+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 19. péntek, 07:52
Az Európai Bizottság megválasztott elnöke 2011-ben még föderatív alapon szervezte volna át Európát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság szűk többséggel megválasztott leendő elnöke 2011-ben, még német munkaügyi miniszterként azt nyilatkozta a Spiegelnek, hogy a célja az Európai Egyesült Államok létrehozása: egy olyan föderatív minta alapján, mint mondjuk Svájc, Németország vagy az USA. Azt is hozzátette, hogy azt szeretné, ha az unokái nem egy olyan EU-t kapnak, ami „nemzeti érdekek által megbénított államok laza uniója”.

 

Egy friss interjúban

 

most arról beszélt, hogy a föderatív Európáról szőtt álmai azóta érettebbek és realisztikusabbak lettek.

 

„Az EU-ban az egység a sokszínűségben van. Ez más, mint a föderalizmus – szerintem ez a helyes út” – áll a Politico által is szemlézett interjúban.

 

Senki sem tökéletes

 

Az interjúban arról is beszélt az Európai Bizottság leendő elnöke, hogy az EU nem ignorálhatja a közép- és kelet-európai országokat, amikor amellett érvelnek, hogy miért nem akarnak migránsokat befogadni. Példaként azt hozta, hogy Lengyelország például befogadott másfél millió ukránt, és Ukrajnában ugye évek óta háború van.

 

A jogállamiság kérdése kapcsán von der Leyen arról beszélt, hogy az EU-s kifizetések befagyasztása a jogállamiság sérülése esetén legfeljebb egy utolsó opció lehet, először a párbeszédet kell keresni. A konkrétan Lengyelország és Magyarország kapcsán elhangzó kérdésre, miszerint bízik-e benne, hogy ezek az országok visszatérnek a jogállamiság útjára, a német politikus azt mondta:

 

„Mindannyiunknak meg kell tanulnia, hogy a teljes jogállamiság a célunk, de senki sem tökéletes.”

 

Von der Leyen szerint a jogállamiságról szóló viták elmélyítették a nézetkülönbségeket Nyugat- és Kelet-Európa között, és a kelet- és közép-európai országok úgy érezhetik, hogy nyugatról lenézik őket, ezért több objektivitásra van szükség ezekben a vitákban.

 

Von der Leyen bizottsági elnökségét mind a magyar kormánypárt, mind a lengyel kormánypárt megszavazta.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás