+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2019. augusztus 31. szombat, 09:40
Az új ukrán miniszterelnök mindössze 35 éves, de régen voltak már ennyire optimisták az ukrán választók. A kérdés leginkább az, mit tud kihozni az új kormány a parlamenti többséggel, mit kezdenek az oligarchákkal, és mennyire lesz sikeres a színészből lett elnök, Volodimir Zelenszkij politikai projektje. Elmondjuk, mi várható most, hogy megalakult az új ukrán kormány.

2019. július 21-én előrehozott választásokat tartottak Ukrajnában, miután a májusban a beiktatott új, színészből lett elnök, Volodomir Zelenszkij feloszlatta a parlamentet, és új választásokat írt ki.

 

A választáson a pártja, ami a kampányfilmnek is beillő sorozatának címe után a Nép Szolgája nevet kapta, tarolt: a listás helyek közel negyvennégy százalékát hozta el, míg egyéniben a 199 helyből 130-at az ő pártja szerzett, így a 424 fős parlamentben (ahol 26 hely üresen maradt a Krím-félsziget annektálása, illetve a kelet-ukrajnai konfliktus miatt) összesen 254 mandátummal rendelkezik.

 

Most pedig az új parlament első ülésén megválasztották az új kormányt is. Elmondjuk, kik ülnek benne, és mire lehet tőlük számítani.

 

Kik az új miniszterek? Inkább civil aktivisták, semmint technokraták

 

Az új kormány, szemben az előzővel, huszonöt helyett csak tizenhét minisztert foglal magában. A kormánytagok között nagyon sok a politikai újonc, köztük maga az új miniszterelnök, a mindössze 35 éves Olekszij Honcsaruk is, aki ezzel a legfiatalabb kormányfő a demokratikus Ukrajna történetében. Eddig az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője volt, ahol a gazdasági fejlődésért és a reformokért felelt.

 

A Deutsche Welle szerint azért Honcsarukra esett a választás, mert az új kormányfő fiatal, mégis tapasztalt (korábban egy EU által támogatott politikai tanácsadó cégnél dolgozott), de azért újnak számít a politikában. Honcsarukot technokrataként tartják számon, aki szakmailag képzett a mindennapi teendők ellátására, de ami talán a legfontosabb Zelenszkij számára:

 

Honcsaruk végre fogja hajtani az elnök akaratát, és a tévésztárból lett karizmatikus elnökkel szemben a kamerák előtt tapasztalatlan miniszterelnök nem jelent veszélyt Zelenszkijnek a későbbiekben.

 

Honcsarukot 9 személy közül választották ki. A kiválasztásánál közrejátszott, hogy személyesen kapcsolódik az elnök hivatalhoz, és ő maga is liberális reformer – mondta az Azonnali megkeresésére Valerij Pekar ukrán politikai elemző, aki már korábban egy interjúban elmondta nekünk, mi is áll Zelenszkij sikeressége mögött.

 

Pekar szerint ugyan vannak eddig nem annyira ismert személyek a kormányban, akik a nyilvános politikán kívülről érkeztek, de a politikai vérfrissítés egy társadalmi elvárás volt. Ugyanebből az okból választották meg Zelenszkijt elnöknek, de a parlament tagjainak egy részét is, hiszen a parlament többsége eddig nem bizonyított politikusokból áll.

 

Az elemző szerint ennek ellenére nem beszélhetünk technokrata kormányról. A miniszterek döntő része már korábban is dolgozott a közigazgatásban, illetve vannak olyan tapasztalt politikusok is a minisztériumok élén, mint Dmitro Kuleba EU-integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, Andrij Zahorodnyuk védelmi miniszter, az új gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszter, Timofij Milovanov, vagy az az Arszen Avakov, aki már az előző kormányzatban is a belügyminiszteri teendőket látta el, és több alkalommal is a lemondásáért tüntettek a rendőrségi reform elmaradása, illetve korrupciós botránya miatt – utóbbi kapcsán a miniszter fia ellen indult büntetőeljárás, de végül felmentették.

 

Pekar szerint Avakov belügyminisztersége egyszerűen csak annak köszönhető, hogy nála nem találtak jobb jelöltet.

 

Az új kormány inkább fiatal, civil aktivisták kormánya, mintsem technokrata kormány

 

– összegezte a szakértő az Azonnalinak.

 

Mi lesz most Ukrajnában?

 

A szakértő szerint a kormány gyors gazdasági, és társadalompolitikai reformokat fog majd végrehajtani, és három-négy hónapon belül kézzelfogható eredményeket fog majd felmutatni, bár egyes ágazatok, például a közegészségügy sorsa még kérdéses jelenleg.

 

Pekar szerint a kormány személyi összetételénél

 

gondosan odafigyeltek, hogy olyan személyeket válasszanak, akik majd szorosan együtt fognak működni az elnökkel.

 

Ez nem jelenti azt, hogy az elnök kézivezérléssel fogja irányítani a minisztereket, de a választók életkörülményeinek javítása mellett fontos célja volt Zelenszkijnek a saját politikai dominanciájának az erősítése is. (Hasonlóképpen értékelte az Azonnalinak Mizsei Kálmán is a parlamenti választást közvetlenül a választás után, mondván: mivel nem tudja egyik napról a másikra lecserélni a politikai és bürokrata osztályt, ez arra motiválhatja, hogy erőskezű, autoriter elnök legyen.)

 

Az új kormányzat és Zelenszkij előtt sok megoldandó feladat áll: szeptember közepén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációját fogadják, de Donald Trumpot is meg kellene győzni, hogy a közbenjárásával megoldják a kelet-ukrajnai konfliktust (ami jelenleg nem tűnik túl egyszerű feladatnak, mivel az amerikai elnök épp a napokban utasította adminisztrációját, hogy halasszák el az Ukrajnának szánt 250 millió dollárnyi katonai támogatást).

 

Ezenkívül Pekar kiemelte, hogy ugyan a kormányzat jó törvényeket nyújthat be, de ezek lehet, hogy tartalmaznak majd kiskapukat, illetve a törvénycsomagok között lehet egy-két olyan törvény is, ami majd az oligarcháknak kedvez. Ennek a kedvezményezettje elsősorban Ihor Kolomojszkij lehet: az ő csatornáján futott Zelenszkij sorozata is, és elnökségi kampánya alatt is támogatta az akkor még csak jelölt Zelenszkijt.

 

A szakértő szerint a parlamentben az év végéig meglehetően intenzív ülésszak várható, ami az elnök szoros felügyelete mellett fog majd zajlani.

 

Ez később konfliktusokhoz is vezethet, hiszen jelenleg a Nép Szolgája nevű pártnak nincs kiforrott ideológiája, és a párt különböző csoportokra válhat szét értékek, érdekek és külső befolyás alapján.

 

A korrupció elleni harc Zelenszkij egyik fő célja, de egy oligarcha azért megtámogatja őket

 

Zelenszkij egyik legnagyobb kampányígérete a korrupció felszámolása volt, de közben az elnököt szoros szálak fűzik Ihor Kolomojszkijhoz, akinek a tévécsatornáján futott az elnök sorozata. A sorozat utolsó részei pár nappal az elnökválasztás második fordulója előtt jelentek meg, amik már jócskán szolgáltak kampánycélokat is, nem csak szórakoztatást. 

 

A Kyiv Post szerint az elnök mellett két miniszternek is van kapcsolata Kolomojszkijjal. Az új védelmi miniszternek, Andrij Zahorodnyuknak az édesapja az oligarcha által 40 százalékában tulajdonolt olajcégben felügyelőbizottsági tag. Zaharodnyuk miniszter július óta dolgozik az elnök mellett biztonságpolitikai tanácsadóként, most saját miniszteri tárcát kapott. Az új miniszter még korábban korrupciógyanúba is keveredett, amikor az állami Ukroboronprom fegyvergyártó konszern tanácsadó testületében dolgozott.

 

Az új kancelláriaminiszter, Dmitro Dubliet szintén kapcsolatban áll az oligarchával. Az üzletemberből lett politikus 2012 és 2016 között volt az informatikai vezetője annak a PrivatBanknak, ami korábban Kolomojszkij tulajdonában volt, míg azt nem államosították 2016-ban.

 

De a legszorosabb szálak Andrij Bohdanhoz, az oligarcha volt ügyvédjéhez kötődnek,

 

akit Zelenszkij időközben kinevezett az elnöki hivatal vezetőjének, és pozíciójából adódóan politikailag az ország második legbefolyásosabb személyéve vált.

 

Pekar szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a kormány, illetve a Nép Szolgája párt Kolomojszkij kezében lenne: valamennyi ráhatása van ugyan az oligarchának a pártra, de ez még nem számít kritikusnak. A korrupció elleni legfontosabb lépés, hogy a kormány legyen elkötelezett az átláthatóság iránt, illetve a transzperenciát kiterjeszti más területekre is, például a földbérlésre vagy a privatizációra – mondja Pekar.

 

Az ukrán politikában az oligarcháknak mindig is nagy szerepük volt. Ahogy Mizsei Kálmán, az EU korábbi ukrajnai misszióvezetője elmondta nekünk korábban, Ukrajna a maffiák állama: plurális oligarchikus szervezet van, ahol néhány oligarcha, főleg azok, akik tévécsatornával rendelkeznek, nagyon nagy befolyással bírnak a politikára. Ezenkívül probléma, hogy a helyi oligarchák bírók és ügyészek megvásárlásával bármire könnyen rá tudják tenni a kezüket.

 

Abban Pekar és Mizsei is egyetértett, hogy a korrupció elleni harc leghatékonyabb módja nem az oligarchák bebörtönzése, hanem a folyamatok minél átláthatóbbá tétele, illetve a bíróságok és a bírók függetlenné tétele.

 

FOTÓ: Olekszij HoncsarukVologyomir Zelenszkij, Andrij Bohdan / Ukrajnai Elnöki Hivatal

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás