+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 15. szombat, 09:59
Akinek a legközelebbi szövetségese Putyin keresztgyerekének apja. Emiatt sokan fel is mondtak az oroszpárti kézre került ZIK tévénél.

Június 14-én teljes hatalmat szerzett Tarasz Kozak ukrajnai oroszpárti parlamenti képviselő a ZIK ukrán televízió fölött, ezzel bővítve médiabirodalmát a helyi médiában – írja a KyivPost.

 

Kozak a Kreml-barát Ellenzéki Platform egyik politikusa, akit sokszor Viktor Medvedcsuk oroszbarát politikai veterán embereként emlegetnek: együtt ülnek ugyanis a Centrum a Jogállamiságért nevű civil szervezet igazgatótanácsában. Medvedcsuk magas beosztásban dolgozott már Leonyid Kucsma ukrán elnök adminisztrációjának vezetőjeként, politikájában pedig ellenzi Ukrajna európai integrációs törekvéseit.

 

Az orosz elnökkel a szakmainál még szorosabb viszony is köti össze: Vlagyimir Putyin ugyanis a politikus-üzletember Darina nevű lányának keresztapja is.

 

Ezen felül Kozakhoz hasonlóan Medvedcsuk is az Ellenzéki Platform – az Életért politikai szövetség listáján indul a júliusra tervezett ukrán parlamenti választáson.

 

Kozak médiabirodalma ezzel egyre nagyobbra terjeszkedik az ukrán piacon: a politikus tulajdonában van már a ZIK-en felül a 112 Ukraine híroldal és a NewsOne tévécsatorna is, ezekből pedig óriási médiaholdingot hozott létre.

 

Kozak szerint ugyanakkor lépése tisztán pragmatikus volt: elmondása szerint „az információterjesztés legnagyobb hálózatát” szeretné kiépíteni, mely az egységesítéssel csak hatékonyabbá és olcsóbbá válik majd.

 

Korábban a ZIK Petro Diminszkij üzletember tulajdonában állt, ahol sokszor a Petro Porosenko volt ukrán elnökhöz hű, de botrányba keveredett politikusok védhették meg magukat. Diminszkij azonban 2017 óta külföldön él, mivel hazájában a hatóságok azzal gyanúsítják, halálos autóbalesetet okozott, és elmenekült letartóztatása elől.

 

A hatalomátvétel után sorra mondtak fel a ZIK-nél a tévé riporterei és újságírói: három újságíró mellett a főszerkesztő, a vezérigazgató, és a gyártásvezető is távozott. Utóbbi Facebook-oldalán azt írta:

 

„Tarasz Kozak, Putyin keresztgyermeke apjának szövetségese a ZIK tulajdonosa lett. Személyesen semmilyen lehetőséget nem látok arra, hogy itt folytassam a munkát”.

 

Persze Ukrajnában elég kaotikusak a médiaviszonyok, gyakori, hogy oligarchák és döntéshozók kezébe kerülnek az elvileg független médiumok. Például nagyobb figyelmet kapott Vologyimir Zelenszkij újdonsült ukrán elnök beiktatása után az Ihor Kolomojszkij oligarcha által tulajdonolt 1+1 tévécsatorna: itt futott ugyanis három évadon keresztül az a sorozat, melyben Zelenszkij Ukrajna képzelt elnökét játszotta, és mely népszerűsége miatt komolyan hozzájárult az új elnök megválasztásához.

 

Ha komolyabban is szeretnél képbe kerülni az ukrán helyzettel kapcsolatban, Valerij Pekar ukrán politikai elemzővel készített interjúnkat olvasd el!

 

BORÍTÓKÉPÜNKÖN jobbra Tarasz Kozak (fotó: Dsnews.ua), balra Viktor Medvedcsuk látható (fotó: Wikipédia)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

Szerintük nem túl környezetkímélő a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázás, de a francia tagpártjuk ellenkezik.

Egy szivárogtató szerint az elnök nyolcszor is vizsgálatot kért Zelenszkijtől Joe Biden ellen, de Trump szerint csak a
balos álhírmédia újabb támadásáról van szó.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás