Exit poll: Zelenszkij és Porosenko mérkőzhet meg az ukrán elnökségért a második fordulóban

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.31. 19:27

A showman még a közvélemény-kutatók által korábban vártnál is jobban szerepelhetett, 30,4 százalékot kapott. A hivatalban lévő államfő pedig 17,8-at.

Exit poll: Zelenszkij és Porosenko mérkőzhet meg az ukrán elnökségért a második fordulóban

Urnazárás után nyilvánosságra hozták az ukrajnai elnökválasztás első fordulójának exit poll adatait. A választók körében a szavazatuk leadását követően készült felmérés szerint a TV-sztárból politikussá avanzsált, a vásznon Ukrajna elnökét már évek óta sikeresen alakító Volodimir Zelenszkij 30,4 százalékot ért el, őt követi a regnáló államfő Petro Porosenko, a szavazatok 17,8 százalékával.

Az április 21-én esedékes második fordulóban ők fognak megmérkőzni egymással az elnöki bársonyszékért.

A választás első fordulóját közvetlenül megelőző kövélemény-kutatások még 26 százalékra mérték Zelenszkijt, míg Porosenkot és a sokáig esélyesnek tartott Julija Timosenkot fej-fej mellett 17-17 százalékra.

Timosenko az exit poll alapján csak harmadik lett a szavazatok 14,2 százalékával,

így újra lemondani kényszerül évtizedes álmáról. Az ukrán elnökségért – a nyilvánosságra hozott adatok szerint – harmadszorra is sikertelenül induló politikust Jurij Bojko (9,8), Anatolij Hricenko (7,1), Igor Szmesko (6,4) és Oleg Ljasko (4,8) követi.

És hogy hogyan élik meg a helyiek a kampányt? Olvasd el Fekő Ádám ukrajnai helyszíni riportját!

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek