Egy görög szigeten 500 eurót fizetnek havonta, ha odaköltözöl

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.04. 17:10

Nem kevés pénzt adnak havonta, ha valaki hajlandó odaköltözni. Van áram és internet, de nincs bankautomata a szigeten.

Egy görög szigeten 500 eurót fizetnek havonta, ha odaköltözöl

Meglepő javaslatot tett egy kis görög sziget, Antiküthéra önkormányzata: pénzt ad azoknak, akik vállalják, hogy odaköltöznek. Az ok: újra életet szeretnének lehelni a majdnem kihalt településbe, melynek neve esetleg a partjainál megtalált rejtélyes ókori szerkezet darabjai kapcsán lehet ismerős.

Antiküthéra Kréta és Küthéra szigetek között helyezkedik el nagyjából félúton. A második világháborúban Olaszország és Németország szállta meg, akik elüldüzték a lakókat. Az 1964-es görög polgárháborúban aztán sokan menekültek az akkor elhagyatottan álló szigetre.

Jelenleg azonban alig lakik itt valaki: mindössze huszonnégyen élnek az aprócska szigeten.

A lakók igyekeznek a szigetet bevonni a görög turizmusba, hatalmas erőfeszítéseket tettek például, hogy ókori romokat találjanak rajta, aztán megpróbálták még a sziget gazdag madárpopulációjával is odavonzani az ornitológia iránt érdeklődőket – ugyanis 250 madárfaj él a szigeten. 

A polgármester azt mondja, nyáron gyönyörű, télen nehéz az élet ott, korlátozott a javakhoz való hozzájutás ugyan, de nagyon sok a nyugalom. 

Aki odaköltözik, az kap 500 eurót havonta – nem részletezték, hogy pontosan meddig –, illetve megkapja a területet is ingyen, ahová építhet házat.

Andreasz Harhalakisz polgármester nem mondta, hogy más nem mehet, de leginkább halászoknak, építészeknek, vagy farmereknek örülnének. A szigeten nincs bankautomata, és a helyi boltokban is néha hiányos az áru, de a helyiek sok zöldséget termesztenek, és van saját készítésű boruk is. Áram és internet is van a szigeten, szóval annyira nem szakad el a világtól az, aki odamegy.  

A sziget elvileg 45 percnyi repülésre van Athéntól, persze nincs saját reptere, a közeli nagyobb szigetek valamelyikén kell leszállni hozzá. A terület meg mindössze 20 négyzetkilométeres. A polgármester azt mondja, ha három család odaköltözne gyerekekkel, akkor máris megtelne élettel az egész, ahogyan akkoriban volt, amikor ő még kisgyerek volt.

Nem ők az egyetlenek, akik kétségbeesetten lakót akarnak találni, nemrég olasz falvak is bejelentették, hogy egy euróért adnak el házakat, amennyiben a tulajdonosok vállalják azok felújítását. Az ötlet arra jó, hogy a városba elszivárgott fiatalok helyére újakat hozzanak. 

FOTÓ: Jimmyoneill via Wikimedia Commons.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek