+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 6. péntek, 18:05
Vajon húzott-e fel valaki az elmúlt években Nigel Farage arcát viselő kotont, és emlékszik-e még valaki rá, mikor a brexitpárti brit vezér összecsapott Bob Geldoffal a Temzén? Na és az megvolt, mikor a Who énekese elküldte a fenébe az EU-t? Tíz példával bizonyítjuk, hogy a brexit nem több, mint a brit filmipar legügyesebb terméke az elmúlt évekből!

A minap viccelődtünk egy kicsit azon, hogy a 2016 óta húzódó brexitmizéria igazából pont olyan, mint egy jó kis brit irodai komédia, azt leszámítva persze, hogy milliók élete függ attól, hogy a brit politikai osztály három éve képtelen kilépni az Európai Unióból.

 

Aki eddig nem hitte el, hogy ezt az egészet a világ legtehetségesebb írói írják, annak kigyűjtöttünk tíz abszurd pillanatot a Kilépés nélküli brexit eddigi évadaiból!

 

10. Amikor a The Who énekese elküldte a picsába az EU-t

 

„We don’t get fooled again!” – annyiszor énekelte már Roger Daltrey, a Who énekese a politikából való kiábrándulás egyik himnuszát, hogy amikor arról kérdezték, hogy milyen hatással lesz a brit rockzenére a brexit, kicsit elszakadt nála a cérna.

 

Először kiosztotta a riportert, hogy ők a „kibaszott EU” előtt is turnéztak Európában,

 

aztán otthagyta az interjút, de még visszafordult, hogy közölje: ha azt akarja a riporter, hogy egy „kibaszott maffia” irányítsa, akkor maradjon ő az EU-ban nyugodtan, ami szerinte olyan, mint a FIFA.

 

 

9. Amikor Bob Geldof és Nigel Farage hajói megütköztek a Temzén

 

Bár a sorozat még kereste a hangját, már akkor el kellett volna kezdeni gyanakodni, mikor a 2016-os népszavazás előtt egy héttel a kilépéspárti UKIP első embere,

 

Nigel Farage pár brexitpárti halász hajójával együtt megütközött a zenész Bob Geldof jachtjával a Temzén,

 

aminek egy pontján a Live Aid szervezéséről ismert brit zenész azt kiabálta egy mikrofonba, hogy „az Egyesült Királyságnak van a második legnagyobb kvótája halászatra Európában Dánia után”.

 

Nézzétek meg magatok lent, vagy olvassátok el róla ezt a cikket.

 

 

8. Amikor a tory-k levelet írtak Mr. Tebiztos Kibaszottulviccelsznek

 

Apró pillanat, de mintha csak az Office-ból lopták volna:

 

a Konzervatív Párt kiküldött egy levelet egy idős házaspárnak, amit Mr. Tebiztos Kibaszottulviccelsznek címeztek.

 

A házaspár szomszédja tette fel Twitterre a Theresa May által aláírt pénzkunyeráló levelet, amelynek címzetje Mr. Youmustbe Fuckingjoking volt. Azóta sincs magyarázat rá, hogy ez hogy történt, de a párt bocsánatot kért.

 

7. Amikor a Facebook alkalmazta a Liberális Demokraták volt elnökét

 

Donald Trump amerikai elnökké választása és a brexit volt az a két nagy esemény, amelynek mentén egyre inkább elkezdett arról beszélni a világ, hogy talán kezdeni kéne valamit azzal, hogy a Facebook megjelenése befolyásolja a politika világát.

 

Mi sem szórakoztatóbb tehát, mint hogy a bentmaradás mellett kampányoló liberális demokraták egykori vezére, a brexitszavazást életre hívó konzervatív David Cameron miniszterelnök helyettese,

 

 

Clegg azóta rendszeresen nyilatkozik is arról, hogy a Facebook semmi rosszat nem csinált a brexitkampányban. Khm, khm, Cambridge Analytica?

 

6. Amikor Nigel Farage fejével ellátott kotont kezdtek árulni

 

Bár a momentumos kotont a nyáron elég hasznos repiajándéknak ítéltük,

 

nehéz elképzelni, hogy szexuális aktus lesz abból, ha Nigel Farage arcát nézed meg a dolog előtt.

 

És mégis:


HASZNÁLD AKKOR, AMIKOR KEMÉNY BREXITED VAN (MICHAEL CRICK / TWITTER)

 

5. Amikor Európa nemzetei megsegítették a briteket

 

A Kilépés nélküli brexitben persze nem csak a britek, de az európaiak is kiveszik a részüket: nem csak Orbán Viktor kormánya győzködte a briteket a bentmaradásról,

 

a franciák egyenesen croissant-okat vittek a csatorna túloldalára,

 

hogy meggyőzzék történelmi ellenfeleiket arról, hogy inkább maradjanak az EU-ban.

 

Még ennél is jobb ötlettel álltak elő a hollandok, akik a brexit most tervezett időpontjára bulit szerveztek a tengerpartra, hogy élőben nézhessék végig az EU-ban maradó polgárok a britek kilépését.

 

4. Amikor Theresa May táncolt

 

Talán nem tévedünk, mikor azt állítjuk, hogy a táncoló politikus szerepében eddig egyedül Barack Obama egykori amerikai elnök és talán Gyurcsány Ferenc alkotott pozitív értelemben maradandót.

 

Az mindenesetre biztos, hogy az ABBA Dancing Queen című slágerére táncba kezdő Theresa May nem a legnagyobb táncosként kerül be a történelembe:

 

 

Ami igazán durva, hogy a sorozat ezen része olyan sikeresnek bizonyult, hogy a készítők még egyszer elsütötték a poént:

 

 

3. Amikor Jean-Claude Juncker parodizálta Theresa May táncát

 

Nagy mókamestert veszít az Európai Unió idén azzal, hogy lejár Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének megbízatása.

 

Az Orbán Viktort néha pofozgató, néha ráncigáló luxemburgi politikus nem tudta megállni, hogy ne parodizálja May-t:

 

 

Persze később tagadta, hogy gúnyolódott volna.

 

2. Amikor a világ megismerte Jacob Rees-Moggot

 

Ki a Kilépés nélküli brexit legnagyobb sztárja? Boris Johnson? Nigel Farage? Egy fenét,

 

ha valamit köszönhet a világ a sorozatnak, az az, hogy megismerhette a viktoriánus Britannia legfőbb rajongóját, Jacob Rees-Moggot,

 

aki pont úgy beszél, gondolkodik, öltözik és tevékenykedik, mintha a tizenkilencedik századból lépett volna elő, már amikor nem éppen a brit parlament első soraiban lazázik:

 

 

Az ultrakonzervatív, katolikus, keményvonalas brexitpárti Rees-Mogg egyértelműen a sorozat legjobb karaktere. Sajnos a nemrég megjelent könyve nem fogyott valami jól.

 

1. Amikor Boris Johnsont kiengedték az emberek közé

 

Amikor Boris Johnson miniszterelnök a brit parlamentben ütközik meg ellenfeleivel, akkor nagyon szeret a brit emberekkel érvelni, miszerint a brit emberek döntöttek, és a brit emberek döntsenek most is választásokon,

 

szóval egészen szórakoztató, mikor Boris Johnson élőben találkozik olyan valódi brit emberekkel, akik éppen nem vele értenek egyet.

 

Csak az elmúlt nap terméséből válogatva itt van az ember a videó elején, aki kedélyesen megszorongatja Johnson kezét, majd közli vele szívélyes hangon, hogy húzzon el a városából:

 

 

Aztán itt a fickó a fenti videóból részletesebben, aki elég keményen letolja a miniszterelnököt, hogy mit parolázik Leeds-ben, amikor Brüsszelben kéne kitárgyalnia a kilépés feltételeit:

 

 

Az első komikus geget még egész jól is kezeli a miniszterelnököt alakító színész, akit nyilván nem tájékoztattak előre a jelentről, a második esetben azonban látszik, hogy nagyon hiányzott szegény mellől a súgó,

 

de hát pont az ilyen életszagú pillanatoktól lesz ez a sorozat az idei év legnagyobb slágere a szigetországban és a kontinensen is.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás