+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. október 13. vasárnap, 23:39
Borkai 16 százalékpontot bukott 2014-hez képest, éppen csak nyert. A fideszesek megnyerték a körzeteket, de közel sem olyan magabiztosan, mint öt évvel ezelőtt. A győri MSZP-központban szomorkodnak, pedig készülni kéne az időközi polgármesterválasztásra.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Botrány ide, botrány oda, Borkai Zsolt megnyerte a győri polgármesterválasztást.

 

Mi több, a győri választókerületekben is egy kivételével a fideszes jelöltek nyertek. Az egy kivétel ugyanaz, mint öt éve: a négyes, ahol a korábban függetlenként induló Bárány István nyert. A kompenzációs listáról három ellenzéki képviselő jutott be, közülük egy az a jobbikos Fodor Roland, aki kedden kilépett az összefogásból a helyi szervezettel együtt, és mint kiderült, ezzel megpecsételte a helyi ellenzék sorsát.

 

Az ellenzék ugyanis nagyon közel járt a győzelemhez: sok körzetben nagyon szoros volt a verseny, mi több, még a polgármesterségért is.

 

A messziről teljes ellenzéki vereségnek tűnő Fidesz-győzelemnek ugyanis közel sem örülhetnek a Fideszben: a 2014-es eredményekhez képest rengeteg körzetben nagyot buktak. Borkai Zsolt például 2014-ben 61 százalékkal lett polgármester, most csak 44 százalékot szerzett, Glázer Tímea 42-őt, a civil Kovács László 8-at, a szintén civil Balla Jenő 4-et.

 

Ugyanez a kör ismétlődik a legtöbb körzetben is. A hármas körzetben a momentumos Hegedűs Ákos 120 szavazattal kapott csak ki Takács Krisztiántól, a hatosban az MSZP-s Pollreisz Balázs 100 szavazaton belül volt Hajtó Péterrel, a nyolcasban a DK-s Glázer Tímea 35 szavazattal maradt el Szálasy Lászlótól, a tizenegyesben az LMP-s Rosinger Timea 140 szavazattal maradt el Rózsavölgyi László mögött.

 

A civilekre leadott pár tucat, pár száz szavazat tehát nagyon is számított – őket segítette a helyi Jobbik trükkje, de az is, hogy az ellenzék kampánya nem volt túl acélos.

 

Az induló civilekről és szerepükről a jobbikus pálfordulásban itt és itt írtunk bővebben.

 

A kampányról pedig tényleg nehéz mást mondani: a győri ellenzék egyetlen ajánlata az összefogás, illetve a botrány után a tisztességesség volt, koherens programot nem villantottak, ellentétben például a Civilek Győrérttel.

 

Lényeg a lényeg: ha – mint azt több forrásból is halljuk – Borkai Zsolttól győzelme ellenére is megszabadulna a Fidesz, és új polgármesterválasztás jönne, az összefogott ellenzéknek a jelen eredmények szerint bőven lenne esélye megfordítani az állást:

 

a győri Fideszt a Borkai-féle szex- és korrupciós botrány és a város ügyeire irányuló időleges országos figyelem jelentősen megtépázta.

 

Hogy ki tud-e hozni valamit ebből az ellenzék, ami a civilek indulása – és az egyik civil szervezet elég erős kampánya – miatt nem tudott teljesen profitálni a Fidesz bukásából, az a következő években kiderül.

 

Olvass még több cikket Pintér Bencétől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek
Bevált a home office, a közmunka viszont teljes tévedés

Meglepő hatékonysággal dolgoznak a vállalatok munkatársai otthonról, a futárcégek sokszor kihasználják alkalmazottaikat, a honvédség tárt karokkal, de alacsony ellátmánnyal várja a jelentkezőket, kormánypárti és ellenzéki polgármesterek pedig egyaránt tévútnak tartják a közmunka erőltetését. Nem értenek mindenben egyet ennyire, és meg is üzenték egymásnak. Járvány utáni munkaerőpiaci körkép.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás