Von der Leyen már nem álmodik az Európai Egyesült Államokról

Szerző: Pintér Bence
2019.07.19. 07:52

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke 2011-ben még föderatív alapon szervezte volna át Európát.

Von der Leyen már nem álmodik az Európai Egyesült Államokról

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság szűk többséggel megválasztott leendő elnöke 2011-ben, még német munkaügyi miniszterként azt nyilatkozta a Spiegelnek, hogy a célja az Európai Egyesült Államok létrehozása: egy olyan föderatív minta alapján, mint mondjuk Svájc, Németország vagy az USA. Azt is hozzátette, hogy azt szeretné, ha az unokái nem egy olyan EU-t kapnak, ami „nemzeti érdekek által megbénított államok laza uniója”.

Egy friss interjúban

most arról beszélt, hogy a föderatív Európáról szőtt álmai azóta érettebbek és realisztikusabbak lettek.

„Az EU-ban az egység a sokszínűségben van. Ez más, mint a föderalizmus – szerintem ez a helyes út” – áll a Politico által is szemlézett interjúban.

Senki sem tökéletes

Az interjúban arról is beszélt az Európai Bizottság leendő elnöke, hogy az EU nem ignorálhatja a közép- és kelet-európai országokat, amikor amellett érvelnek, hogy miért nem akarnak migránsokat befogadni. Példaként azt hozta, hogy Lengyelország például befogadott másfél millió ukránt, és Ukrajnában ugye évek óta háború van.

A jogállamiság kérdése kapcsán von der Leyen arról beszélt, hogy az EU-s kifizetések befagyasztása a jogállamiság sérülése esetén legfeljebb egy utolsó opció lehet, először a párbeszédet kell keresni. A konkrétan Lengyelország és Magyarország kapcsán elhangzó kérdésre, miszerint bízik-e benne, hogy ezek az országok visszatérnek a jogállamiság útjára, a német politikus azt mondta:

„Mindannyiunknak meg kell tanulnia, hogy a teljes jogállamiság a célunk, de senki sem tökéletes.”

Von der Leyen szerint a jogállamiságról szóló viták elmélyítették a nézetkülönbségeket Nyugat- és Kelet-Európa között, és a kelet- és közép-európai országok úgy érezhetik, hogy nyugatról lenézik őket, ezért több objektivitásra van szükség ezekben a vitákban.

Von der Leyen bizottsági elnökségét mind a magyar kormánypárt, mind a lengyel kormánypárt megszavazta.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek