+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 19. péntek, 07:52
Az Európai Bizottság megválasztott elnöke 2011-ben még föderatív alapon szervezte volna át Európát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság szűk többséggel megválasztott leendő elnöke 2011-ben, még német munkaügyi miniszterként azt nyilatkozta a Spiegelnek, hogy a célja az Európai Egyesült Államok létrehozása: egy olyan föderatív minta alapján, mint mondjuk Svájc, Németország vagy az USA. Azt is hozzátette, hogy azt szeretné, ha az unokái nem egy olyan EU-t kapnak, ami „nemzeti érdekek által megbénított államok laza uniója”.

 

Egy friss interjúban

 

most arról beszélt, hogy a föderatív Európáról szőtt álmai azóta érettebbek és realisztikusabbak lettek.

 

„Az EU-ban az egység a sokszínűségben van. Ez más, mint a föderalizmus – szerintem ez a helyes út” – áll a Politico által is szemlézett interjúban.

 

Senki sem tökéletes

 

Az interjúban arról is beszélt az Európai Bizottság leendő elnöke, hogy az EU nem ignorálhatja a közép- és kelet-európai országokat, amikor amellett érvelnek, hogy miért nem akarnak migránsokat befogadni. Példaként azt hozta, hogy Lengyelország például befogadott másfél millió ukránt, és Ukrajnában ugye évek óta háború van.

 

A jogállamiság kérdése kapcsán von der Leyen arról beszélt, hogy az EU-s kifizetések befagyasztása a jogállamiság sérülése esetén legfeljebb egy utolsó opció lehet, először a párbeszédet kell keresni. A konkrétan Lengyelország és Magyarország kapcsán elhangzó kérdésre, miszerint bízik-e benne, hogy ezek az országok visszatérnek a jogállamiság útjára, a német politikus azt mondta:

 

„Mindannyiunknak meg kell tanulnia, hogy a teljes jogállamiság a célunk, de senki sem tökéletes.”

 

Von der Leyen szerint a jogállamiságról szóló viták elmélyítették a nézetkülönbségeket Nyugat- és Kelet-Európa között, és a kelet- és közép-európai országok úgy érezhetik, hogy nyugatról lenézik őket, ezért több objektivitásra van szükség ezekben a vitákban.

 

Von der Leyen bizottsági elnökségét mind a magyar kormánypárt, mind a lengyel kormánypárt megszavazta.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás