Elindul a vádemelési eljárás Trump ellen. Szerinted mi lesz a vége?

Szerző: Pintér Bence
2019.09.25. 07:43

Elindítják az impeachment-folyamatot a demokraták Donald Trump ellen. De vajon az elmúlt évek legsúlyosabbnak látszó botránya kicsinálhatja az elnököt?

Elindul a vádemelési eljárás Trump ellen. Szerinted mi lesz a vége?
A jelek arra mutatnak, hogy Donald Trump amerikai elnök azért tartott vissza pénzeket Ukrajnától a nyáron, hogy rávegye őket: nyomozzanak demokrata ellenfele, Joe Biden családja ellen,

a két dolog – a pénzek magyarázat nélküli visszatartása és a nyomásgyakorlás – legalábbis gyanúsan egy időben történt.

Bár Donald Trump elnökjelöltsége és elnöksége bombasztikusabbnál bombasztikusabb botrányokkal terhelt, az elmúlt hetekben kibontakozó botrány sok szempontból súlyosabb, mint az eddigiek: ha beigazolódik a gyanú, akkor gyakorlatilag zsarolással – 391 millió dollárnyi támogatás visszatartásával – próbálta rávenni az elnök egy másik ország vezetőjét, hogy politikai ellenfele ellen nyomozzon, tehát hogy beavatkozzon az amerikai elnökválasztásba.

Az ügy nyomán Nancy Pelosi demokrata politikus, az amerikai képviselőház elnöke bejelentette, hogy megkezdik az ún. impeachment-eljárást, tehát azt a vádemelési eljárást, amelyen keresztül a kongresszus felelősségre vonhatja az amerikai elnököt. A képviselőházban ehhez meg is van a demokraták többsége, a szenátusban azonban a republikánusok vannak többségben – a szenátus mentette fel korábban a hasonló eljárás alá vont demokrata Bill Clintont és jóval régebben, 1868-ban Andrew Johnsont, Richard Nixon pedig ugye még azelőtt lemondott 1974-ben, hogy elkezdődött volna az eljárás

Donald Trump szerint csak folytatódik ellene az eddigi „boszorkányüldözés”, de megígérte: az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel folytatott beszélgetésének átiratát nyilvánosságra fogja hozni.

Vajon túlélheti Donald Trump ezt a botrányt is? Szavazz!

FOTÓ: Centcom

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek