Visszadobta Farage választási paktumát Johnson, egymásra indulnak a kilépéspártiak

Szerző: Illés Gergő
2019.11.02. 20:04

Így izgalmasabb lesz a választási kampány: Farage pártjának indulása megoszthatja a kilépéspárti szavazatokat a decemberi brit választás előtt.

Visszadobta Farage választási paktumát Johnson, egymásra indulnak a kilépéspártiak

A hét közepén még inkább arról lehetett hallani, hogy a Nigel Farage-féle, radikálisan kilépéspárti Brexit Párt önként nem indulna rá a kormányzó Boris Johnson-féle Konzervatívokra minden választókörzetben a december 12-én esedékes brit választásokon a kilépéspárti többség garantálása érdekében. Miután viszont Johnson a BBC-ben visszautasította Farage választási paktumról szóló ajánlatát, egyértelművé vált:

nem lesz szó koordinált indulásról a két párt között.

Újrahasznosított dealt akar eladni a briteknek Johnson?

Nigel Farage ugyanis a Brexit Párt pénteki kampánynyitóján választási paktumot ajánlott Johnson konzervatívjainak, melyben felajánlotta a toryknak, hogy a 650 brit választókörzetből 500-ban visszalép a konzervatív jelölt részére, míg a maradék 150-ben cserébe azt kérte, hogy a tory jelöltek ne induljanak rá a brexitpártiakra.

Így a két egyértelműen kilépéspárti politikai erő biztosan nem csaklizott volna el választókörzeteket egymás elől, ezzel szemben viszont a maradáspártiak – a Munkáspárt és a Liberális Demokraták semmilyen választási szövetséget nem terveztek, ha pedig ellenük koordináltan indulnak a kilépéspártiak, könnyebb lett volna a győzelem.

Farage nemcsak egy választási paktumot ajánlott ugyanakkor Johnsonnak, hanem arra is felszólította a miniszterelnököt, hogy „dobja” az EU-val kötött brexit-megállapodását, mivel az „nem is brexit”, helyette inkább döntsön egy megállapodás nélküli kilépés mellett.

„Egy olyan használt motort akar eladni nekünk, amely fölött bár kifényesítette a motorháztetőt, de alatta valójában semmi nem változott”

– hasonlította Johnsont egy rossz autónepperhez a Brexit Párt vezetője arra utalva, hogy valójában a megállapodás nem sokban tér el a Theresa May által kiharcolt, előző deal-től. Farage a miniszterelnöknek november 14-ig adott gondolkodási időt a koordinált indulásra, ha viszont Johnson visszadobja az ajánlatot, a brexitpárti jelöltek mindenhol ráindulnak majd a Konzervatívokra.

Johnson Corbynnal riogat

Nem kellett viszont november 14-ig várni, Johnson ugyanis máris visszadobta Farage ajánlatát, mikor a BBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott:

„nem érdekel minket egy, a Brexit Párttal, vagy bárki mással kötött paktum. Győzni jöttünk”.

Egyúttal védelmébe vette az általa kiharcolt brexitmegállapodást is. „Van egy fantasztikus megállapodásunk, amiről senki nem gondolta volna, hogy keresztül tudjuk vinni” – fogalmazott, majd hozzátette: egy ilyen, Farage-zsal kötött választási paktum „csak azt veszélyeztetné, hogy Jeremy Corbyn kerül a Downing Street 10-be”. Egy munkáspárti Corbyn-kormány pedig „még több döntésképtelenséget és halogatást” jelentene a brexit ügyében, vélte a miniszterelnök.

Így izgibb lesz a választási hajrá

Johnson fő stratégiája a választási kampányban főleg a Jeremy Corbynnal való riogatáson alapul, ez pedig nem is csoda: ahogy azt már Ésik Sándor részletesebben is leírta, ha egy választási kampány a brexitre van kihegyezve, akkor abból a kilépéspárti Johnsonnal szemben az egyébként euroszkeptikus Corbyn mindig vesztesen jönne ki, amennyiben ő kényszerül a maradáspárti oldalra. Ráadásul Corbyntól a két éve még a Munkáspártra szavazó választók többsége is inkább megszabadulna, hiszen a baloldali pártvezető nem igazán tudott életképes brexitstratégiát felmutatni a Theresa May vezetése alatt leginkább csak bukdácsoló torykkal szemben.

Ellenben, ha Farage jelöltjei valóban ráindulnak a Konzervatívokra, az tényleg jelentős veszélyt jelent Johnsonra nézve: bár a toryk a választás toronymagas esélyesei, és a közvélemény-kutatások szerint 37 százalékon állnak a csupán 24 százalékos Munkáspárttal szemben,

a még mindig 10 százalék fölött mért brexitpártiak beleköphetnek Johnson levesébe.

A brit választási rendszerben ugyanis nincsen listás szavazat, csak egyéni körzetekben lehet indulni, aki pedig a körzetet megnyeri, képviselő lesz. Ha a második helyezett akár egy szavazattal is lemarad, nincs semmilyen kompenzációs lista, amivel bejuthatna, így több kulcsfontosságú körzetet is elbukhatnak a toryk, ha Farage-nak nagyon sikerül megosztania a kilépéspárti szavazatokat.

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek