+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 19. péntek, 07:52
Az Európai Bizottság megválasztott elnöke 2011-ben még föderatív alapon szervezte volna át Európát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság szűk többséggel megválasztott leendő elnöke 2011-ben, még német munkaügyi miniszterként azt nyilatkozta a Spiegelnek, hogy a célja az Európai Egyesült Államok létrehozása: egy olyan föderatív minta alapján, mint mondjuk Svájc, Németország vagy az USA. Azt is hozzátette, hogy azt szeretné, ha az unokái nem egy olyan EU-t kapnak, ami „nemzeti érdekek által megbénított államok laza uniója”.

 

Egy friss interjúban

 

most arról beszélt, hogy a föderatív Európáról szőtt álmai azóta érettebbek és realisztikusabbak lettek.

 

„Az EU-ban az egység a sokszínűségben van. Ez más, mint a föderalizmus – szerintem ez a helyes út” – áll a Politico által is szemlézett interjúban.

 

Senki sem tökéletes

 

Az interjúban arról is beszélt az Európai Bizottság leendő elnöke, hogy az EU nem ignorálhatja a közép- és kelet-európai országokat, amikor amellett érvelnek, hogy miért nem akarnak migránsokat befogadni. Példaként azt hozta, hogy Lengyelország például befogadott másfél millió ukránt, és Ukrajnában ugye évek óta háború van.

 

A jogállamiság kérdése kapcsán von der Leyen arról beszélt, hogy az EU-s kifizetések befagyasztása a jogállamiság sérülése esetén legfeljebb egy utolsó opció lehet, először a párbeszédet kell keresni. A konkrétan Lengyelország és Magyarország kapcsán elhangzó kérdésre, miszerint bízik-e benne, hogy ezek az országok visszatérnek a jogállamiság útjára, a német politikus azt mondta:

 

„Mindannyiunknak meg kell tanulnia, hogy a teljes jogállamiság a célunk, de senki sem tökéletes.”

 

Von der Leyen szerint a jogállamiságról szóló viták elmélyítették a nézetkülönbségeket Nyugat- és Kelet-Európa között, és a kelet- és közép-európai országok úgy érezhetik, hogy nyugatról lenézik őket, ezért több objektivitásra van szükség ezekben a vitákban.

 

Von der Leyen bizottsági elnökségét mind a magyar kormánypárt, mind a lengyel kormánypárt megszavazta.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás