Alaposan kiakadt a német sajtó von der Leyen jelölésén

Szerző: Bukovics Martin
2019.07.04. 17:08

Az Azonnali átlapozta a német sajtó javát, ahol már hétfőn is tudták, kicsoda az Európai Bizottság élére egy klasszikus hátsószobás deallel jelölt Ursula von der Leyen. Ki van mellette, ki van ellene, és jó lesz-e ez az egész Európának, na meg Németországnak?

Alaposan kiakadt a német sajtó von der Leyen jelölésén

Ursula von der Leyen? Hogy ki?

Európa jelentős részén nem tudták az emberek, hogy kicsoda a német védelmi miniszter, akiből az Európai Bizottság elnöke lehet. Nem úgy Németországban!

Süddeutsche Zeitung: Ursula von der Leyen eleve alkalmatlan

A balliberális Süddeutsche Zeitung szerzője, Stefan Ulrich szerint az Európai Parlament nem hagyhatja, hogy a Tanács hülyének nézze, meg kell buktatnia Von der Leyent azzal, hogy nem szavazza meg őt bizottsági elnöknek.

Von der Leyen jelölése ugyanis az EU demokratizálódásának megállítását, mi több, az átlathatatlan alkul világába való visszafordítását jelzi.

De a német politikus nem csak ezért nem jó jelölt a szerző szerint, hanem eleve alkalmatlan, mert „a miniszter asszony hat éve védelmi miniszter, de a Bundeswehrben uralkodó állapotok még mindig siralmasak, olyannyira, hogy már rég le kellett volna mondania”. Szerinte Von der Leyen bizottsági elnöksége főleg az EU azon fiataljainak adott pofon lenne, akik az EP-választási kampányban több demokráciáért kampányoltak őszinte EU-pártiként.

Frankfurter Allgeimeine Zeitung: Harmadvonalbeli arcok

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az EU-t „tovább fogja gyengíteni” a „szokásosnál is lehangolóbb” Von der Leyen-csomag.

Közös Junckerben és a német politikusban, hogy mire EB-elnökök lettek, a legjobb formájukat már maguk mögött hagyták,

írja a lap brüsszeli tudósítója, Werner Mussler. De szerinte a többi jelölt is csak másod- és harmadvonalbeli arc, akiket alig ismer valaki. A cikk a Tanácsnak ezen felül felrója a választók becsapását, Kelet-Európa cserbenhagyását, és az EP-vel való konfliktus további élezését is.

A Bild eléggé kiakadt

A legolvasottabb német bulvárlap, a német néplélekre hangolt jobbos Bild már rögtön a címlapon kiakadt, óriási betűkkel: „Ő nyert (Manfred Weber), de ő lesz (Ursula Von der Leyen)? Kancellár asszony, ÍGY NEM bánhat a szavazatokkal!”

A BILD MAI CÍMLAPJA ELÉG EGYÉRTELMŰEN FOGALMAZ

Die Tageszeitung: A szocdemek lépjenek ki a kormányból!

A baloldali berlini napilap, a Die Tageszeitung egyszerre két véleménycikket is közölt. A címlapon arra szólítják fel a CDU/CSU-val együtt kormányzó szocdemeket, hogy azonnal lépjenek ki a kormányból,

von der Leyen jelölése a baloldaliaknak ugyanis elfogadhatatlan.

Bent, a véleménycikkben pedig jól eldugták a főszerkesztő Georg Löwisch jóval realistább, kevésbé harcias véleményét, miszerint Merkel hatalmának visszatértét jelzi az alku, és ez már csak azért is jót tett, mert így a német belpolitikában friss szelek fújhatnak a Von der Leyen védelmi miniszteri posztjának betöltése körüli vitákkal: Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök végre kormánypozíciót kaphat, ahol bebizonyíthatja, méltó a kancellári székre.

Handelsblatt: Egy mellette, egy ellene

A német üzleti körök lapjaként emlegetni szokott Handelsblatt egy cikkben Von der Leyen mellett, egy másikban ellene érvel. Mellette az szól Ruth Berschens szerint, hogy egész egyszerűen sem a baloldali csúcsjelöltnek (Frans Timmermans), sem a jobboldali csúcsjelöltnek (Manfred Weber) nem volt meg a többsége a Tanácsban, a többséghez pedig koalíciót kell építeni, ez pedig egyiknek sem sikerült, c'est la vie – arról nem beszélve, hogy

a Tanácsban egyöntetűen támogatják, ami Juncker esetében 2014-ben nem jött össze.

A védelmi miniszter ellen ágáló, Hans-Jürgen Jakobs által írt érvelés szerint bár minden németet büszkeség tölthetne el, hogy egy német állhat az unió élén, ez nem ilyen egyszerű, és nem csak azért, mert az EP-kampányban ott sem volt: „Nem ő az a nő, akinek a csúcson lenne a helye. Eleve azért jöhetett csak szóba a neve, mert a CDU a Néppárt tagja, amely bár sok mandátumot veszített az EP-választáson, de még így is a legtöbb szavazatot kapta. A miniszterasszony ráadásul az olasz és kelet-európai autokraták tetszését is elnyerte. Ez a személyi döntés tehát nem az ő profiljáról, hanem az osztozkodásról szólt.”

Steingart: Történelmi tett Merkeltől

Gabor Steingart, a Handelsblatt volt főszerkesztője, a német üzleti, ipari és gazdasági érdekek következetes és provokatív szószólója, az egyik legolvasottabb német napi hírlevél szerzője

gratulált Merkelnek és megkövette, amiért 14 nagy nullaként írta le pályafutásának nemzetközi HR-politikáját.

Szerinte az, hogy Merkel kihozta győztesnek Von der Leyent, történelmi tett egy német kancellártól.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek