Durván lecsökkent a Spanyolországba irányuló irreguláris migráció

Szerző: Illés Gergő
2019.08.17. 20:21

A marokkóiak busás uniós pénzekért cserébe keményebben lépnek fel az illegális bevándorlókkal szemben, részben ez okozza a csökkenést.

Durván lecsökkent a Spanyolországba irányuló irreguláris migráció

A tavalyi év azonos szakaszához képest 39 százalékkal csökkent a Spanyolországba ellenőrizetlen úton beérkező migránsok száma, miután a marokkói kormány egyre keményebben lépett fel az illegális migránsokkal szemben – tudósít az El País.

Egyre keményebbek a marokkóiak

A spanyol lap riportja szerint Marokkón keresztül egyre nehezebb bejutni Spanyolországba: megszólaltattak egy Burkina Faso-i bevándorlót, akinek négy hónapjába telt átjutni az észak-afrikai országban az uniós tagállam spanyolokhoz. Bara Nourdin először januárban próbált meg átmászni az észak-afrikai spanyol exklávé, Melilla köré épített településen, ám akkor nem sikerült neki, majd ezen kívül még háromszor próbálkozott sikertelenül. Ötödjére viszont áprilisban sikerült átjutnia a kerítésen, jelenleg pedig arra vár, hogy a Melilla városával határos marokkói Nadorban várakozó összes testvére bejusson Spanyolországba.

Hasonló úton összesen valamivel több, mint 18 ezer ember jutott be az országba, ugyanakkor a migránsok arról számolnak be, hogy Marokkóból egyre nehezebb, kockázatosabb és drágább eljutni Spanyolországba. Mindez nagyban köszönhető a Marokkónak az EU és Spanyolország által erre a célra nyújtott pénzügyi és logisztikai támogatásnak: a spanyol kormány Marokkót stratégiai partnereként látja a rendezetlen migráció feltartóztatásában,

az illegális migránsok elleni küzdelemre pedig Brüsszel 140, Madrid pedig 30 millió eurós támogatást ad Rabatnak.

A két ország ezen felül újból aktiválta azon megállapodását, melynek célja, hogy a két észak-afrikai spanyol exklávéba, Ceutába és Melillába a kerítéseken átmászó migránsokat gyorsan visszajuttassák Marokkóba. Emellett a marokkói hatóságok több rajtaütést és deportációt hajtanak végre, mint eddig. Marokkói – tehát kellő szkepticizmussal kezelendő – statisztikák szerint ezzel Rabat körülbelül 42 ezer illegális határátlépést állított meg, ezek nyolcvan százalékát a szubszaharai térségből érkező migránsok kísérelték meg.

Emellett immár a marokkói királyi haditengerészet is részt vesz a hajókon Spanyolország felé induló migránsok megállításában. Marokkói kormányzati források szerint eddig nyolcezer embert mentettek meg a tengeren, és vittek vissza a marokkói kikötőkbe, miközben azok Spanyolország felé hajóztak volna.

Új útvonalak, új embercsempészek

A 39 százalékos csökkenés ugyanakkor még mindig elmarad a spanyol kormány eredetileg kitűzött céljától, mely az illegális bevándorlás mértékének megfelezését tűzte ki célul az idei évre. Mindenesetre így is jelentős a csökkenés a tavalyi évhez képest, mikor összesen 65 000 ember érkezett Spanyolországba vagy az exklávén, vagy a Gibraltári-szoroson át.

A spanyolok és az EU számára a marokkói pénzügyi támogatás abszolút nyertes összegű játék: Madridra egyes uniós tagállamok részéről ugyanis egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy fékezze meg az illegális bevándorlást az országba. Főleg a franciák aggódtak emiatt, Párizs ugyanis a Földközi-tengeri migrációt látta a Franciaországba történő bevándorlás fő csatornájának. A Nemzetközi Migrációügyi Szervezet (IOM) egy nemrégiben készült kutatása például kimutatta:

a Spanyolországba érkezők alig több, mint fele marad csak ott, míg sokan Franciaország felé veszik az irányt.

Az IOM szerint ugyanakkor a keményebb fellépésnek van egy komoly árnyoldala is: a migránsok veszélyesebb utakon próbálnak majd Európába jutni, az új útvonalakból pedig az embercsempészek húzhatnak majd hasznot. Augusztus közepéig idén 208 ember halt meg, vagy tűnt el a Földközi-tengeren Spanyolország felé tartva, vagyis körülbelül egy a százhoz annak az esélye, hogy az európai partok felé igyekvők nem élik túl a hajóutat.

BORÍTÓKÉP: Határkerítés a melillai spanyol exklávénál / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek