Ezért nincs nyoma a legtöbb példányban nyomott könyveknek a neten

Szerző: Pintér Bence
2019.08.25. 08:58

Nem a hagyományos könyvesbolti terjesztésbe kerülnek azok a romantikus könyvek, amelyek a KSH toplistáját vezetik.

Ezért nincs nyoma a legtöbb példányban nyomott könyveknek a neten

Múlt héten írtunk a KSH által közölt listáról, amelyben azt összegzik, hogy egy-egy negyedévben mely könyvekből nyomták a legtöbb példányt. A legutóbbi ilyen lista azért volt kiemelten érdekes, mert egyrészt több helyen is úgy jelent meg, mint azon könyvek listája, amelyek a legjobban fogytak, másrétszt pedig a külföldi szerzők listáját olyan könyvek vezették, amelyek megjelenéséről semmit sem lehetett találni az interneten – ezzel kapcsolatban több  általunk megkérdezett könyvpiaci szereplő is eléggé szkeptikus volt.

A cikk megjelenése óta több dolog is történt, egyrészről

a KSH kérdéseinkre válaszolva biztosított minket arról, hogy valós, az Országos Széchenyi Könyvtár által jegyzett megjelenésekről van szó.

Másrészt kiderült, hogy az adatbázisukból csak egy hiba folytán tüntek el az adatok, amit kérdéseink nyomán most javítottak, tehát jelenleg elérhető minden adat a honlapról. A Könyvhét magazin online verziójának azért voltak meg az adatok, mert azok a letölthető Excel-táblában korábban is látszottak.

De miért nincs nyoma a könyveknek az interneten?

Mint korábbi cikkünkben írtuk, a külföldi szerzők listáját vezető könyveket nem lehet megtalálni az interneten: többek között ezt furcsállva kerestek meg minket többen. Két könyvet leszámítva nem tud róluk a Moly.hu nevű könyves közösségi oldal, de ez még nem jelent semmit, hiszen annak adatbázisát a felhasználók gyarapítják. Azonban a könyvek nem érhetőek el a nagyobb online könyváruházak felületein sem, de még a kiadó, a Maecenas honlapján sem esik szó róluk.

Ennek az lehet az oka, hogy ezek a friss és újranyomott romantikus könyvek nem a hagyományos terjesztésben indulnak hódító útjukra,

tehát a csúcspéldányszámokhoz köthető esetleges csúcseladásokat nem a nagyobb könyvesboltokban realizálják, hanem kisebb boltokban, diszkontkönyvesboltokban, élelmiszerboltok, benzinkutak stb. könyvespultjain. Ezek az olcsó, alkalmanként nem kifejezetten jó minőségű, ún. „ál-félárú” könyvek tehát nem feltétlenül kerülnek be a hagyományos forgalmazásba, így az interneten sem biztos, hogy lesz nyomuk.

Kerestük az ügyben a könyveket kiadó Maecanas kiadót is, de a szabadságolások miatt a dologról részletesebben majd csak szeptember elején tudunk beszélgetni.

De ezek a könyvek fogynak a legjobban?

Ez az a kérdés, amire nincs válasz. Nyilván olyan könyveket nyomtatnak a kiadók sok példányban, amiről feltételezik, hogy el is fogják adni. Nyilván a Danielle Steel-féle romantikus szerzők jól fogynak,

mindenesetre azt érdemes leszögezni, hogy a KSH adataiból fogyásokra csak erős megkötésekkel lehet következtetni.

Korábbi cikkünkben említettük a Bookline sikerlistáját, de a fenti példa mutatja, hogy ezek a könyvek például itt meg sem jelennek, tehát már csak ilyen szempontból sem tekinthetjük azt igazán hitelesnek.

Ezen kívül marad a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elég általános éves összefoglalója, amiből pedig egyes könyvekre nem, csak nagyobb kategóriák(fikciós könyvek, tankönyvek, gyerekkönyvek, stb.) fogyásának éves alakulására látunk rá, pedig nyilván érdekesek lennének nem csak egyes könyvek eredményei, de mondjuk a fikciós irodalmon belül a különféle zsánerek fogyásának alakulása is.

Amíg ilyen statisztikánk nincs, addig a KSH negyedéves listája legalább arra indikátor, hogy kiadók szerint mely könyvekből fog a legtöbb fogyni.

FOTÓ: Pixnio

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek