azért fordulhatott elő, mert a német alkotmánybíróság 2011-ben megsemmisítette azt a szabályt, ami a szövetségi parlamenti választáshoz hasonlóan az EP-választásra is 5 százalékos küszöböt írt elő. A német parlament ezután 3 százalékot írt a törvénybe, azonban nagy meglepetésre ezt is elkaszálta az AB – ráadásul olyan rövid idővel a 2014-es EP-választás előtt, hogy már nem volt mit tenni, küszöb nélkül vágtak neki a választásnak. 

 

Így jutott be a humorista Sonnebornon kívül a neonáci NPD, a Kalózpárt vagy épp az állatvédő Tierschutzpartei. Összesen hét német kispárt küldött 1-1 képviselőt az Európai Parlamentbe.

 

Egyébként mindegyikükre 0,6-1,5 százalék szavazott a 2014-es EP-választáson. Ez még ha százalékos arányban kevésnek is tűnik, érdemes figyelembe venni, hogy Németország nyolcvanmilliós ország. Összehasonlításképp: a Die Parteira leadott 184 ezer szavazat jó másfélszer több a magyarországi 5 százalékos küszöböt akkor éppen csak megugró LMP 117 ezer voksánál.

 

A nagy német pártok a kicsik bejutási lehetőségét megelégelve végül Orbán Viktor kedvenc fegyveréhez, a felülalkotmányozáshoz nagyon hasonló taktikához fordultak, és 5 százalékos küszöböt írattak bele egy EU-jogi normába. Ez valószínűleg 2024-től fog majd élni, így simán lehet, hogy a Die Partei addigra 2 EP-képviselőt is köröztet Brüsszel és Strasbourg között. Lehet, hogy pont egy Göringet és egy Eichmannt.

 

Martin Sonnebornnal az Azonnali készített már videóinterjút, íme:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás