+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. augusztus 8. csütörtök, 13:51
Konkrétan annyit szórt el erre a tárca, mint a többi tizenhárom német minisztérium együtt.

Csak idén, azaz a 2019. január-júniusi időszak között kereken 155 millió eurót (azaz 49,6 milliárd forintot) fizetett ki tanácsadásért a német védelmi minisztérium – vagyis

 

konkrétan annyit szórt el erre a tárca, mint a többi tizenhárom német minisztérium együtt,

 

derül ki egy német baloldali képviselő, Matthias Höhn adatigényléséből. Mindez azért érdekes, mert a német védelmi minisztériumot július 17-ig az az Ursula von der Leyen vezette, aki idén novembertől az Európai Bizottság elnöke lesz. (Azóta pedig Angela Merkel pártjának, a kereszténydemokrata CDU-nak az elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer vette át a tárcát, német sajtóbeli elemzések szerint azért, hogy Merkel kiszemelt utódjelöltje bármikor át tudja venni a kormányzást.)

 

Thomas Silberhorn, a minisztérium parlamenti államtitkára az összeg méretét azzal indokolta, hogy a digitalizáció növekvő kihívások elé állítja őket – a 155 millió eurós kiadás nagyrésze, 109 millió euró (34,9 milliárd forint) ezért a 100 százalékban német állami tulajdonban lévő BWI-nek ment, ami a Bundeswehr IT-beszállító cége. A minisztérium, és az alátartozó hatóságok és kommandók az adatigénylésre adott válasz szerint 39 millió eurót (12,5 milliárd forintot) költöttek el külsős tanácsadói és támogatási szolgáltatásokra.

 

A minisztérium válaszában külön felhívja arra a figyelmet, hogy ezeket az összegeket „egy olyan méretű és komplexitású szervezet, mint a bel- és külföldön 260 ezer embert foglalkoztató Bundeswehr kontextusában” kell értelmezni, valamint hogy azért nem érdemes összevetni az ő tanácsadói kiadásaikat más minisztériumokéval, mert „nincs általánosan, minden szakterületre érvényes definíciója a »tanácsadói és támogatási szolgáltatásoknak«”.

 

Matthias Höhn, az adatokat igénylő Linkspartei politikusa reakciójában kritizálta, hogy egy egész hónapot várnia kellett az információkra (Magyarországon az infotörvény szerint 15 napon belül eleget kell tennie egy adatkérésnek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szervnek, ám ezt egy alkalommal simán meghosszabbíthatja, ha úgy látja, hogy az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár).

 

Höhn szerint mindenesetre botrányos, hogy a tárca ennyit költött tanácsadásra, hiszen „a tanácsadók gyakran nem adnak valódi megoldásokat”. Mint mondta, von der Leyen külsős tanácsadók eldorádójává változtatta a védelmi minisztériumot, és reméli, Kramp-Karrenbauer „hazaküldi majd az aranyásókat”.

 

 

Ursula von der Leyen, Angela Merkel német kancellár egyik legszorosabb szövetségese 2013-ban lett német honvédelmi miniszter. Azóta több, mint kétszázmillió eurót (64 milliárd forintot) adott ki a tárcája külső tanácsadó cégeknek. Több tanácsadó a CDU-s politikus személyes baráti köréhez tartozott. A német sajtóban régóta téma, hogy a legtöbb tanácsadás mögött nem volt látható érdemi munka, csak személyes jóviszony a miniszterasszonyhoz. Erre Nico Semsrott, a német viccpárt, a Die Partei az Európai Parlament zöldfrakciójában ülő képviselője a fenti videóban hívta fel a figyelmet a strasbourgi intézményben azon a plenáris ülésen, amelyen von der Leyen bizottsági elnökségéről volt szó.

 

FOTÓ: Christian Creutz / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás