Több lehetőséget adna az Európai Bizottság a migráció kezelésére

Szerző: Fekő Ádám
2021.12.15. 08:22

A Bizottság álláspontja szerint a schengeni övezeten belüli szabad mozgás olyan fontos, hogy a inkább a külső határvédelmet kell erősíteni.

Több lehetőséget adna az Európai Bizottság a migráció kezelésére

A határvédelem megerősítésére törekszik az Európai Bizottság: a cél az, hogy a külső határok annyival ellenállóbak legyenek a mostaninál, hogy csak végső esetben kelljen visszazárni a schengeni övezeten belülieket, ahogy azt mindenki megtette a koronavírus-járvány miatt. 

A Politico híre szerint ezt a Bizottság alelnöke is megerősítette, amikor kedden bejelentették, frissített határellenőrzési kódex készül: Mardaritis Schinas szerint fontos, hogy a belső határok csak akkor legyenek lezárva, amikor már tényleg minden más kudarcot vallott, mivel a 26 ország közti szabad mozgás szerinte az európai integráció koronaékszere még akkor is, ha most kihívások sora sújtotta. 

Ylva Johansson belügyi biztos is megerősítette kedden, hogy a szabad mozgást is veszélyezteti a külső határokon uralkodó káosz.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Tanácsnak egységes szabályokat kell elfogadnia majd ideiglenesen bevezetett utazási korlátozásokra a külső határokon egészségügyi veszélyek feltűnésekor. A jelenlegi javaslat szerint az Európai Bizottság kérheti a Tanácsot, hogy ideiglenesen állítsa le az utazást.

A schengenen belüli határokat a javaslat szerint viszont valamivel nehezebb lenne visszaállítani: a jelenlegi rendszerben hat uniós ország például évek óta végez belső határellenőrzést, ugyanis ezt tulajdonképpen csak félévente meg kell hosszabbítani valami rendkívüli körülményre hivatkozva, a keddi javaslat szerint viszont 18 hónap elteltével ki kell vizsgálni, arányosak-e a határellenőrzések.

Gyorsítanák a teherforgalmat is, a Bizottság irányelve szerint 15 perc alatt kell tartani a teherautók várakozási idején.

A javaslat tartalmaz egy magyar kormány számára kedves részt is : a migráció megállításának megkönnyítése érdekében lehetővé tennék a nyomás alatt lévő országok számára, hogy késleltessék a menedékjogok kérelmét, és tovább tartsák az embereket a határon a kérelmek elbírálása miatt. Ezek az országok a határellenőrzést is erősíthetik, ha erőszakos eseményektől tartanak.

„Miután a migrációt eszközként kezdték használni (ezzel a lengyel-belarusz helyzetre utaltak - a szerk.), elengedhetetlen a beutazási feltételeket nem teljesítők megakadályozása az alapvető jogok védelme mellett” – szól a Bizottság álláspontja.

KIEMELT KÉP: Arne Koehler / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek