Kire szavazna az ukrán elnökválasztáson egy orosz állatkert medvéje?

Szerző: Illés Gergő
2019.03.28. 20:01

Vasárnap tartják az ukrán elnökválasztás első fordulóját, három esélyes van: egy színész-komikus, egy csokigyáros, és egy exminiszterelnök.

Kire szavazna az ukrán elnökválasztáson egy orosz állatkert medvéje?

Megkérdezték a krasznojarszki állatkert medvéjét a vasárnapra időzített ukrán elnökválasztás első fordulójának eredményéről – a Bujan névre hallgató állat elé három nagyobb darab tököt tettek le, mindhárom egy esélyes ukrán elnökjelölt zászlójával volt ellátva.

Nem mindenkinél jött be a medvejóslás

A játékszabály egyszerű volt: amelyik tököt legelőször eszi meg a medve, az ahhoz tartozó jelölt nyeri majd a választást.

Bujan – akinek a neve egyébként oroszul útonállót jelent – először a korábbi ukrán miniszterelnököt, Julija Tyimosenkót megtestesítő tökhöz lépett, de rá sem hederített a zöldségre. Ezután közvélemény-kutatásokat vezető Vologyimir Zelenszkijt jelképező tökdarabhoz sétált oda: az elitellenes komikus, aki egy népszerű ukrán tévésorozatban az ukrán államfőt alakítja, jelenleg mindenkinél esélyesebbnek tűnik a győzelemre. 

A medve ezt nem így gondolta, hamar továbbállt a Petro Porosenko regnáló ukrán elnököt megtestesítő tökhöz, és megette azt.

Porosenko akár még örülhetne is Buyan jelzésértékű jóslatának, de a medve egy korábbi tippelésnél már tévedett: tavaly az Oroszországban tartott foci-világbajnokság döntőjének kimenetelét kellett volna megjósolnia. Nem járt sikerrel: akkor az állat Horvátországra „fogadott”, végül Franciaország lett a győztes.

Zelenszkij az esélyes

Buyan tippjei után az állatkert Avrora nevű jegesmedvéje is jóslásba kezdett: elé már három húsdarabot tettek le az állatkert gondozói, a medve pedig némi hezitálás után a jelenleg is vezető Zelenszkijt választotta.

Arról, hogy milyen eredmény is születhet az ukrán elnökválasztáson, már az Azonnali is cikkezett: jelenleg

a regnáló elnök Porosenko, a korábbi miniszterelnök Tyimosenko és az elitellenes Zelenszkij az esélyesek az elnöki szék megszerzésére.

Vasárnap az derülhet ki, hármójuk közül ki lesz az a két legnépszerűbb jelölt, akik a második fordulóba juthatnak.

FORRÁS: EUROPE ELECTS

Az első helyen szinte minden közvélemény-kutatásban Zelenszkij a befutó, újabban viszont Porosenko átvette a második helyet az exminiszterelnök Tyimosenkótól. Így könnyen lehet, hogy az elitellenes jelölt kihívója a részben csokigyártásból meggazdagodott üzletember (és mellesleg ukrán elnök) Porosenko lehet. (via The Moscow Times)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek