2800 liternyi sört kapnak, mert senki se szavazott a szélsőjobbra a falujukban

2019.10.29. 09:34

A türingiai Gerstengrund nevű falu volt az egyetlen település, ahol nem tudott öt százalék feletti eredményt elérni a szélsőjobboldali AfD múlt vasárnap. A német viccpárt betartja ígéretét: ingyen sör a jutalmuk.

2800 liternyi sört kapnak, mert senki se szavazott a szélsőjobbra a falujukban

Annyira örül a német Die Partei nevű viccpárt annak, hogy volt egyetlen település, ahol kevesebb, mint öt százalékot ért el a szélsőjobboldali AfD Türingiában, hogy ajándék sört visz a lakosoknak – jelentették be Facebook-oldalukon hétfőn.

Ezt persze előre eltervezték: a türingiai választási kampányban még arra számítottak, hogy több ilyen település is lesz, ezért a sörfelajánló akciójukat eredetileg úgy hirdették meg, hogy az erre a célra a pártnak pénzt adományozók külön megjelölhették, melyik településen kívánják az ingyen sör ígéretével befolyásolni a választást.

Több, mint 2800 liter sörnyi pénz jött össze, amit most mind Gerstengrund lakói kapnak meg, ami már csak azért is vicces, mert a „Gerste” szó árpát jelent, ami pedig a sör egyik alapanyaga. A faluban konkrétan senki se szavazott az AfD-re.

Arról nem is beszélve, hogy Gerstengrund lakóinak eredetileg senki se akart előre sört felajánlani, most mégis az övék lesz az alsó hangon 2800 liternyi sör, ami fejenként 42 és fél litert jelent. Türingia egyébként az egyik legnagyobb sörfogyasztó tartomány Németországban, 2016-os számok szerint évente fejenként 114 liter sör fogy itt el, ennél többet már csak a Berlin körüli Brandenburg tartományban isznak. A legismertebb Türingiában gyártott sör az 1543-ban alapított Bad Köstritzi-i sörfőzde Köstritzer nevű fekete söre.

A Türingia nyugati, Hessenhez közeli részén fekvő falu 66 lakosából egyébként mindössze 49-en voltak választásra jogosultak, közülük pedig 43-an mentek szavazni, és több, mint 80 százalékuk a kereszténydemokrata CDU-t választotta. A többi hat gerstengrundi egyéniben a zöldekre és az erfurti parlamentbe épp bejutó liberális FDP-re szavazott, a pártlistás szavazólapon azonban átpártoltak páran a helyben nagyon népszerű kommunista tartományi miniszterelnök, Bodo Ramelow pártjához, a Die Linkéhez is.

Türingiában múlt vasárnap tartottak választásokat, ahol a szélsőbaloldali Die Linke és a szélsőjobboldali AfD is az élretört, míg a CDU visszacsúszott a harmadik helyre. Az Azonnali elemzését az eredményekről itt olvashatjátok.

FOTÓK: Metilsteiner / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek