Puzsér újabban pont azt csinálja, ami miatt megveti Karácsonyt

Tóth Csaba

Szerző:
Tóth Csaba

2019.10.09. 08:17

Azzal, hogy Puzsér alpolgármesteri széket ajánlott Karácsonynak, ha visszalép a javára, ő is éppen összefogni próbál egy általa vállalhatatlannak tartott szereplővel.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Puzsér Róbert főpolgármesteri indulása mögött az az egyik legitim érv, hogy azok is tudjanak kire szavazni, akiknek sem a Fidesz által támogatott Tarlós István, sem az MSZP-DK által is támogatott Karácsony Gergely nem elfogadható. A másik legitim érv pedig, hogy a Puzsér mögött a választáson megnyilvánuló néhány százalékos támogatottság erőt adhat a régi politikai elitet elutasító, Puzsér vezette mozgalom számára, amely így hatékonyabban és hitelesen tud fellépni az MSZP és DK problémás politikusaival szemben (ami azért is nagyon fontos lenne, mert az összefogott ellenzék nyilván kesztyűs kézzel fog bánni egymással). Ezeket az érveket hangoztatják a Sétáló Budapest aktivistái is, és ezek valóban megfontolandó érvek, még akkor is, ha Puzsér indulása némileg csökkenti Tarlós leváltásának az esélyét.

Puzsérék utolsó kísérlete az ellenzék meggyőzésére azonban szembemegy az egyik fenti érvvel és még óriásit hazudik is. Egyrészt Puzsér arra tesz ígéretet, hogy Karácsony visszalépése esetén „a következő öt évben nem ejti ki a száján az MSZP, a DK, és azok politikusainak nevét negatív kontextusban” (már amennyiben megnyeri a választást).

Azaz a Sétáló Budapest megvalósításának kísérletéért (vagy rosszabb esetben a hatalomért) cserébe lemond arról, ami eddig a legáldásosabb tevékenysége volt, és ami a legfontosabb lehetne a jövőben is:

az MSZP és a DK viselt dolgaira való figyelemfelhívásról. Az már csak hab a tortán, hogy Budapest vezetését az általa Gyurcsány emberének tartott Karácsony alpolgármesterségével képzeli el, azaz pont azt csinálja (összefog egy általa vállalhatatlannak tartott politikussal), amit a legjobban támad Karácsony, a Momentum és az LMP esetében.

Ezenkívül a poszt azt is sugallja, hogy ha Karácsony visszalépne, akkor Puzsér simán győzne. Ez óriási tévedés, a közvélemény-kutatások alapján Tarlós simán legyőzné Puzsért egy Tarlós-Puzsér választáson, még akkor is, ha az összes bizonytalan és rejtőzködő Puzsérra szavaz (bár ez a felmérés februárban készült, nincs semmi ok azt feltételezni, hogy Puzsér elfogadottsága azóta számottevően nőtt volna).

De ha valaki nem hisz a közvélemény-kutatásoknak, elég csak kimennie az utcára, vagy szétnézni a Puzsér-buborékon kívüli Facebookon, hogy rájöjjön: Puzsér sok szavazónak ellenszenves vagy vállalhatatlan. Például a nők egy jelentős részének, akik nem nagyon díjazzák, mikor többek közt dugásélmény alapján osztályozza őket. Vagy azoknak, akik a gyermekbántalmazást minden körülmények között vállalhatatlan eszköznek tartják.

De az is elég valószínű, hogy a Puzsér által oly hevesen támadott MSZP, DK és valaha volt SZDSZ szimpatizánsai se mind rokonszenveznek vele. Azokból is lehetnek jó páran, akik egyszerűen az obszcén stílusát tarják összeegyeztethetetlennek a főpolgármesteri poszttal. És végül feltehetően azok az autósok se szavaznának rá, aki a programjából csak valami olyasmit érzékelnek, hogy Budapest belvárosából kitiltják az autókat.

Mindezek miatt Puzsérnak esélye sincs többségi támogatást szerezni Budapesten. Aki egy kicsit is odafigyel a budapesti közhangulatra, az ezt biztosan tudja.

Azt még talán el lehet hinni, hogy például a rendszerkritikáról amúgy nagyon értelmesen író Puzsér tényleg elhiszi, hogy győzni tud. Nárcisztikus megnyilvánulásai alapján feltehetően valami olyasmit gondol, hogy ő egy népszerű, sokaknak szimpatikus alak, aki csak azért szerepel rosszul az összes közvélemény-kutatásban, mert az alkalmatlan ellenzéki pártok nem őt támogatják, illetve mert az összes közvélemény-kutató hazudik, a buborékján kívül eső vélemények meg láthatóan nem érdeklik. De hogy Puzsér értelmiségi csapatának nagy része tudja, hogy Puzsér fölénye Tarlóssal szemben hazugság, az szinte biztosra vehető.

Végül az is kezd elég nevetséges lenni, ahogy Puzsér egy kijelöli a vállalható és vállalhatatlan ellenzéki embereket. Tüttő Katát például azért utasítja, el, mert ő egy „NER-oligarcha gyermekeinek az édesanyja”. Nyilván egy nő nem is tehet mást, mint hogy vakon követi ex-párja minden gondolatát (persze ettől függetlenül Tüttő még lehet problémás, de nem azért, mert párkapcsolatban élt egy oligarchával). Ellenben az ingatlanos NER-ügyletbe keveredő Élő Norbert rendben van, pusztán azért, mert benne a bizonyára kiváló emberismerő Puzsér „egy normális, kulturált embert ismert meg”.

Nagy kérdés, hogy Puzsér csapata miért hagyja, hogy Puzsér ilyen akciókkal tönkre tegye a mozgalom hitelességét. Valószínű, hogy Puzsér kicsit olyan, mint Trump: olyan erős a tévedhetetlenségébe vetett hite, hogy bizonyos dolgokról nem lehet meggyőzni. És mivel a mozgalmat Puzsér harsány személyisége teszi láthatóvá és fogyaszthatóvá, a csapata kénytelen együtt élni Puzsér hazugságaival. Nagyon úgy tűnik sajnos, hogy

a bulvár és a közösségi média uralta világunkban már a rendszerkritika se lehet nagyon más, mint egy harsány, önjelölt vezető által irányított populista mozgalom.

Vitáznál? Hozzászólnál? Írj nekünk!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek