Vajon tényleg ezek a szerzők fogynak a legjobban Magyarországon?

Szerző: Pintér Bence
2019.08.22. 19:46

Talán meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelentek meg Magyarországon.

Vajon tényleg ezek a szerzők fogynak a legjobban Magyarországon?

Magyarországon nem nagyon vannak olyan nyilvános statisztikák a könyvpiacról, amelyek igazán komoly képet adnának arról, hogy akár egyes könyvek közül mi fogyott jól, akár arról, hogy mondjuk a fikciós műveken belül milyen zsánerek mennyire népszerűek.

Az egyetlen rendszeres statisztika a Bookline sikerlistáján túl a Központi Statisztikai Hivatalnál van, a 2019-es második negyedévről éppen most jelent meg – nem a KSH-nál, hanem a Könyvhét magazin honlapján. A KSH-nál legalábbis hosszas keresgéléssel is csak a 2018-as adatokat találni az adott tárgykörben, bár a link azt jelzi, hogy a táblázatban szerepelnie kéne a friss adatoknak. (Mint közben kiderült, az adatok a KSH honlapján lévő Excel-táblázatban érhetőek el.

A Könyvhét hírében legalább még csak pontosan arról volt szó, amit ezek az adatok, ha helyesek, elárulnak:

itt ugyanis nem eladásokról, hanem csak arról van szó, hogy hány példányban nyomták ki az adott könyvet.

A Könyvesblog átvételében, ami aztán több helyen terjedni kezdett, azonban már ez a dolog elcsúszott, és arról beszélt a poszt írója, hogy ezek a szerzők adták el a legtöbb könyvet – márpedig ilyen információt nem ígérnek a KSH adatai, ilyesmiről nincsenek nyilvános adatok.

Hogy pontosan hogy jönnek össze ezek az adatok, arról 2011 márciusában a Könyvhét magazinnak beszélt a KSH munkatársa: „Az adatgyűjtés kiterjed a Magyarországon kiadott nyomdai vagy más sokszorosítási eljárással készített kiadványokra, amelyeket – a kötelespéldány-törvény alapján – az Országos Széchenyi Könyvtárba az adott évben megküldenek a kiadvány- és példányszámának változásáról és műfaji összetételéről, a kiadott művek szerzőinek nemzetiségéről. Az OSZK-ban negyedévente rögzítésre kerülő állományból kerülnek ki az összesített könyvkiadás adatok, amelyek nyilvánosak, de a honlapunkon részletesebben a könyvek szerepelnek. Hiányzik még a statisztikából az e-könyv, amit hamarosan meg kell oldanunk.”

Amit tudunk tehát – elvileg –, az az, hogy melyik könyveket nyomták ki a legtöbb példányszámban, ami persze nem jelenti automatikusan azt, hogy ezek is fogytak a leginkább. Elvileg, ugyanis

a Könyvhéten közölt listával van egy elég nagy gond.

Olyan könyv vezet, ami meg sem jelent

Ha ránézünk a listára, azt látjuk, hogy a magyar szerzők között Leslie L. Lawrence, azaz Lőrincz L. László vezet, ami nem tűnik nagy meglepetésnek, őt simán tekinthetjük magyar bestsellerszerzőnek. Lawrence-t a romantikus műveket jegyő Borsa Brown, majd klasszikus és új gyerekkönyvek követik, illetve például Spiró György könyve, mind friss megjelenések.

A külföldi szerzők listájának élén viszont egy szerző négy olyan könyve áll, amiből kettő a jelek szerint meg sem jelent idén.

Az erotikus-romantikus bestsellerszerző Sandra Brown négy könyve is az élen végzett könyvenként 16 ezer példánnyal, azonban közülük csak kettőről tudja a Moly.hu könyves adatbázis, hogy megjelentek volna idén a Maecenas kiadónál (az Eltévedt levelek és a Selyemháló címűek), de ezek sem szerepelnek sem a kiadó honlapján, illetve több nagy könyves webáruházban sem találtuk nyomukat sem ezeknek, sem a másik két könyvnek. Ugyanígy nem jelentek meg idén a jelek szerint Danielle Steel listán szereplő könyvei, amelyeket szintén a Maecenas gondozott korábban.

Az adatokba tehát valahol hiba csúszhatott, ezt jelezheti az is, hogy a KSH honlapján nem találni most ott a listát, ahol lennie kéne, bár a 2018 év végi adatok is hiányoznak valamiért, és csak a táblázatból érhetőek el. Kérdéseinket az ügyben elküldtük az érintetteknek: ha kiderül valami, megírjuk.

FRISSÍTÉS (2019. 08.25.): Időközben kiderült, hogy a könyvek léteznek, és az is, hogy  mi lehet az oka annak, hogy nincs nyoma ezeknek a könyveknek a neten.

FOTÓ: Pxhere

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek