A magyar kormány szerint az amerikaiak erkölcsi felelőssége, hogy a Magyarországon tanult afgán diákokat a tálibok megbélyegzik

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.29. 14:58

A kormányinfón kiderült az is, hogy Gulyás Gergely szerint az előválasztást biztosan Karácsony Gergely fogja megnyerni, nem indulhatna etikai eljárás az előválasztáson résztvevő fideszes képviselő ellen, az országgyűlési választást pedig minden körülmények között meg fogják tartani jövő év április-májusában.

A magyar kormány szerint az amerikaiak erkölcsi felelőssége, hogy a Magyarországon tanult afgán diákokat a tálibok megbélyegzik

Kedden tartott kormányülést a kormány, így szerdára hívták össze az ilyenkor szokásos kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő részvételével.

A miniszter bejelentette: a harmadik negyedév időközi gazdasági adatai alapján már „nem lehetséges olyan forgatókönyv”, hogy az idei gazdasági növekedés ne érje el az 5,5 százalékot. Ugye ezt a célszámot jelölte meg Orbán Viktor miniszterelnök annak feltételeként, hogy a gyermeket nevelő családokban a szülők visszakaphassák a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót jövőre. (Az szja visszatérítés gazdasági hatásait szakértőkkel ebben a cikkünkben elemeztük ki.)

Így kijelenthető: a gyermeket nevelő szülők számára 2022-ben biztosan vissza fogja téríteni az állam az idén befizetett SZJA-t.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy szerinte 2021-ben a gazdasági növekedés elérheti akár a 7,5 százalékot is.

Nem is biztos, hogy az afgán diákokat megbélyegzik a tálibok

Az Azonnali kérdésére

Gulyás elmondta, szerinte nem a magyar kormány felelőssége, hogy a Magyarországon tanult afgán diákokat nem mentették ki,

annak ellenére sem, hogy az itt tartózkodásuk miatt bélyegzi meg őket a tálib hatalom.

Még augusztus végén beszélgettünk több, korábban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a kormány közös ösztöndíjával Magyarországon tanuló afgán diákkal, akiket a tálibok az itteni tanulmányaik miatt a „keresztények kémjeinek” tartanak – ezért Magyarország segítségét is kérték saját maguk és családjuk kimenekítésére.

Szijjártó Péter külügyminiszter viszont szeptember elején arról beszélt, hogy Magyarország mindenkit kihozott Afganisztánból, akit szerettek volna – a még mindig Afganisztánban lévő diákokról mindazonáltal nem ejtett szót.

Az Azonnali kérdésére, hogy a magyar kormány őket miért nem szerette volna kiemenkíteni, Gulyás kifejtette: Magyarország azoknak segített, akik az amerikaiakkal közös katonai szerepvállalás idejében a magyarokat a munkájukkal segítették.

A miniszter szerint az, hogy valaki néhány hónapot az országban tölt, nem jelent akkora fenyegetettséget, mint az, ha valaki a magyar kontigenst segítette.

Sőt, Gulyás még azt is megkérdőjelezte, hogy az afgán diákok esetében az itteni tanulmányaik valóban bélyegnek számítanak-e, vagy egy jól hasznosítható tudást adott-e nekik.

Kérdésünkre, hogy nincs-e a magyar kormánynak morális felelőssége abban, hogy pusztán az itteni tartózkodásuk miatt keresztény kémeknek tartott diákokat nem mentette ki Magyarország, Gulyás úgy felelt, hogy ilyen felelősség van, de az nem a magyar, hanem az amerikai félt terheli, „mert azt gondolták, hogy az általuk felépített közigazgatás a szövetségi katonai erő nélkül is fennmaradhat. Ez hiú ábrándnak bizonyult, és egy egész népet ezek után nem tudunk kimenteni” – fogalmazott a kancellárminiszter.

Győri kulturális negyed: egy ambíciózus és jó terv

Ködös választ kaptunk viszont arra a kérdésünkre, hogy a kormány pontosan mikor tervez foglalkozni a győri kulturális negyed felépítésével. Ugye ez az a volt Rába-gyár területén felhúzandó kvázi új városrész, ami a fideszes polgármester, Dézsi Csaba András egyik legnagyszabásúbb terve és ígérete: az új kulturális negyed megépítését előzetesen 100 milliárd forint körülre lehet tenni, de ebben még nincsenek benne a tereprendezéshez kapcsolódó összegek.

Gulyás Gergely elmondta, ismeri ő maga is a kulturális negyed koncepcióját, azt egy grandiózus, ambíciózus és jó tervnek tartja, ami ráadásul egy borzasztó állapotban lévő és a belvároshoz közel lévő területen épülne.

A miniszter ígérete szerint a kormány belátható időn belül foglalkozni fog az üggyel, és egyelőre még csak a koncepció támogatásáról fognak dönteni.

Nem tart a kormány a Bizottság médiatulajdonlással kapcsolatos adatbázisától

Az Európai Bizottság hétfői tájékoztatója alapján a médiatulajdonlással kapcsolatos információkat tartalmazó, országalapú adatbázist tervez létrehozni az átláthatóság és annak érdekében, hogy az adatbázis „segítséget nyújtson a médiaszabadság és médiapluralizmus támogatására irányuló politikai és szabályozási kezdeményezések előmozdításához”. Ahogyan azt az európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, Vera Jourová kifejtette:

„Egyre nehezebb megérteni, hogy kik a médiatulajdonosok az Európai Unióban. Ez tovább így nem mehet, mert a demokráciában az emberek megérdemlik, hogy tudják, ki látja el őket információkkal. Ez az új eszköz segíteni fog a médiapiac megértésében és a jövőbeli politikai kezdeményezésekben.”

A programra szánt keretösszeg 1 millió euró lenne, amit várhatóan 2022 szeptemberéig folyósítanának.

Az Azonnali kérdésére, hogy a magyar kormány szerint elképzelhető-e, hogy a Bizottság ötletében szerepet játszik a magyar médiahelyzet, hogy ti. több mint félezer kormánypárti médium került egy kézbe a KESMA alatt, és hogy Orbán Viktor döntése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezt nem is vizsgálhatta, Gulyás Gergely úgy reagált: a Bizottság tudja azt, hogy mi játszik szerepet a döntéseiben, és Magyarországon – mint az a kormányinfókon is látszik – a kormánykritikus sajtó többségben van.

Kérdésünkre, hogy nem tart-e a kormány attól, hogy egy ilyen adatbázis létrehozása alapjául szolgálhat-e a KESMA alá tartozó médiumokkal szembeni hátrányos intézkedések foganatosításához, Gulyás úgy reagált:

„Nem tartunk ettől, egy adatbázis nem okoz joghátrányt.”

Időközi választást el lehet halasztani, országgyűlésit nem

Ugyan a kormány sok korlátozást feloldott, így például lehet tüntetéseket, tömegrendezvényeket szervezni, valamint az önkormányzati közgyűlések is összeülhetnek, időközi választásokat viszont nem lehet tartani. Veszprém megyében így például öt településen is esedékes lenne időközi választást tartani a képviselőtestület feloszlása vagy a polgármester lemondása miatt, azonban nem tudni, ezekre mikor kerülhet sor.

Az Azonnal kérdésére, hogy az időközi választásokat miért nem engedélyezi a kormány, Gulyás Gergely kifejtette, hogy azért, mert egyrészt egyszerre van igény a magyar társadalomban a szigorítások megtartására és elhagyására is, másrészt meg

„nincs sürgető igény” arra, hogy egy-egy településen a többség szempontjából nem döntő képviselői hely miatt többlet kockázatot vállaljanak be egy időközi választás megtartásával.

Ezen az alapon viszont – ha a járványhelyzet indokolja – azt is mondhatná a kormány, hogy az országgyűlési választásokat is el kell majd halasztani – vetettük fel a miniszternek, aki ezt cáfolta. Gulyás Gergely szerint az, hogy „egy kis falunak esetleg fél évvel később lesz polgármestere, „mondjuk az (országgyűlési) választásokkal egy időben, az nem azonos azzal, hogy Magyarország normálisan működő demokrácia vagy sem”.

Az országgyűlési választás viszont ebből a szempontból megkerülhetetlen és fontos a miniszter szerint, így mindenképpen meg fogják azt tartani jövő év április-májusában.

Nem indulhatna etikai eljárás azért a Fideszben valaki ellen, mert szavazott az ellenzéki előválasztáson

De ha már választás: van egy nagyon is aktuális, az ellenzéki előválasztás, ahol a szavazás kedden zárult, és amin összesen 633 181 ember szavazott. Ha minden igaz, már szerdán megtudhatjuk majd, hogy kik lesznek az ellenzék közös jelöltjei a 106 egyéni választókerületben a 2022-es megmérettetésen, ahogy azt is, hogy kik lesznek azok a miniszterelnök-jelöltek, akik az októberi második fordulóban a közös miniszterelnök-jelölti pozícióért mérkőzhetnek meg. Ezzel kapcsolatos percről percre tudósításunkat itt tudod követni.

Gulyás Gergely azonban a kormányinfón már eredményt is hirdetett:

szerinte az előválasztás csupán egy showműsor, ahol az eredmény előre eldöntött, és úgyis Karácsony Gergely lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Ez volt a hivatkozási alap Gulyás részéről arra a kérdésünkre is, hogy kinek szurkol az előválasztáson, ki lenne a Fidesz-KDNP szempontjából a legjövedelmezőbb, ha nyerne – a miniszter szerint rossz kérdést tettünk fel és az értelmét veszti, mert ehhez a showműsorhoz nem úgy kell viszonyulni, „mint egy több alternatívát magában rejtő választáshoz”.

Egyébként az előválasztáson sem Gulyás Gergely, sem Szentkirályi Alexandra nem vett részt, és az Azonnali kérdésre a miniszter azt is elmondta, nem vonna eljárást semmiképpen maga után, ha kiderülne, hogy egy magas rangú kormánypárti képviselő – akárcsak taktikai okokból – viszont szavazott az előválasztáson.

„Másféle eljárások jutnak eszembe, de azok kezdeményezésére nem vagyok jogosult”

– mondta Gulyás, de azt az Azonnali kérésére sem árulta el, hogy milyen „másféle eljárásokra” gondolt.

A miniszter szerint Olaf Scholz fog kormányt alakítani Németországban

A kormányinfón több kérdés is elhangzott a vasárnapi német választással kapcsolatban, ahol sem a legtöbb szavazatot kapott, szociáldemokrata SPD, sem a tőle nem sokkal lemaradó, keresztény-konzervatív CDU/CSU pártszövetség nem szerzett elegendő szavazatot ahhoz, hogy egymaga kormányt tudjon alakítani – így most a királycsináló szerepébe az együtt mind az SPD-nél, mind a CDU/CSU-nál erősebb progresszív Zöldek és a polgári-liberális-lockdownkritikus FDP került, akik már meg is kezdték egymással az egyeztetéseket annak érdekében, hogy együtt döntsék el: az SPD-vel vagy a CDU/CSU-val menjenek be egy kormánykoalícióba.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő ennek ellenére már tényként kezelte, hogy az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz lesz Angela Merkel utódja Németországban – és úgy tűnik, ezt a véleményt Gulyás Gergely is osztja.

Az Azonnali kérdését, hogy Olaf Scholz vagy a CDU-s Armin Laschet kancellársága lenne-e jövedelmezőbb Magyarország számára, a miniszter azzal ütötte el, hogy

a választások eldöntötték már ezt a kérdést, és mivel a szociáldemokraták ha nem is eget rengető fölénnyel, de nyertek vasárnap, ezért abból kell kiindulni, hogy Scholz lesz a kancellár.

Újságírói kérdésre Gulyás hozzátette, hogy a magyar kormány természetesen tiszteletben tartja a választási eredményeket, gratulál a győztesnek, és reméli, hogy a véleménykülönbségek mellett is normális párbeszéden alapuló viszonyt tud majd létrehozni az új német vezetéssel.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek