+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 17. csütörtök, 09:35
A szavazólapokon az MSZP kivételével nincs olyan ellenzéki párt, amely 2010 előtt is a parlamentben ült volna. És igen, lehet erre egy nagyot gyurcsányozni, csak nem érdemes.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A vasárnapi önkormányzati választásokon kiderült: ha azok, akiknek elegük van a Nemzeti Együttműködési Rendszerből, összeállnak, leváltható számos helyen a Fidesz. Ez vélhetően így volt már 2014-ben is, de akkor az ellenzéki médiafelület egy jó része azoktól a véleményvezérektől volt hangos, akik szerint nem is érdemes a NER ellen politizálni, amíg az ellenzék előbb nem zúzza magát porrá. 

 

Hogy ebből mi lett, az látható.

 

Az ellenzékváltás gondolata kezdettől fogva – noha magát szerette nagyon is elitellenesnek láttatni – egy elitista elképzelés volt,

 

ugyanis azt mondta: hiába vannak itt a pártok és a szavazóik, majd pár okos ember Budapesten eldönti, ki is legyen helyettük az új ellenzék.

 

Ez nem jött be. Teljesen mindegy, hogy kár vagy nem, mert a tényeken az én személyes sajnálatom nem változtat semmit. Schiffer András LMP-je nem tudta túlszárnyalni egymaga a többi ellenzéki pártot. Nem sikerült átvenniük a baloldalt, nem sikerült leváltaniuk az ellenzéket. Puzsér Róbert is meghirdette az ellenzékváltó centrumot, de kiderült: Budapesten valamivel több mint négy százaléknyian gondolják csak úgy, hogy az egész létező ellenzéki pártstruktúrát en bloc egy kisteherautó platójáról észt osztó emberre kell leváltani.

 

Aki ellenzékváltásról magyarázott az elmúlt években, két dolgot nem vett észre.

 

Egyrészről az ellenzéki szavazók nem akarták azonnal és hirtelen, ráadásul elsődleges célukként leváltani az ellenzéket, ők inkább Orbán Viktorral elégedetlenek. Másrészről egyfajta ellenzékváltás – immáron a szavazók által akart módon és ütemben – igenis zajlik, mert a ma ellenzékét már egyáltalán nem azok a pártok és arcok határozzák meg, akik a 2010 előtti világ kormánypártjaiét.

 

Puzsér Róbert például régebb óta politizál, mint Dobrev Klára, Donáth Anna, Soproni Tamás vagy Márki-Zay Péter.

 

Az ellenzék az, amit a nép megszavaz annak

 

Az, hogy egy országban ki az ellenzék, a szavazók döntésén múlik. Hiába írják egyesek szakmányban a véleménycikkeket a fennálló ellenzék ellen, ez ugyanolyan értelmetlen és antidemokratikus tett, mint amikor fideszárvák sírnak arról, hogy a Fidesz nem is igazi konzervatív és jobboldali párt.

 

De, a Fidesz egy igazi konzervatív és jobboldali párt, és ezt nem is csak az bizonyítja, hogy igazi konzervatív és jobboldali (értsd: szegényellenes, nacionalista, autoriter, antiliberális, kurzuskeresztény) politikát folytat, hanem az is, hogy a szavazók ekként ismerik el. Én például nem látom a másik nagy jobboldali és konzervatív pártot, ahová ömlenének át a Fideszt nem eléggé jobboldalinak és konzervatívnak látó emberek.

 

Ugyanígy nem az az ellenzék – és pláne baloldali és liberális ellenzék –, amit egyes budapesti értelmiségiek a dolgozóasztalukon megterveznek és cikkeikben megálmodnak, hanem ami mögött szavazói akarat alakul ki. És nem a mindenkivel durcás régi LMP vagy a platóról ordibáló Puzsér, hanem azon jelöltek mögött alakult ki szavazói többség, akik azt üzenték: a kormányt és a rezsimet utasítjuk el leginkább, nem egymást.

 

Aki ellenzékváltásról beszél, az nem az ellenzéki pártokat, de azok szavazóit se tiszteli. Legyen őszintébb: ne is csak a kormányt, az ellenzékét, de az egész népet is akarja akkor már leváltani.

 

Így már érthető lenne a változás követelése – és az is, miért nem szerez az ellenzékváltás jelszava a NER-ellenes szavazók között többséget.

 

A nép pedig lassan más ellenzékre szavaz

 

Másrészről azonban igenis zajlik az ellenzékváltás, csak nem radikálisan és hangosan, ahogyan azt a régi LMP és a mai Puzsér akarta, akarná. Kilenc év alatt az ellenzéki oldalon sok új politikus, párt, gondolat jelent meg, az ellenzéki választók elvárásai, igényei, tapasztalatai is változtak.

 

Például bizonyosan nagy felismerés lehetett a jobbikosoknak az elmúlt kilenc év után, hogy mégsem olyan jó ötlet – amint Vona Gábor egykoron meghirdette – a demokráciát elutasítani. A Jobbik a bot rosszabbik végén tapasztalhatta meg, mit jelent, amikor az általuk korábban elutasított liberális demokráciát valaki (aki nem ők) felszámolja.

 

Azaz az ellenzéki szavazó is változik, és ennek megfelelően a pártok kínálata sem ugyanaz, mint 2010 előtt. Eleve számos új erő van.

 

A szavazólapokon az MSZP kivételével nincs olyan ellenzéki párt, amely 2010 előtt is a parlamentben ült volna,

 

több ellenzéki erő (Párbeszéd, DK, Momentum) eleve 2010 után alakult már. Az MSZP megléte persze nem elhanyagolható probléma, de – amint az történt a Ferencvárosban például – kiszorulhatnak az utódpárt kriptofideszesei. Az ellenzéket tehát nem publicisztikákban, hanem kemény terepmunkával lehet leváltani akár menet közben is – és ez sok tekintetben meg is történt. Az, hogy például a Momentum jobban szerepelt a megyei közgyűlések választásán, mint az MSZP, vagy az, hogy Budapesten számos olyan politikus lett polgármester, aki nem a Fidesz-MSZP-összefonódások embere, ennek egyértelmű és örvendetes jele.

 

Már a májusi EP-választáson is megmutatkozott: egyre inkább két olyan erő válik az ellenzék vezetőjévé, amelyek 2010 előtt nem is léteztek. A Demokratikus Koalíció 2013-ban, a Momentum 2017-ben alakult. Azaz később, mint hogy Puzsér Róbert beszállt volna a magyar közéletbe.

 

Igen, lehet erre rögtön egyet gyurcsányozni. Csak hát a DK májusi sikerét Dobrev Klárának, a most októberit pedig Gyurcsány távollétének köszönhette

 

– és ez vélhetően a DK stratégiáiban is le fog csapódni. Miközben egy demokrata eleve nem várhatja el azt sem, hogy valaki, aki a semmiből felhúzott egy mára stabilan tíz százalék feletti pártot, visszalépjen, mert pár Facebook-értelmiséginek nem tetszik a jelenléte.

 

A nép dönt ugyanis. A NER ellenzékéről legalábbis mindenképp. És ha elég erős és egységes lesz ez az ellenzék, akkor a NER létéről is majdan.

 

Olvass még többet Techet Pétertől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás