+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. október 13. vasárnap, 23:39
Borkai 16 százalékpontot bukott 2014-hez képest, éppen csak nyert. A fideszesek megnyerték a körzeteket, de közel sem olyan magabiztosan, mint öt évvel ezelőtt. A győri MSZP-központban szomorkodnak, pedig készülni kéne az időközi polgármesterválasztásra.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Botrány ide, botrány oda, Borkai Zsolt megnyerte a győri polgármesterválasztást.

 

Mi több, a győri választókerületekben is egy kivételével a fideszes jelöltek nyertek. Az egy kivétel ugyanaz, mint öt éve: a négyes, ahol a korábban függetlenként induló Bárány István nyert. A kompenzációs listáról három ellenzéki képviselő jutott be, közülük egy az a jobbikos Fodor Roland, aki kedden kilépett az összefogásból a helyi szervezettel együtt, és mint kiderült, ezzel megpecsételte a helyi ellenzék sorsát.

 

Az ellenzék ugyanis nagyon közel járt a győzelemhez: sok körzetben nagyon szoros volt a verseny, mi több, még a polgármesterségért is.

 

A messziről teljes ellenzéki vereségnek tűnő Fidesz-győzelemnek ugyanis közel sem örülhetnek a Fideszben: a 2014-es eredményekhez képest rengeteg körzetben nagyot buktak. Borkai Zsolt például 2014-ben 61 százalékkal lett polgármester, most csak 44 százalékot szerzett, Glázer Tímea 42-őt, a civil Kovács László 8-at, a szintén civil Balla Jenő 4-et.

 

Ugyanez a kör ismétlődik a legtöbb körzetben is. A hármas körzetben a momentumos Hegedűs Ákos 120 szavazattal kapott csak ki Takács Krisztiántól, a hatosban az MSZP-s Pollreisz Balázs 100 szavazaton belül volt Hajtó Péterrel, a nyolcasban a DK-s Glázer Tímea 35 szavazattal maradt el Szálasy Lászlótól, a tizenegyesben az LMP-s Rosinger Timea 140 szavazattal maradt el Rózsavölgyi László mögött.

 

A civilekre leadott pár tucat, pár száz szavazat tehát nagyon is számított – őket segítette a helyi Jobbik trükkje, de az is, hogy az ellenzék kampánya nem volt túl acélos.

 

Az induló civilekről és szerepükről a jobbikus pálfordulásban itt és itt írtunk bővebben.

 

A kampányról pedig tényleg nehéz mást mondani: a győri ellenzék egyetlen ajánlata az összefogás, illetve a botrány után a tisztességesség volt, koherens programot nem villantottak, ellentétben például a Civilek Győrérttel.

 

Lényeg a lényeg: ha – mint azt több forrásból is halljuk – Borkai Zsolttól győzelme ellenére is megszabadulna a Fidesz, és új polgármesterválasztás jönne, az összefogott ellenzéknek a jelen eredmények szerint bőven lenne esélye megfordítani az állást:

 

a győri Fideszt a Borkai-féle szex- és korrupciós botrány és a város ügyeire irányuló időleges országos figyelem jelentősen megtépázta.

 

Hogy ki tud-e hozni valamit ebből az ellenzék, ami a civilek indulása – és az egyik civil szervezet elég erős kampánya – miatt nem tudott teljesen profitálni a Fidesz bukásából, az a következő években kiderül.

 

Olvass még több cikket Pintér Bencétől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A Hosszúlépés mozgalom kezdeményezése célba ért, a II. kerület már bevállalt egy női szobrot. Kerpel-Fronius Gábor azt ígéri, az új köztéri szobrokkal vége a tíz éve tartó vizuális környezetszennyezésnek.

A terhes nőre harmincöt esetet sikerült rábizonyítani, de valószínűleg több követőjéről is nagyon sok pénzt gombolt le.

Újabb óriási tüntetésen követelték Prágában az összeférhetetlenséggel vádolt miniszterelnök lemondását.

Az Azonnali megkérdezte a leköszönő elnök Nagy Károlytól, mit szól az eredményhez, és nem csalódott-e miatta.

Minden rettegés ellenére elképesztően jó stadion lett Magyarország új nemzeti stadionja, úgyhogy most már tényleg itt lenne az ideje focizni is. Riport a Puskás-avatóról!

De vajon médiahekk az egész, vagy tényleg visszatér a Savoyai-ház Olaszországba?

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás