+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 4. csütörtök, 17:10
Nem kevés pénzt adnak havonta, ha valaki hajlandó odaköltözni. Van áram és internet, de nincs bankautomata a szigeten.

Meglepő javaslatot tett egy kis görög sziget, Antiküthéra önkormányzata: pénzt ad azoknak, akik vállalják, hogy odaköltöznek. Az ok: újra életet szeretnének lehelni a majdnem kihalt településbe, melynek neve esetleg a partjainál megtalált rejtélyes ókori szerkezet darabjai kapcsán lehet ismerős.

 

 

Antiküthéra Kréta és Küthéra szigetek között helyezkedik el nagyjából félúton. A második világháborúban Olaszország és Németország szállta meg, akik elüldüzték a lakókat. Az 1964-es görög polgárháborúban aztán sokan menekültek az akkor elhagyatottan álló szigetre.

 

Jelenleg azonban alig lakik itt valaki: mindössze huszonnégyen élnek az aprócska szigeten.

 

A lakók igyekeznek a szigetet bevonni a görög turizmusba, hatalmas erőfeszítéseket tettek például, hogy ókori romokat találjanak rajta, aztán megpróbálták még a sziget gazdag madárpopulációjával is odavonzani az ornitológia iránt érdeklődőket – ugyanis 250 madárfaj él a szigeten. 

 

A polgármester azt mondja, nyáron gyönyörű, télen nehéz az élet ott, korlátozott a javakhoz való hozzájutás ugyan, de nagyon sok a nyugalom. 

 

Aki odaköltözik, az kap 500 eurót havonta – nem részletezték, hogy pontosan meddig –, illetve megkapja a területet is ingyen, ahová építhet házat.

 

Andreasz Harhalakisz polgármester nem mondta, hogy más nem mehet, de leginkább halászoknak, építészeknek, vagy farmereknek örülnének. A szigeten nincs bankautomata, és a helyi boltokban is néha hiányos az áru, de a helyiek sok zöldséget termesztenek, és van saját készítésű boruk is. Áram és internet is van a szigeten, szóval annyira nem szakad el a világtól az, aki odamegy.  

 

A sziget elvileg 45 percnyi repülésre van Athéntól, persze nincs saját reptere, a közeli nagyobb szigetek valamelyikén kell leszállni hozzá. A terület meg mindössze 20 négyzetkilométeres. A polgármester azt mondja, ha három család odaköltözne gyerekekkel, akkor máris megtelne élettel az egész, ahogyan akkoriban volt, amikor ő még kisgyerek volt.

 

Nem ők az egyetlenek, akik kétségbeesetten lakót akarnak találni, nemrég olasz falvak is bejelentették, hogy egy euróért adnak el házakat, amennyiben a tulajdonosok vállalják azok felújítását. Az ötlet arra jó, hogy a városba elszivárgott fiatalok helyére újakat hozzanak. 

 

FOTÓ: Jimmyoneill via Wikimedia Commons.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás