„Soros gyermekeit” és vírusirtócéget sejt a szlovák ellenzék mögött Fico

Szerző: Illés Gergő
2019.08.17. 09:23

Az exminiszterelnök közvetlen kapcsolatban állhatott a Kuciak-gyilkosság állítólagos megrendelőjével, erre válaszul összehívott sajtótájékoztatóján szinte mindenkinek nekiment.

„Soros gyermekeit” és vírusirtócéget sejt a szlovák ellenzék mögött Fico

Nemcsak Bugár Bélának, hanem Robert Fico szlovák exminiszterelnöknek is fájhatott azon chatbeszélgetés kiszivárgása, melyet a Ján Kuciak-gyilkosság miatt jelenleg is gyanúsított szlovák üzletember, Marian Kočner jobbkezével, az ügyben szintén gyanúsított Alena Zsuzsovával váltott.

A Hasábot elküldöm a picsába

A Kuciak meggyilkolásának megrendelésével gyanúsított üzletember a Theema titkosított üzenetküldő-programban Zsuzsovával a meggyilkolt újságíróról tett ízléstelen kijelentéseken kívül többek között arról is beszélt: a gyilkosság után egy héttel, a Maldív-szigeteken reggeli közben győzködte az ott tartózkodó Bugár Bélát, a Híd-Most elnökét a koalíció fenntartásáról. Az ügyről részletesen írtunk az Azonnalin is, Bugár akkor visszautasította, hogy Kočnerrel bármi fontosról is beszélt volna reggelizés közben, elmondása szerint egy köszönésnél nem volt sokkal hosszabb a beszélgetés.

A Hídnak fájhatott a botrány, hiszen a koalíciós párt enélkül is gyengélkedik a közvélemény-kutatásokban. De a nagyobbik kormánypárt Smernek, és az akkori miniszterelnök Robert Ficónak jóval több vesztenivalója van az ügyben, ahogy a Theema-beszélgetés legnagyobb része is inkább a smeres politikusokat érinti. A Kočner-beszélgetésből ugyanis az derül ki, hogy az üzletember rendszeres kapcsolatban állt mind Ficóval, mind az akkori belügyminiszter Robert Kaliňákkal, írja a Paraméter.sk.

Utóbbira a gyanúsított üzletember a „Kali” becenevet aggatta, míg Fico a megtisztelő, „Hasáb” jelzőt kapta.

„Picsába, félek, hogy a Hasáb nem tart ki” – írta Kočner két nappal a Kuciak-gyilkosság hírének megjelenése után. „Már megmentem őket. Vasárnap találkozóm van a Hasábbal. Borzasztóan elküldöm a picsába :)))” – írta akkor a csevegőprogramban a jobbkezének.

Vírusírtócég a kormánypártok ellen?

Fico a szivárogtatást követően csütörtökön és pénteken is sajtótájékoztatót hívott össze, melyben az ellenzék elleni heves kirohanásaiban próbálta bizonygatni a saját igazát az ügyben. Az exminiszterelnök (aki bár a Kuciak-botrány után lemondani kényszerült a kormányfői posztról, még továbbra is a Smer elnöke) szerint a Kočner-üzenetek kiszivárogtatása mögött az ellenzék, valamint az itthon is jól ismert vírusirtó, a NOD32 fejlesztője, az Eset szlovák számítástechnikai-biztonsági cég áll.

„Az Eset külföldi források szerint külföldi titkosszolgálatokkal működik együtt” – mondta Fico, aki valószínűleg azért esett neki az IT-cégnek, mert az a Kočner-ügy kiszivárogtatójának, a Denník N szlovák lapnak az egyik finanszírozója. A vádakat a cég később visszautasította, az Eset elmondása szerint „teljes mértékben apolitikus”, „nem támogat egyetlen politikust vagy pártot sem”, ugyanakkor együttműködik a szlovák hatóságokkal és más bűnüldöző szervekkel is. Csütörtökön még erősebb összeesküvés-elméletekkel állt elő az exminiszterelnök: szerinte

a média tevékenysége már-már „Smer-ellenes dzsihádba” hajlik, és a támadások része a Kočner-ügy kiszivárgása is.

Fico ezek mellett még kijelentette, „az emberek hittek Soros gyerekeinek, akik az utcákon tüntettek”, de a tavalyi Kuciak-gyilkosság utáni nagyszabású Smer-ellenes tüntetések alapja szerinte kitaláció volt, és támadás a kormánypárt felé.

Drogozás, adócsalás miatt támadja Fico az ellenzéket

A Smer elnöke nem késlekedett nekimenni az ellenzéknek sem, akik a Kočner-ügyből a legtöbbet profitálhatnak az abban érintett koalíciós pártokkal szemben, és akik a leghevesebben bírálják a kormány politikusait. A nemrégiben Za ľudí (Az Emberekért) néven pártot alapító exelnök Andrej Kiskáról például Fico azt mondta,

„ha Kiska temetkezési vállalkozó lenne, még a zoknit is lelopná a halottról”. Ezzel az exkormányfő a volt államfő adócsalási ügyére próbált utalni.

Még durvább dolgokkal megy neki Fico Michal Trubannak, a Progresszív Szlovákia/Spolu (Együtt) pártszövetség vezetőjének, akit az exkormányfő drogügyei miatt támad. Való igaz, Truban is beismerte a kábítószer-használatot, ugyanis többször is füvezett már a múltban, tizenkét éve pedig még az LSD-t is kipróbálta.

Egyébként a Vox pénteken publikált közvélemény-kutatása szerint az egykor a szlovák politikát uraló Smernek van is félnivalója: immár a szociáldemokratáknál valamivel erősebb a Progresszív Szlovákia/Spolu-szövetség, a Smernek 14,8, a progresszívoknak 15,7 százalékuk van. A Kiska-féle Za ľudí a harmadik 13,2 százalékkal, összességében pedig az ellenzéki erők jóval erősebbek a kormánypártoknál. Például, ha hihetünk a felmérésnek, a Híd-Most már be sem jutna a szlovák törvényhozásba, Bugár Béláék már csak 0,7 százalékon állnak, míg a 2016-os választásokon még 6,5-öt kaptak.

BORÍTÓKÉP: Fico Észtország 2017-es Európai Tanács-beli elnöksége idején. Annika Haas / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek