Zelenszkij pártja hatalmasat tarolt az ukrán választásokon

Szerző: Techet Péter
2019.07.21. 21:58

Vasárnap előrehozott választásokat tartottak keleti szonszédunknál. A komikusból lett államfő jól sakkozott, amikor feloszlatta a parlamentet. Az újban minden bizonnyal meglesz az abszolút többsége is – bár egyelőre csak a listás eredmények ismertek. Az egyéni körzetekben az államfői pártnak – mivel még egy nagyon új pártról van szó – több ellenállással kell szembenéznie.

Zelenszkij pártja hatalmasat tarolt az ukrán választásokon

A májusban beiktatott új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij már eskütételekor bejelentette: feloszlatja a parlamentet, és előrehozott választásokat ír ki.

Erre főleg azért volt szüksége, mert hiába nyerte meg az államfői posztot, újonc lévén nem volt még erős bázisa a parlamentben. Komikusból lett államfő, az egyik legnézettebb politikai teleregény főszereplője volt. Az orosz anyanyelvű, zsidó származású Zelenszkijnek eleve

jól jött a Nép Szolgája névre hallgató sorozat, mert az ott játszott karaktert vitte egyszerűen át a politikai életbe.

Nem meglepő tehát, hogy az új államfői pártját is a Nép Szolgájának hívják.

Az ukrán választási rendszer hasonlatos a magyarhoz: listákról és egyéni körzetekről jutnak be a képviselők. Főleg az egyéni körzetekben általában a helyi kiskirályok változó pártszínű jelöltjei győznek – itt Zelenszkijéknek lehetnek még gondjaik, mert az ő jelöltjeik nem annyira beágyazottak a helyi viszonyokba, amelyek sokszor a helyi korrupciót jelentik.

Listán azonban az exit-poll értelmében hatalmasat megy Zelenszkij pártja: a Kyiv Post tudósítása szerint

a listás helyek ötvenhat százalékát hozta el Zelenszkij pártja.

Jóval lemaradva követi az elnöki pártot a nevéből kitalálhatóan Zelenszkij-ellenes, putyinista Ellenzéki Platform, amely a listás helyek tizenöt százalékával a második.

Petro Porosenko korábbi elnök Európai Szolidaritás pártja a listás mandátumok tizenegy százalékát, míg az ukrán politika állandó szereplője, a korrupciós ügyei miatt börtönviselt, korábbi miniszterelnök Julija Tyimosenko pártja pedig kilenc százalékát érte csak el. Bejutott a kijevi parlamentbe Szvjatoszlav Vakarcsuk rocsksztár populista Hang pártja is.

199 helyről még azonban az egyéni körzetek döntenek. (Huszonhat helyet nem töltenek be a kelet-ukrajnai háború miatt.) Hogy mennyire új párt a Nép Szolgája, mutatja: a párt hiába sikeres, nem tudott minden körzetben még jelöltet sem találni. Mindazonáltal nagyon úgy néz ki: a Nép Szolgája az egyéni körzetekben is jól szerepel.

Az ország megosztottságát Zelenszkijnek sikerült annyiban meg is haladnia, hogy minden régióban ő futott be az első helyre.

A Kelet-Nyugat-törésvonal ott jelenik meg, hogy Porosenko és Tyimosenko pártjai a nyugati részeken, míg a ruszofil Ellenzéki Platform a keleti részeken futott be Zelenszkij mögé a második helyre.

Ha az egyéni körzetekben tehát nem lesz nagy elmozdulás – márpedig se a putyinistáknak, se Porosenko vagy Tyimosenko pártjának azért nincsenek már akkora tartalékaik, hogy a listás helyeiknél jóval többet hozzanak el egyéni körzetekből –, akkor Zelenszkij most már egy biztos és kényelmes parlamenti többségre támaszkodva lehet elnök. Az is igaz persze, hogy a Nép Szolgája párt elég heterogén, és a kijevi parlamentet eleve jellemzi a folyamatos frakcióváltás – bár inkább a győzteshez szokás húzni. Az pedig jelenleg egyértelműen Zelenszkij.

Ha érdekel, Zelenszkij milyen elnöki programra készül, és eleve mit kell róla tartani, olvasd el interjúnkat Sz. Bíró Zoltán Kelet-Európa-szakértővel.

FOTÓ: Mikhalyov Markiv / Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek