+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. október 13. vasárnap, 23:39
Borkai 16 százalékpontot bukott 2014-hez képest, éppen csak nyert. A fideszesek megnyerték a körzeteket, de közel sem olyan magabiztosan, mint öt évvel ezelőtt. A győri MSZP-központban szomorkodnak, pedig készülni kéne az időközi polgármesterválasztásra.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Botrány ide, botrány oda, Borkai Zsolt megnyerte a győri polgármesterválasztást.

 

Mi több, a győri választókerületekben is egy kivételével a fideszes jelöltek nyertek. Az egy kivétel ugyanaz, mint öt éve: a négyes, ahol a korábban függetlenként induló Bárány István nyert. A kompenzációs listáról három ellenzéki képviselő jutott be, közülük egy az a jobbikos Fodor Roland, aki kedden kilépett az összefogásból a helyi szervezettel együtt, és mint kiderült, ezzel megpecsételte a helyi ellenzék sorsát.

 

Az ellenzék ugyanis nagyon közel járt a győzelemhez: sok körzetben nagyon szoros volt a verseny, mi több, még a polgármesterségért is.

 

A messziről teljes ellenzéki vereségnek tűnő Fidesz-győzelemnek ugyanis közel sem örülhetnek a Fideszben: a 2014-es eredményekhez képest rengeteg körzetben nagyot buktak. Borkai Zsolt például 2014-ben 61 százalékkal lett polgármester, most csak 44 százalékot szerzett, Glázer Tímea 42-őt, a civil Kovács László 8-at, a szintén civil Balla Jenő 4-et.

 

Ugyanez a kör ismétlődik a legtöbb körzetben is. A hármas körzetben a momentumos Hegedűs Ákos 120 szavazattal kapott csak ki Takács Krisztiántól, a hatosban az MSZP-s Pollreisz Balázs 100 szavazaton belül volt Hajtó Péterrel, a nyolcasban a DK-s Glázer Tímea 35 szavazattal maradt el Szálasy Lászlótól, a tizenegyesben az LMP-s Rosinger Timea 140 szavazattal maradt el Rózsavölgyi László mögött.

 

A civilekre leadott pár tucat, pár száz szavazat tehát nagyon is számított – őket segítette a helyi Jobbik trükkje, de az is, hogy az ellenzék kampánya nem volt túl acélos.

 

Az induló civilekről és szerepükről a jobbikus pálfordulásban itt és itt írtunk bővebben.

 

A kampányról pedig tényleg nehéz mást mondani: a győri ellenzék egyetlen ajánlata az összefogás, illetve a botrány után a tisztességesség volt, koherens programot nem villantottak, ellentétben például a Civilek Győrérttel.

 

Lényeg a lényeg: ha – mint azt több forrásból is halljuk – Borkai Zsolttól győzelme ellenére is megszabadulna a Fidesz, és új polgármesterválasztás jönne, az összefogott ellenzéknek a jelen eredmények szerint bőven lenne esélye megfordítani az állást:

 

a győri Fideszt a Borkai-féle szex- és korrupciós botrány és a város ügyeire irányuló időleges országos figyelem jelentősen megtépázta.

 

Hogy ki tud-e hozni valamit ebből az ellenzék, ami a civilek indulása – és az egyik civil szervezet elég erős kampánya – miatt nem tudott teljesen profitálni a Fidesz bukásából, az a következő években kiderül.

 

Olvass még több cikket Pintér Bencétől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás