Az osztrák vicclap beperelte a politikust, mert konkurenciát jelent nekik

Szerző: Techet Péter
2021.08.06. 07:06

Bécs jelentősen szenved attól, hogy a járvány miatt kevesebb turista érkezik hozzájuk, mint kellene. Így viszont több osztrákot látni és hallani a kávéházakban: mondjuk, mik ott a legnépszerűbb témák!

Az osztrák vicclap beperelte a politikust, mert konkurenciát jelent nekik

Ez itt az Azonnali péntek reggeli hírlevele. Tetszik? Iratkozz fel lent!

A járvány berobbanása előtt a kevesebb, mint kétmillió lakosú Bécsben több, mint százezer munkahely függött közvetlenül a turizmustól, amely évi több, mint négymilliárd euró bevételt jelentett az osztrák fővárosnak.

Ahogy a bécsi balliberális Falter hetilap összeszedte az „áldozati” listát: a bevételek 75 százaléka esett ki az elmúlt másfél évben. Csak egyetlen összehasonlítás: miközben 2021 első félévében összesen 800 ezer éjszakát töltöttek turisták Bécsben, a járvány előtt, csak 2019 decemberében 1,7 millió éjszakázás volt. Vagy egy másik adat: 2019 júniusában ötször több turista jött, mint amennyi idén júniusban volt. Főleg az amerikai, Öböl-menti és távol-keleti turisták kiesése a gond, elvégre őket nem pótolják a pár napra átruccanó kelet-európai, német vagy holland turisták, akik – anyagi okból vagy spórolásból – eleve nem is költenek annyit.

Az osztrák kormány csak annyit tud tenni – de ezt meg is teszi –, hogy az idegenforgalomban és a vendéglátásban legalább 2022 nyaráig fennmarad a Kurzarbeit lehetősége, mert még nagyobb gond lenne, ha a turizmust úgy kéne beindítani, hogy nincs elég szakértő kéz.

A Falternek nyilatkozó innsbrucki jövőkutató, Andreas Reiter szerint azonban a járvány hosszútávon változtatja meg a turizmust. Röviden: utazni megint luxus lesz. Ez persze főleg a jobb éttermeknek és szállodáknak kevéssé probléma, de a kispénzűek számára eddig elérhető turizmus visszaszorulhat – kevesebb fapados járat, kevesebb AirBnb.

A környezet persze akár még örülhet is – de ennek életmódbeli árát a szegényebbek fizetik meg. Elvégre a kapitalizmus a járvány előtti időszakra lehetővé tette a turisztikai demokráciát.

Kérdéses, hogy a baloldal el tudja-e majd magyarázni potenciális szavazóinak, hogy miért jobb a környezetvédelemnek, ha a jövőben megint csak a módosabbak hobbija lehet az utazás.

De miről beszél még Bécs? A kevesebb turista miatt persze több az osztrák a bécsi kávézókban – téma pedig van bőven, amit egy melange vagy g´spritza mellett meg lehet vitatni.

Miért nem ügyészek hallgatják ki Kurzot?

Amint az Azonnali részletesen követte az elmúlt hónapokban: a 2020 nyarán felállt parlamenti vizsgálóbizottság nem is annyira a Strache-féle Ibiza-videót vizsgálta, hanem az ott alkoholos állapotban elhangzottak alapján arra volt kíváncsi az ellenzék (sajátos módon tehát maga Strache egykori pártja, az FPÖ is), hogy az első Kurz-kormány (azaz a 2017 és 2019 közötti ÖVP-FPÖ-koalíció) milyen módon osztogatta a posztokat, és mennyiben fonódott össze a politika a gazdasággal.

A néppárti pézügyminiszternél már februárban illegális pártfinanszírozás gyanúja miatt házkutatás volt (felesége „véletlenül” a babakocsiban nem csak a gyereket, de férje laptopját is magával vitte, így azt a rendőrök nem tudták sajnos lefoglalni). De a lefoglalt mobiltelefonokról – köztük Kurz kancelláréről is – kiderültek azért érdekes részletek például arról, hogy Thomas Schmid inkább Kurzcal fennálló barátsága, semmint szakértelme miatt került az állami vagyonkezelő élére (innen azóta lemondott).

Kurz persze tagadta a vizsgálóbizottság előtt, hogy akarta volna Schmid kinevezését. De mivel ő maga írta neki, hogy „megkapsz mindent, amit akarsz”, a korrupciós államügyészség ezt kevéssé hitte el, és hamis tanúzás miatt eljárást indított Kurz ellen. Kurz most arra hivatkozik, hogy szándékosan biztos nem akart hazudni, de nem emlékszik mindenre. Pénzügyminiszterét is súlyos emlékezetkiesési zavarok akadályozták meg, hogy értelmesen tudjon a vizsgálóbizottság kérdéseire válaszolni.

Kurz azt mondja, hogy akkor sem fog lemondani, ha vádat emelnek ellene – pedig az osztrákok 60 százaléka szerint ebben az esetben le kellene mondania.

Kurz eleve most nem annyira elérhető, mert immáron másodjára is beteg – egy tévéinterjút is lemondott emiatt.

Kurzot az eljárásban elvileg a Néppárttal szemben nem éppen elfogult korrupciós ügyészségnek kellene kihallgatnia, de sokak megdöbbenésére Alma Zadić, zöld igazságügyi miniszter lehetővé tette, hogy ne három ügyész, hanem egyetlen bíró hallgassa csak ki a kancellárt a hamis tanúzás miatt.

A Zöldek eleve egyre inkább vesztik el hitelüket, hiszen a vizsgálóbizottságban az ellenzék (a szocdemek, a liberálisok és az FPÖ) vitte a prímet, a Néppárt mindig blokkolt – a Zöldek meg ültek csendben, igen szélesen értelmezve a koalíciós lojalitást. Az ökopártnak komoly gondjai akadhatnak, ha előrehozott választások jönnek, elvégre szavazóik egyrésze inkább a Kurz-ellenes liberális Neoshoz mehet át.

Jönnek az előrehozott választások?

Noha egyelőre senki nem mondott ilyesmit, a bécsi kávéházak népe már erről beszél. Elvégre Kurzot már ismerik annyira, hogy tudják: ha szorul a hurok, akkor mindig előremenekül egy előrehozott választásba, ahol karizmájával tudja semlegesíteni a kritikákat.

2017-ben a szocdemekkel fennálló nagykoalíciót verette szét Wolfgang Sobotka akkori belügyminiszterrel (ő most jutalmul házelnök lett) – amint azt az ÖVP volt elnöke, Reinhold Mitterlehner leírta könyvében, elvégre Kurz nem csak a koalíciót verte szét, de Mitterlehner mögül csendben kiszervezte az ÖVP-t –; 2019-ben pedig az Ibiza-botrányból tudott előrehozott választásba menekülni.

Kitart még Kurz karizmája?

Kurz 2017 óta teljesen magára szabta a több, mint 800 ezres párttagságú ÖVP-t: új név (Új Néppárt – Kurz Csapat), új szín (türkiz a fekete helyett), és centralizáltabb irányítás. Azonban ahogy az Azonnalinak nyilatkozta tavaly Franz Fischler, az ÖVP nagyöregje: „Az ÖVP-ben az az elv, hogy ameddig a pártelnök sikeres, addig minden jó és csodás, amit csinál. Majd ha kudarcos lesz, akkor leszünk vele szemben kritikusok.”

Kérdéses, hogy eljött-e ez a pont, elvégre Kurz népszerűsége valamelyest visszaesett (bár továbbra is magasan az ÖVP vezeti a népszerűségi listákat), és ha a Zöldeket elvesztik, akkor nem marad lehetséges koalíciós partner, mert az FPÖ nem akarna Kurz-cal megint újra összeállni.

Az FPÖ új elnöke, Herbert Kickl már inkább alkotna koalíciót a szocdemekkel, liberálisokkal és zöldekkel. A szélsőjobboldali párt tiroli elnöke pedig egyenesen azt mondta a napokban:

az FPÖ-nek a szocdemekkel kéne összefognia Burgenland szocdem tartományfőnökének, az SPÖ pártelitjével eleve régóta hadilábon álló, különutas Hans Peter Doskozilnak a kancellársága alatt.

Azaz az ÖVP-ben esetleg egyesek érezhetik már úgy: Kurz nem a legjobb választás. A kormánypárton belül eddig is volt kritika, a hatalmas és befolyásos tartományi szervezetek és uraik (a „hercegek”, bár van egy „hercegnő” is) elkezdhetnek morogni. Ennek egyik jele lehet az, hogy Tirol nagyhatalmú ÖVP-s tartományfőnöke, Günther Platter az ismert ischgli, elhallgatott koronavírus-ügyben a napokban bejelentette a felelőst: a szövetségi kormány, azaz Kurz lenne az egészért hibás.

A Kurz körüli ügyek, az ellenzék (főleg az FPÖ) keménykedése, a Néppárton belüli kritikák erősödése, de maga Kurz érdeke is egyre inkább egy irányba mutat: négy éven belül a harmadik előrehozott választások felé. Igazából csak a Zöldeknek érdekük ezt megakadályozni.

Ki lesz az ORF új vezetője?

Idén jár le a mandátuma az osztrák közszolgálatí tévé és rádió (ORF) urának, a szocdemekhez közelálló Alexander Wrabetznak. Az új elnököt megválasztó testületben az ÖVP-nek abszolút többsége van, márpedig Wrabetz-cel legalábbis Kurzék (ami persze nem az egész ÖVP-t jelenti) elégedetlenek, mert túl kritikusnak tartják az ORF-et.

Az ÖVP a hivatalosan párton kívüli, de azért inkább a konzervatívokhoz húzó Roland Weißmant akarja új vezetőnek. De Wrabetz esélyei se rosszak. 2006-ban például úgy tudott győzni, hogy akkor szintén néppárti volt a kancellár, de az FPÖ-s családból származó, bár szocdem kötődésű Wrabetz mögé állt fel a baloldal és a szélsőjobboldal.

Most azonban még ennél is nagyobb bravúrra kéne szert tennie Wrabetznek, mert győzelméhez az kellene, hogy pár Kurz-cal kritikus, azaz régivágású fekete ÖVP-s őrá szavazzon, és ne Weißmanra. Akik Wrabetzet ismerik, azt mondják: a mindenki felé simulékony, kiváló taktikus ORF-vezér lehet, hogy győzni tud Kurz akaratával szemben.

A vicclap beperelte a politikust, mert konkurenciát jelent nekik

Ha pedig kicsit könnyedebb témák kellenek, akkor ott van arra 2021 talán egyik legviccesebb perének ígérkező bírósági ügye.

Az osztrák Hírcsárda, a Tagespresse beperelte Andreas Hangert, az ÖVP egyik parlamenti képviselőjét. A viccújság azt állítja, hogy Hanger tevékenységével, de főleg az Ibiza-botrány miatti vizsgálóbizottságban a kancellár védelmében tett, a korrupcióellenes ügyészségre és egyes bírókra mért támadásaival kimeríti a tisztességtelen verseny tényállását, mert bár politikusként szerepel és küldi ki sajtóközleményeit, azok vicceknek tekinthetőek, azaz valójában Hanger nem politikus, hanem humorista, aki azonban parlamenti munkáját használja fel, hogy versenyelőnybe kerüljön a Tagespresse humoristáival.

A bécsi kereskedelmi bíróság csütörtökön közölte: a keresetet befogadta, azaz megindulhat az eljárás.

A bíróságnak kell tehát eldöntenie, hogy az ÖVP politikusának a kancellár védelmében kiadott lojális sajtóközleményei politikusi munkának vagy humorista tevékenységnek tekinthetők-e.

Ha az utóbbit állapítja meg, akkor kimondhatja, hogy Hanger jogtalan versenyelőnyre akarna szert tenni más humoristákkal szemben. A Tagespresse a keresetében arra akarja kötelezni a bíróság által az ÖVP politikusát, hogy ezentúl egy háromszor négy centiméter nagyságú kitűzőt hordjon magán minden nyilvános szereplésén, rajta a felirattal: „humorista vagyok”.

NYITÓKÉP: Julius Meinl / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek