Decemberi választást akar a brit kormány és az ellenzéki liberális demokraták is

Szerző: Pintér Bence
2019.10.28. 16:15

Megkerülnék Jeremy Corbynt és a Munkáspártot, akik csak akkor akarják megszavazni a választást, ha biztos, hogy nem lesz megállapodás nélküli brexit.

Decemberi választást akar a brit kormány és az ellenzéki liberális demokraták is

Miután Brüsszelben zöld utat kapott a Kilépés nélküli brexit következő évada, avagy kiderült, hogy az EU január 31-ig meghosszabbítja a brexit határidejét, marad a kérdés:

lesz-e előrehozott választás az Egyesült Királyságban, és ha igen, mikor?

Ha visszatekerünk kicsit az egyre kevésbé szórakoztató politikai komédia első évadára, emlékezhetünk, hogy rendes választást utoljára 2015-ben tartottak a szigetországban, amit a konzervatívokat vezető David Cameron nyert meg, aki kiírta a brexitnépszavazást 2016-bn, amin meglepetésre a kilépéspártiak nyertek. Cameron ezután lemondott, és Theresa May lett a miniszterelnök, aki 2017-ben váratlanul előrehozott választást tartott, ami nagyobb legitimációt szeretett volna magának nyerni, ehelyett elvesztette a konzervatívok többségét a parlamentben.

May idén májusban mondott le, lemondását azonban nem általános választás, hanem a konzervatív párton belüli vezetőválasztás követte, ennek nyomán lett miniszterelnök Boris Johnson, aki hiába próbált meg tényleg mindent a keménykedéstől egészen addig, hogy egy, sokak szerint a korábbinál is előnytelenebb brexitmegállapodást kötött Brüsszellel, nem tudta keresztülvinni akaratát a brit alsóházon.

Az elmúlt hetekben világos lett tehát, hogy a paradox helyzetet csak egy új választás oldhatja meg, ugyanakkor arról senki nem tudott megállapodni senkivel, hogy ezt milyen formában kéne intézni.

Jelen helyzet szerint a kormány és a Liberális Demokrata párt is szeretne választást decemberben,

a fő ellenzéki párt, a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt azonban addig nem akarja megszavazni a kormány által javasolt december 12-i előrehozott választást, amíg nem biztos, hogy nem történik addig megállapodás nélküli brexit – írja a Guardian.

A kormány viszont bejelentette, hogy ha a munkáspártiak nem szavazzák meg a december 12-i választást – aminek megszavazásához kétharmad kéne –, akkor támogatni fogják a Liberális Demokraták alternatív indítványát, ami úgy változtatná meg a törvényt, hogy lehessen tartani egy választást december 9-én. Ehhez nem kell kétharmados többség, elég a szimpla többség is. (Egészen pontosan: egy ahhoz nagyon hasonló indítványt fognak benyújtani ők maguk.)

A Munkáspártnak tehát most döntenie kell: feladják az eddigi pozíciójukat a választással kapcsolatban, vagy szembesülnek azzal, hogy a Liberális Demokraták, a Skót Nemzeti Párt és a konzervatívok együtt megszavazzák a december 9-i általános választást. A munkáspárti árnyékkormány tagja, John McDonnel szerint a konzervatívok és a liberális demokraták ezzel felújították a 2010-es koalíciójukat, és azt is, hogy

szerintük a liberális demokraták ezzel elárulták azt a törekvést, hogy megakadályozzanak egy megállapodás nélküli kilépést.

Mindenki mindenki mást vádol tehát mindenért, hétfőn este pedig kiderül, hogy döntött a Munkáspárt.

FOTÓ: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek