Kivel ebédel ma Orbán?

Szerző: Bukovics Martin
2019.09.12. 10:03

A páneurópai pikniket ünneplő soproni rendezvényre nem engedték be, most Orbán kárpótlásul meghívta magához a burgenlandi tartományfőnököt.

Kivel ebédel ma Orbán?

Nagy port kavart az osztrák sajtóban az az augusztus végi eset, amikor a páneurópai piknik harmincadik évfordulóját Angela Merkel és Orbán Viktor részvételével ünneplő soproni megemlékezésre az érvényes meghívója ellenére sem engedték be a magyar rendőrök Burgenland tartományi vezetőjét. Hiszen a rendszerváltás idején a Sopron környéki kempingekben gyülekező keletnémetek vasfüggönyön történő áteresztéséhez legalább annyi köze volt Ausztriának, mint a vasfüggönyt ünnepélyesen megnyitó Magyarországnak.

Urak Burgenlandból

Legalább ekkora port kavar most, szeptember közepén az a hír Ausztriában, hogy Orbán és a burgenlandi szociáldemokrata tartományfőnök, Hans-Peter Doskozil mégis találkozik. Orbán ugyanis a regnáló állam- és kormányfőkön túl általában szélsőjobboldali politikusokat vagy a különböző kormányközeli intézmények által a rendezvényeikre meghívott, majd a kormánylapokban szétinterjúvolt közéleti személyiségeket szokott fogadni az egykori karmelita kolostorból kialakított várbeli hivatalában.

A csütörtöki Orbán-Doskozil-találkozó időzítése azért is érdekes, mert Orbán pont ezen a héten fogadta Budapesten Norbert Hofert, az Osztrák Szabadságpárt elnökét is, aki az ibizai videóba belebukott, már pártja számára is egyre kínosabb Heinz-Christian Strachétól örökölte meg a posztot, és igyekszik is ennek megfelelően mérsékeltebb, ismét koalícióképes állapotba hozni Európa legrégebbi jobboldali populista pártját, az 1956-ban alapított FPÖ-t.

ORBÁN ÉS HOFER A VÁRBAN. FOTÓ: OVFB

Ezen előzmények ismeretében volt tehát meglepő az osztrák sajtó számára Doskozil burgenlandi tartományfőnök budapesti meghívása. Ausztria legnagyobb bulvárlapja, a Kronen Zeitung eleve úgy tálalja a hírt, hogy újfent elmegy Budapestre egy osztrák politikus, de ezúttal nem egy FPÖ-s. Doskozil egyébként pártja, az SPÖ jobboldalán található inkább a rendőrmúltjából is fakadó rendpártisága miatt, a Kurz-kormány előtti nagykoalíciós Kern-kormányban védelmi miniszter, politikai pályája előtt pedig Burgenland rendőrkapitánya volt. Doskozil 2015-ben annyiban a merkeli Willkommenskultur pártját fogta, hogy a Magyarországról érkező menedékkérőket egyfelől regisztrálta, másfelől engedte őket továbbutazni Németország felé.

A poltikus azonban mára a zárt határok és a menedékkérők Földközi-tengeren történő átkelésének felszámolása mellett foglal állást.

„Nem félek szóba állni Magyarországgal” – indokolta Doskozil a Kronen Zeitungnak, hogy miért látogat el csütörtökön Budapestre. Egyébbként is járt már Orbánnál 2016-ban védelmi miniszterként Christian Kern akkori szocdem kancellár alatt. A bulvárlap azt írja, a magyar kormányfő és a burgenlandi tartományfőnök munkaebéden találkoznak, amin a Doskozil környezetéből származó előzetes tájékoztatás szerint biztosan szóba kerül majd a migráció témája.

Doskozil környezetéből a lap úgy tudja, hogy a szokatlan találkozó – hiszen mégiscsak egy ország vezetője találkozik egy kis tartomány vezetőjével – Orbán Viktor fejéből pattant ki, miután megtudta, hogy Doskozil a „magyar közlekedési miniszterhez” (ilyen amúgy nincs, a közlekedés az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Palkovics László reszortja) jön tárgyalni a Burgenlandot a nyugat-magyarországi régióval összekötő utak állapotáról.

Orbánék máshogy írják

Ez egyébként azért is érdekes, mert a magyar kormány honlapja azt állítja: Orbán csütörtökön Prágába utazik, ahol először külön a V4-ek miniszterelnökei egyeztetnek a prágai várban, majd munkaebéd keretében tárgyalnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegro és Szerbia vezetőivel.

De Doskozilt kétszer már remélhetőleg nem pattintják le: a burgenlandi tartományi kormány sajtóosztályán az Azonnalinak azt mondták, ők úgy tudják, hogy péntek reggelre tették át a talélkozót. Az Azonnali kereste az ügyben Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnököt is, amint válaszol, frissül a cikk.

CÍMLAPFOTÓ: Orbán Viktor FB-oldala

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek