Elnököt választ Ukrajna, de kik is a jelöltek? Megmutatjuk!

Szerző: Illés Gergő
2019.04.21. 09:59

Bővelkedik váratlan fordulatokban az ukrán elnökválasztás, miután fő esélyesként egy semmilyen politikai tapasztalattal nem bíró színész emelkedett fel: Vologyimir Zelenszkij egy ukrán sorozat sztárjából lett az elnökválasztás fő esélyese, drogtesztet csináltatott magán, és 60 000 ember előtt vitázott ellenfelével a kijevi olimpiai stadionban. Az idei talán Ukrajna legizgalmasabb elnökválasztása, és hogy ti se maradjatok le, bemutatjuk a jelölteket!

Elnököt választ Ukrajna, de kik is a jelöltek? Megmutatjuk!

Megkezdődött vasárnap az ukrán elnökválasztás második fordulója, melyben a 44 milliós ország szavazói arról dönthetnek, hogy Petro Porosenko regnáló ukrán elnököt és üzletembert támogatják, avagy egy váratlan lépéssel a színész-showman Vologyimir Zelenszkijt választják meg, aki a politika világában szinte teljesen ismeretlen, és az ukránok a politikai elittel szembeni elégedetlenségére játszik rá. 

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen is a közhangulat a választási kampányhajrában északkeleti szomszédunknál, gyorsan kattints Fekő Ádám helyszíni választási riportjára is!

Porosenko ellen egyesülhet a kettészakadt ország

Több szempontból is különleges az idei elnökválasztás Ukrajna számára: egyrészt, északkeleti szomszédunkat is elérte a világpolitikát már alaposan a feje tetejére állító antielitista-populista hullám, miután az elnökválasztás második fordulójának abszolút esélyese egy semmilyen politikai tapasztalattal nem rendelkező színész-showman, Vologyimir Zelenszkij lehet. Másrészt,

Zelenszkijt a vasárnapi választáson szinte egészen biztosan elnökké választják, a fő kérdés csupán az, hogy az egyik ukrán sorozatban korábban már az ország elnökét is alakító színész mennyivel nyeri meg a választásokat.

Jelenleg ugyanis Petro Porosenko regnáló elnök 27,2 százalékos támogatottságához képest Zelenszkijnek 72,7 százaléka van. Ha a választáson is hasonlóan alakulnak a számok, akkor Zelenszkij Ukrajna valaha volt legnagyobb arányban megválasztott elnöke lehet, és megválasztásával felborulhat az a több évtizedes trend is, melyben az ország keleti fele rendre orosz ajkú és Kreml-barát, nyugati része pedig EU-párti ukrán nacionalistákat választ.

Zelenszkij a Kreml érdeke?


 
A mostani trendek egészen mást mutatnak: az egyébként kelet-ukrajnai Krivoj Rog (avagy ukránul: Krivij Rih) városából, orosz nyelvű zsidó családból származó Zelenszkij éppúgy népszerű az ország nyugati felén, mint Kijevben, Kárpátalján és a fekete-tengeri ukrán kikötővárosok vidékén. Mindezt pedig Zelenszkij úgy érte el, hogy legtöbbször Porosenko ellen, és nem valami mellett foglalt állást: a jelöltet minél inkább próbálták eldugni a sajtó elől az elmúlt két hétben, és sokan azzal támadják, hogy se szakértelme, se programja nincsen, Ukrajnának pedig pont nem egy ilyen elnökre van szüksége öt évvel azután, hogy Oroszország megszállta a Krím-félszigetet, és proxyháborút visel Donyeck és Luhanszk megyében.

Erre az üzenetre próbál rájátszani Petro Porosenko is, aki az első fordulóban elszenvedett veresége után olyan plakátokkal aggatta tele az országot, melyen magával Putyinnal néz szembe – azt a hatást erősítve mintha Zelenszkij még ha nem is Putyin embere, de megválasztása az orosz elnök érdekében állna. Emellett a színésszel kapcsolatban szárnyra kapott az a régóta terjesztett pletyka, hogy drogfüggő – ezért a jelöltek az ukrán demokrácia történetében eddig példátlan módon vérvizsgálattal igyekezték igazolni magukat a közvélemény előtt.

És ha már példátlanságok:

képzeljük el, hogy Magyarországon a választások előtt két nappal Orbán Viktor 60 000 ember előtt kiáll legfőbb kihívójával egy nyilvános vitára – a Puskás Ferenc Stadionban.

Ukrajnában pénteken pontosan ez történt, Zelenszkij követelése ugyanis egy nyilvános vita volt a kijevi Olimpiai Stadionban. Az egyórás diskurzus – melyet Porosenko hívei domináltak –, nem volt valami konstruktív. Zelenszkij a regnáló elnök és a politikai elit politikájának sikertelenségét rótta fel: elmondta, hogy bár 2014-ben még ő is Porosenkóra szavazott, azóta rájött, hogy két Porosenko is létezik – a választási kampányban mindent megígérő, profi szakpolitikus arcát mutató jelölt, valamint az üzleti érdekeltségei mentén elnöki ciklusa alatt gazdagodó, és csókosait a hatalomba ültető valódi elnök.

A nép, vagy az oligarchia szolgálatában?

Porosenko erre azzal vágott vissza, hogy Zelenszkij sem olyan tiszta, és valójában az ország egyik leggazdagabb oligarchiájának, Ihor Kolomojszkijnak a zsebében van. Ezt a képzetet erősíti az a tény is, hogy az eredetileg Porosenko-párti, majd később kegyvesztetté vált oligarcha kezében van az 1+1 ukrán televízióadó is, melyen a Zelenszkij kezében lévő Kvartal 95-stúdió kabaréműsorai is futhattak. 

Többek között itt futott három éven át a Zelenszkijnek országos hírnevet szerző Szluga Narodu (A nép szolgálatában) című televíziós sorozat is, melyben a főszereplőt váratlanul egy középiskolai történelemtanárból Ukrajna elnökévé választják. Azon túl, hogy a sorozat egész vicces (orosz, vagy angol felirattal is lehet nézni az első évadot Netflixen, avagy a Youtube-on), propagandafilmnek is remek:

a becsületes, jószándékú, ámde tapasztalatlan, ezért aranyosan csetledező-botladozó elnököt alakító Zelenszkijt folyamatosan próbálja az ujja köré csavarni a romlott, urizáló politikai elit,

akit ez olyannyira nem hat meg, hogy Mercedes-limuzin helyett csakazértis inkább biciklivel jár munkába, sőt, még az elnöki rezidenciájába se költözik be, inkább a szüleinél lakik egy panellakásban. Vologyimir Zelenszkijt ez az imidzs tette népszerűvé, kérdés, hogy a valóságban is képes lesz-e megfelelni az elé támasztott elvárásoknak.

És végül a technikai részletek: Ukrajnában a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 8-kor nyitnak, és este 8-ig tartanak nyitva. Az első fordulót 62,86%-os részvételi arány mellett, a szavazatok 30,2%-ával nyerte Zelenszkij, őt Porosenko 15,95%-kal követte: ezért ők ketten juthattak a voksolás második fordulójába. A Kyivpost élő közvetítése szerint nemcsak Ukrajnában szeretnék már sokak leadni voksaikat, Ukrajna prágai nagykövetsége előtt is kígyózó sorok álltak már fél órával a szavazóhelyiségek megnyitása előtt is.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek