+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. április 22. hétfő, 20:00
Nem az jelenti rájuk a veszélyt, hogy rozoga csónakokkal kelnek át a tengeren, hanem az útközben jellemző erőszak. Marokkó különösen veszélyes.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Organization for Migration - IOM) felmérése alapján Marokkó a legveszélyesebb ország az Afrikából jövő migránsokra nézve. A szervezet a Spanyolországba bevándorolt afrikaiaik között végzett felmérést, és ebből kiderült, hogy a fő veszélyeket nem a Gibraltári-szoros vagy a Földközi-tenger nyugati részének áthajózása jelenti (holott általában instabil csónakokkal vágnak neki az útnak). A bevándorlókra otthonuk elhagyása után kilométereken keresztül erőszak, kihasználás és különböző típusú visszaélések várnak.

 

Az IOM felmérése 1341 bevándorlókkal és menekültekkel készített interjún alapszik, akik közül 48 százalék szenvedett el egyet az öt, emberkereskedelemhez kapcsolt jelenség közül. A 2017 második felében és 2018-ban Spanyolországba érkezett bevándorlók majd fele számolt be emberrablásról, kényszermunkáról, szervezett házassági ajánlatokról, vagy olyan munkáról, amely után nem fizették ki a dolgozóknak járó összeget.

 

A válaszadók 46 százaléka Marokkót jelölte meg, mint azt az országot, ahol a legtöbbször használták ki őket. A visszaélések nagy gondot jelentenek a civil szervezetnek, akárhol is történjenek azok, ám jellemzőbbek azokra az országokra, amelyek utolsó állomásul szolgálnak a bevándorlók Európába érkezése előtt.

 

A fizikai abúzus a leggyakoribb, erről a megkérdezettek 41 százaléka számolt be. Ezt általában emberrablással is foglalkozó nomád csoportok viszik végbe, vagy a városokon belüli verésekben manifesztálódik, amelyeket a menekültek meglopása követ. Jellemző, hogy az algériai vagy marokkói embercsempészek is megtámadják a menekülteket a kijelölt szállásokon.

 

A válaszadók 8 százaléka számolt be szexuális abúzussal való fenyegetésről, és 2,7 százalékuk volt szemtanúja annak, hogy valakinek pénzért cserébe ajánlatot tettek valamely szervéért.

 

Bár a legtöbb erőszaknak az egyedül utazó férfiak vannak kitéve, a csoportban vagy családjukkal utazók is jelentősen veszélyeztetve vannak. Az IOM szerint a csoportban való utazás csak kis mértékben nyújt biztonságot, és főleg nőknek, mivel a velük utazó férfiak veszélyeztetebbek lesznek így, hogy meg kell védeniük a családot. Az átlagos áldozat Kamerunból, Gambiából vagy Guineából származó, 23 és fél éves.

 

Az Algériából vagy Marokkóból származó migránsok a legkevésbé kitettek, mivel ők vannak a legközelebb Európához. Minél hosszabb az út, annál valószínűbb, hogy a végére elfogynak az erőforrásaik, így kénytelenek munkát és pénzt keresni az út folytatása érdekében. Az aggresszióról beszámoló emberek 63 százaléka több mint egy év alatt érte el Európát.

 

Ki vándorol be Afrikából és miért?

 

Az IOM felmérése fényt vet arra is, hogy körülbelül ki és miért dönt az elvándorlás mellett. A bevándorlók majd fele munkanélküliségről beszél.

 

Azért, hogy Spanyolországba jussanak, körülbelül 900 eurót kellett fizessenek embercsempészeknek,

 

és 43 százalékuk ki is fizette ezt az összeget, 4 százalékuk 4500 eurót fizetett. Ezzel szemben 8 százalékuk arról számolt be, hogy semmit sem fizetett a Spanyolországba jutásért. Ez jellemző az Algériából vagy Marokkóból származókra, akiknek nem kell embercsempészekre támaszkodniuk az Európába jutás érdekében.

 

Az elvándorlás mögötti motivációkat tekintve a megkérdezettek 41 százaléka számolt be gazdasági okokról, 32 százalékuk az abúzus valamilyen formáját jelölte meg, amely jelenthet nemi erőszakot, családon belüli erőszakot, nemi szervek megcsonkítását, családi tiltást a valláson kívüli házasságra vonatkozóan, örökösödési konfliktusokat, vagy szexuális identitás vagy orientáció miatti erőszakot. A megkérdezettek 15 százaléka döntött a kivándorlás mellett katonai konfliktusok vagy háború miatt. A férfiak 44 százaléka vándorolt el gazdasági okokból, a nők 58 százaléka az abúzus valamilyen formája miatt.

 

Az út kezdetekor Spanyolország volt az elsődleges célország a férfiak 51 százléka, és a nők 53 százaléka számára, a második Franciaország vagy általában Európa volt. Ezek az arányok nőttek a Spanyolországba való megérkezést követően, a bevándorlók kétharmada választotta végül új otthonául a mediterrán országot. Döntésüket általában azért módosították, mivel Spanyolországba érve nehezebbnek tűnik Európa többi részébe bevándorolni - jelzi az IOM.

 

FOTÓ: The National

de

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás