Nagyot nyerhet Zelenszkij pártja az ukrán parlamenti választásokon

Szerző: Illés Gergő
2019.07.03. 08:52

Még nem sokan szerettek ki a frissen beiktatott ukrán elnökből, Petro Porosenko viszont nagyot bukhat a júliusban esedékes voksoláson.

Nagyot nyerhet Zelenszkij pártja az ukrán parlamenti választásokon

Kevesebb, mint három hét múlva előrehozott választást tartanak Ukrajnában, miután az újonnan beiktatott elnök, Vologyimir Zelenszkij május végén első lépéseként – alkotmányjogilag kissé aggályosan – feloszlatta a Verhovna Radát, és új választásokat írt ki, melyekre július 21-én került sor.

Szeretik Zelenszkijt, tart a rózsaszín köd

Az új államfőnek nem ártott sietnie: minden egyes lépésével azt veszélyezteti, hogy jelenlegi, igen erős népszerűségi mutatói csökkennek, ezzel pedig a korrupció- és elitellenességen, illetve közvetlen demokrácián nyugvó friss pártja, a Nép Szolgája támogatottsága is csökken. Ezért is volt szükség az eredeti, őszi időpont helyett már júliusra előrehozni a voksolást.

Jelenleg Zelenszkij terve nem működik rosszul: pártja egy július 1-jén a Kyivpost által publikált közvélemény-kutatás szerint

43 százalékos támogatottsággal, magabiztosan áll az első helyen.

Ezen felül a megkérdezettek 70 százaléka vélekedett úgy, hogy Zelenszkijnek közvetlen tárgyalásokat kéne folytatnia Oroszországgal a kelet-ukrajnai háború befejezéséről.

Mögötte az Ellenzéki Platform – Az Életért oroszbarát szövetség áll 12 százalékkal a biztos pártválasztók között. A párt egyik vezére az a Viktor Medvedcsuk orosz oligarcha, aki egyébként Vlagyimir Putyinnal is igen közeli viszonyt ápol, egyik emberével pedig nemrég vetette meg az egyik legnagyobb ukrán televíziót, érdekeltségeiből oroszbarát médiaholdingot hozva létre.

Porosenko a kiesés küszöbén

Julija Tyimosenko volt miniszterelnök Batykivscsina (Haza) pártja 9,4 százalékon áll, a múlt héthez képest ez egy százalékpontos erősödést jelent. Ez jó jel lehet Zelenszkijnek, Valerij Pekar ukrán politikai elemző az Azonnalinak adott interjújában ugyanis arról beszélt, hogy az elnök pártja

leginkább Tyimosenkóval kötne kormánykoalíciót, ugyanis az ukrán választási rendszer természete miatt a Nép Szolgája önmagában aligha szerez majd többséget.

Biztos bejutónak látszik továbbá Szvjatoszlav Vakarcsuk ukrán rockénekes újonnan alakult, liberális Golosz (Hang) pártja is 8,3 százalékkal: ez nagy erősödés a június közepi, 5 százalék körüli értékekhez képest.

Ennyire nem örülhet a Zelenszkij által legyőzött Petro Porosenko exelnök, akinek az Európai Szolidaritásra átnevezett pártja már csak 6,6 százalékot kapna. A párt vezeti a negatív listákat is:

a megkérdezettek 44,1 százaléka mondja, hogy semmiképp sem szavazna Porosenko pártjára,

a második legelutasítottabb Ellenzéki Platformmal csak 24,2 százalék van így.

Az öt százalékos parlamenti küszöböt ezzel csak öt párt ugraná meg, a kisebb pártok mind három százalék körül tanyáznak, kiesne például Anatolij Gricenko liberális pártja, és Igor Szmesko Erő és Becsület nevű nacionalistái is.

BORÍTÓKÉP: Vologyimir Zelenszkij beiktatása / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek