Fidesz-bábok vagy tényleg civilek? Az ő javukra lépett vissza a Jobbik Győrben

Szerző: Pintér Bence
2019.10.11. 18:09

A szex- és korrupciós botrány miatt dugdosott Borkai és ellenzéki ellenfele, Glázer Tímea mellett még két civil szervezet indul a győri polgármesteri székért. Kik ők, mit szeretnének, és mennyi igaz abból, hogy ők a Fidesz bábjai lennének? Utánajártunk!

Fidesz-bábok vagy tényleg civilek? Az ő javukra lépett vissza a Jobbik Győrben

Bár most messziről nézve úgy tűnhet, hogy a győri polgármester-választás a korábban biztos esélyesnek tűnő, de a szex- és korrupciós botrány miatt megtépázott Borkai Zsolt hivatalban lévő fideszes polgármester, illetve a korábban esélytelennek tűnő – bár nekünk adott interjújában a győzelmében eléggé biztos – ellenzéki jelölt, a DK-s Glázer Tímea között fog eldőlni, a helyzet korántsem ilyen egyszerű.

A 2014-es eredmények alapján egyértelműnek tűnik, hogy az akkor külön induló ellenzéki pártok közös jelöltje,

Glázer Borkai legesélyesebb kihívója, de nemcsak ők, illetve pártszövetségeik indulnak a város vezetéséért, hanem két civil szervezet is,

ahogy azt ebben a cikkben részletesen, körzetekre lebontva összeszedtem.

A civilek a kampányban nem sok vizet zavartak, és a Borkai-ügyben sem exponálták magukat, ugyanakkor a győri kampányban nem csak a szexvideók okoztak fordulatot, hanem az is, hogy a helyi Jobbik kedden váratlanul kilépett az összefogásból, azt állítva, hogy ezt hónapokkal korábban eltervezték, és arra szólítottak fel, hogy a négy érintett körzetben szimpatizánsaik a civil jelölteket támogassák – azt azonban nem részletezték, hogy melyik civil szervezet jelöltjeit.

Ráadásul hónapok óta keringenek pletykák a városban azzal kapcsolatban, hogy a civileket valójában a helyi Fidesz támogatja a háttérből, hogy megosszák a nem fideszes, illetve el nem kötelezett szavazókat. De mi alapján gondolják ezt többen is? És mit mondanak a civil szervezetek polgármesterjelöltjei a vádakra?

Összefogás Győrért: pulpitus és rámutatás

Bár eddig egy kalap alá vettük a két civil szervezetet, valójában több szempontból is érdemes őket különválasztani. Leginkább talán azért, mert

a Civilek Győrért egy láthatóan profi kampányt folytatott, míg az Összefogás Győrért jóval szerényebb eszközöket vetett be.

Kezdjük talán az utóbbi társasággal: az Összefogás Győrért Balla Jenő vállalkozó alakulata, akit többen is úgy jellemztek lapunknak, hogy több, mint egy évtizede ambicionálja, hogy városi képviselő legyen, ez azonban egyelőre nem sikerült neki, pedig több helyi civil szervezetet is alapított: ilyen a Jancsifaluért Egyesület és az Adyvárosért Egyesület is. A mostani szervezet alapító okiratát februárban írták alá, a szervezetet májusban jegyezték be.

Az Összefogás Győrért kampánya összességében nézve tényleg nem volt erős: egy sor matrica (amin Balla a választópolgárra mutat, mint Uncle Sam), az utolsó pillanatban pár hasonló szórólap a főbb programpontokkal, illetve Balla sajtótájékoztatói adták a gerincét, aminek Balla mindig megadta a módját, saját logós pulpitussal járt rájuk. Mutatjuk képen:

BALLA JENŐ ÉS AZ ÖSSZEFOGÁS GYŐRÉRT 100 SZÁZALÉKBAN CIVIL JELÖLTJEINEK EGY RÉSZE. A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ VIDEÓN IS MEGTEKINTHETŐ ITT.

Balla az Azonnalinak elmondta: a szerény kampány oka, hogy tényleg kevés pénzből kampányoltak. Mikor rákérdeztünk arra, hogy mi szerinte Győr három legnagyobb problémája, elmondta: olyan politikusokra van szükség Győrnek, akik valóban az emberek képviselik; másrészről pedig a most megszerzett kétes hírnevet is le kell mosni a városról – emellett nem bízná a várost buszsofőrökre (ezzel a másik civilre, a mindjárt tárgyalt Kovácsra utalt), sem olyanokra, akiknek Budapestről írnak meg „pszichológiailag befolyásoló” szövegeket – ez utóbbival pedig Glázer Tímeára utalt Balla.

Rövid programjukban – amit egy szórólapról ismerek – szerepel az autóipar mellett egyéb iparágak megerősítése, a kis- és középvállalkozások erősítése, a tömegközlekedés modernizálása, „Győr túlzsúfoltságának csökkentése külterület-bővítéssel”, bérlakásprogram indítása, a közoktatás hiányosságainak feltárása és azok „ütemezett javítása”, valamint a város civil közösségeinek újjáélesztése.

Civilek Győrért: egykori jobbikosok és városvédők

A másik szervezet a Civilek Győrért nevű formáció, melynek vezetője Kovács László, aki a győri politikai körökben ismert figura, egyrészt a helyi Jobbik alelnöke volt, több kampányt is végigvitt a párttal, másrészt a párt színeiben öt évig volt külsős tagja a városstratégiai bizottságnak. Kovács az EP-választás után lépett ki a Jobbikból – saját bevallása szerint azért, mert úgy látta, hogy a pártpolitizálásnak nincs értelme helyi szinten, újra civilként akart tevékenykedni, ahogy tette azt korábban is.

Ehhez társai is akadtak, például az Arrabona Városvédő Egyesület egykori tagjai (Kovács is aktív volt itt korábban), illetve a Jobbik szimpatizánsai, és viszonylag hamar, május végén elkezdték megalakítani az egyesületet, amit június 27-én be is jegyeztek, ennyi idő alatt tehát azt is engedélyezte a polgármester, hogy a „Győr” nevet használják.

Ez több forrásunk szerint is maga a füstölgő pisztoly: hiszen azt magának a polgármesternek kell engedélyeznie, és ugyan miért is engedélyezte volna, ha nincs hozzá valamiféle köze?

Persze valójában ez a tény nem bizonyíték semmire, végső soron ugyanúgy reális az is, hogy Borkai Zsolt csak meglátta a lehetőséget a bizonytalan választók megosztására, az ellenzéki szavazók összezavarására, vagy simán csak híve a lokálpatrióta politikai szervezeteknek. A város nevének használata ráadásul ugyanennyire gyanús lehet az előbb emlegetett Összefogás Győrért nevű szervezet kapcsán is: bár náluk hosszabb ideig tartott a bejegyzés, viszont az elnökük elmondása szerint csak simán kérvényezniük kellett, és megkapták az engedélyt arra, hogy Győr nevét használják a nevükben.

A Civilek Győrért a kampányba augusztusban fogtak bele, és talán a legprofibb munkát tették le az asztalra: míg a helyi Fidesz nem nagyon kommunikált arról, hogy mit tervez a várossal, és az ellenzéki összefogás is csak sajtótájékoztatókon villantott fel erről elképzeléseket, addig Kovácsék honlapján el lehet olvasni egy elég sok elemből álló programot, ami több területre is fókuszál.

Le is ültünk a Kováccsal, aki elmondta: a városvezetés valóban elszakadt a polgárokról, nincs interaktivitás, egy darab közmeghallgatás van december közepén, semmi több, az embereket ennél jobban be kell vonni a döntéshozatalba, szerinte pedig ez bizalomvesztéssel is jár: nem azt kell közölni, hogy ez van, ez lett, és ez szép, hanem párbeszédet kell kezdeményezni.

Kovács szerint egyébként sincs nagy győri víziója a Fidesznek, leginkább társasházakat építenek, de azt is átgondolatlanul.

Beszéltünk ezen kívül a korábban hobbiból buszsofőrként is dolgozó polgármesterjelölttel a városi tömegközlekedésről, amiről szintén markáns elképzelése van a civileknek: ők saját kézbe vennék a városi buszközlekedést, tehát nem bíznák külső szolgáltatóra, vagy legalább céltartalékot képeznének arra, hogy fokozatosan lecseréljék a város buszait.

Kikérdeztük arról is, hogy miből kampányolnak: válasza szerint saját félretett pénzéből és a többi képviselő forrásaiból dolgoztak, és igyekeztek mindent házon belül megoldani: pénzük annyira nem maradt, hogy eredményvárót legfeljebb Kovács nappalijában tartanak.

Kovács a Borkai-ügy kapcsán elmondta: ő erről nem akar beszélni, ők végig úgy gondolták, hogy a programjukról kell beszélni, ehhez tartják magukat. Az ellenzék programja kapcsán elmondta, hogy nem látott olyasmit az ellenzéki térfélen, amit programnak lehetne hívni, de megismételte: nem erről akar beszélni, mert hisz abban, hogy fontosak a programok, a pártpolitika pedig egy rossz dolog.

Na de volt-e köze Kovács Lászlónak a jobbikos trükkhöz?

Mindez szép és jó, most mégis úgy tűnik, hogy a pártpolitika viheti be a közgyűlésbe Kovácsot: a négy körzetben, ahol a helyi jobbikosok valamelyik civilt ajánlják ugye maguk helyett, illetve a többiben simán összejöhet már annyi töredékszavazat, hogy Kovács bejusson a közgyűlésbe,

ezért, illetve a korábbi jobbikos kapcsolat miatt többen is úgy értékelték, hogy a Jobbik keddi akciójához köze lehet Kovácsnak, akit minden forrásunk nagyon okos emberként írt le.

Mint azt több forrásunk állítja: a jobbikosok a nyáron egyszer tulajdonképpen lebuktak tervükkel, amikor abba egy másik pártot is bele akartak vonni, ez azonban nem sikerült. Bizonyíték azonban nem volt a jobbikos szervezkedésre, így a helyi vezető, Fodor Roland mindenre megesküdött, hogy az nem is igaz. Ezt el is hitték neki, ami – mint kedden kiderült – hiba volt. Forrásaink arról is beszélnek, hogy ekkor kiderült: Fodor nem egyedül találta ki ezt az akciót, abban benne volt Kovács keze is.

A két érintett azonban tagadja ezt: Kovács teljesen meglepődött, mikor kedd reggel megkerestük az akkor friss hírrel, és a mostani beszélgetésünk során is őszintén rácsodálkozott, hogy ilyet gondol valaki: állítása szerint hónapok óta nem beszélt Fodorral. Fodor ugyanígy tagadja, hogy összejátszottak volna az ügyben a Civilek Győrérttel.

A történet vége mindenesetre az, hogy Fodor az ellenzék listájáról várhatóan mindenképpen, Kovács pedig a jobbikos lépés következtében jó eséllyel fog bejutni a közgyűlésbe, ahol a program megvalósításáért fog dolgozni. Kérdésünkre, hogy mennyi esélyt lát rá, hogy ő lesz a polgármester, elmondta: nem akar abba a hibába esni, hogy tévképzetei legyenek: annak is örül, ha civil képviselőt tudnak juttatni a közgyűlésbe.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek