+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 4. csütörtök, 17:10
Nem kevés pénzt adnak havonta, ha valaki hajlandó odaköltözni. Van áram és internet, de nincs bankautomata a szigeten.

Meglepő javaslatot tett egy kis görög sziget, Antiküthéra önkormányzata: pénzt ad azoknak, akik vállalják, hogy odaköltöznek. Az ok: újra életet szeretnének lehelni a majdnem kihalt településbe, melynek neve esetleg a partjainál megtalált rejtélyes ókori szerkezet darabjai kapcsán lehet ismerős.

 

 

Antiküthéra Kréta és Küthéra szigetek között helyezkedik el nagyjából félúton. A második világháborúban Olaszország és Németország szállta meg, akik elüldüzték a lakókat. Az 1964-es görög polgárháborúban aztán sokan menekültek az akkor elhagyatottan álló szigetre.

 

Jelenleg azonban alig lakik itt valaki: mindössze huszonnégyen élnek az aprócska szigeten.

 

A lakók igyekeznek a szigetet bevonni a görög turizmusba, hatalmas erőfeszítéseket tettek például, hogy ókori romokat találjanak rajta, aztán megpróbálták még a sziget gazdag madárpopulációjával is odavonzani az ornitológia iránt érdeklődőket – ugyanis 250 madárfaj él a szigeten. 

 

A polgármester azt mondja, nyáron gyönyörű, télen nehéz az élet ott, korlátozott a javakhoz való hozzájutás ugyan, de nagyon sok a nyugalom. 

 

Aki odaköltözik, az kap 500 eurót havonta – nem részletezték, hogy pontosan meddig –, illetve megkapja a területet is ingyen, ahová építhet házat.

 

Andreasz Harhalakisz polgármester nem mondta, hogy más nem mehet, de leginkább halászoknak, építészeknek, vagy farmereknek örülnének. A szigeten nincs bankautomata, és a helyi boltokban is néha hiányos az áru, de a helyiek sok zöldséget termesztenek, és van saját készítésű boruk is. Áram és internet is van a szigeten, szóval annyira nem szakad el a világtól az, aki odamegy.  

 

A sziget elvileg 45 percnyi repülésre van Athéntól, persze nincs saját reptere, a közeli nagyobb szigetek valamelyikén kell leszállni hozzá. A terület meg mindössze 20 négyzetkilométeres. A polgármester azt mondja, ha három család odaköltözne gyerekekkel, akkor máris megtelne élettel az egész, ahogyan akkoriban volt, amikor ő még kisgyerek volt.

 

Nem ők az egyetlenek, akik kétségbeesetten lakót akarnak találni, nemrég olasz falvak is bejelentették, hogy egy euróért adnak el házakat, amennyiben a tulajdonosok vállalják azok felújítását. Az ötlet arra jó, hogy a városba elszivárgott fiatalok helyére újakat hozzanak. 

 

FOTÓ: Jimmyoneill via Wikimedia Commons.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás