+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 15. szombat, 09:59
Akinek a legközelebbi szövetségese Putyin keresztgyerekének apja. Emiatt sokan fel is mondtak az oroszpárti kézre került ZIK tévénél.

Június 14-én teljes hatalmat szerzett Tarasz Kozak ukrajnai oroszpárti parlamenti képviselő a ZIK ukrán televízió fölött, ezzel bővítve médiabirodalmát a helyi médiában – írja a KyivPost.

 

Kozak a Kreml-barát Ellenzéki Platform egyik politikusa, akit sokszor Viktor Medvedcsuk oroszbarát politikai veterán embereként emlegetnek: együtt ülnek ugyanis a Centrum a Jogállamiságért nevű civil szervezet igazgatótanácsában. Medvedcsuk magas beosztásban dolgozott már Leonyid Kucsma ukrán elnök adminisztrációjának vezetőjeként, politikájában pedig ellenzi Ukrajna európai integrációs törekvéseit.

 

Az orosz elnökkel a szakmainál még szorosabb viszony is köti össze: Vlagyimir Putyin ugyanis a politikus-üzletember Darina nevű lányának keresztapja is.

 

Ezen felül Kozakhoz hasonlóan Medvedcsuk is az Ellenzéki Platform – az Életért politikai szövetség listáján indul a júliusra tervezett ukrán parlamenti választáson.

 

Kozak médiabirodalma ezzel egyre nagyobbra terjeszkedik az ukrán piacon: a politikus tulajdonában van már a ZIK-en felül a 112 Ukraine híroldal és a NewsOne tévécsatorna is, ezekből pedig óriási médiaholdingot hozott létre.

 

Kozak szerint ugyanakkor lépése tisztán pragmatikus volt: elmondása szerint „az információterjesztés legnagyobb hálózatát” szeretné kiépíteni, mely az egységesítéssel csak hatékonyabbá és olcsóbbá válik majd.

 

Korábban a ZIK Petro Diminszkij üzletember tulajdonában állt, ahol sokszor a Petro Porosenko volt ukrán elnökhöz hű, de botrányba keveredett politikusok védhették meg magukat. Diminszkij azonban 2017 óta külföldön él, mivel hazájában a hatóságok azzal gyanúsítják, halálos autóbalesetet okozott, és elmenekült letartóztatása elől.

 

A hatalomátvétel után sorra mondtak fel a ZIK-nél a tévé riporterei és újságírói: három újságíró mellett a főszerkesztő, a vezérigazgató, és a gyártásvezető is távozott. Utóbbi Facebook-oldalán azt írta:

 

„Tarasz Kozak, Putyin keresztgyermeke apjának szövetségese a ZIK tulajdonosa lett. Személyesen semmilyen lehetőséget nem látok arra, hogy itt folytassam a munkát”.

 

Persze Ukrajnában elég kaotikusak a médiaviszonyok, gyakori, hogy oligarchák és döntéshozók kezébe kerülnek az elvileg független médiumok. Például nagyobb figyelmet kapott Vologyimir Zelenszkij újdonsült ukrán elnök beiktatása után az Ihor Kolomojszkij oligarcha által tulajdonolt 1+1 tévécsatorna: itt futott ugyanis három évadon keresztül az a sorozat, melyben Zelenszkij Ukrajna képzelt elnökét játszotta, és mely népszerűsége miatt komolyan hozzájárult az új elnök megválasztásához.

 

Ha komolyabban is szeretnél képbe kerülni az ukrán helyzettel kapcsolatban, Valerij Pekar ukrán politikai elemzővel készített interjúnkat olvasd el!

 

BORÍTÓKÉPÜNKÖN jobbra Tarasz Kozak (fotó: Dsnews.ua), balra Viktor Medvedcsuk látható (fotó: Wikipédia)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TASZ szerint Karácsony Gergely főpolgármester akkor sem választhatja meg, hogy kikhez szól, ha egyébként a kormányzat részéről már ez számít megszokottnak.

Hangcsou városában már működik a rendszer, a kínai kormány pedig országszerte bevezetné azt.

Itthon gyakorlatilag három budai kerületbe húzódott vissza a felső középosztály, a lengyel és a cseh fővárosban sokkal kevertebbek az egyes negyedek. Térképek!

A kérdést úgy is feltehetnénk: Gyurcsány vagy Orbán? Neked hány pont jön össze?

A pénzügyminiszternek fáj a forint gyengülése, ugyanakkor az MNB-nek nincs mondanivalója arról, hogy múlt héten már 340 forint felé ment az euró.

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Itt az Azonnali coubhíradója Feri Potterrel, kézcsókolgató Orbánnal és szürke Bayerrel!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás