+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 15. szombat, 09:59
Akinek a legközelebbi szövetségese Putyin keresztgyerekének apja. Emiatt sokan fel is mondtak az oroszpárti kézre került ZIK tévénél.

Június 14-én teljes hatalmat szerzett Tarasz Kozak ukrajnai oroszpárti parlamenti képviselő a ZIK ukrán televízió fölött, ezzel bővítve médiabirodalmát a helyi médiában – írja a KyivPost.

 

Kozak a Kreml-barát Ellenzéki Platform egyik politikusa, akit sokszor Viktor Medvedcsuk oroszbarát politikai veterán embereként emlegetnek: együtt ülnek ugyanis a Centrum a Jogállamiságért nevű civil szervezet igazgatótanácsában. Medvedcsuk magas beosztásban dolgozott már Leonyid Kucsma ukrán elnök adminisztrációjának vezetőjeként, politikájában pedig ellenzi Ukrajna európai integrációs törekvéseit.

 

Az orosz elnökkel a szakmainál még szorosabb viszony is köti össze: Vlagyimir Putyin ugyanis a politikus-üzletember Darina nevű lányának keresztapja is.

 

Ezen felül Kozakhoz hasonlóan Medvedcsuk is az Ellenzéki Platform – az Életért politikai szövetség listáján indul a júliusra tervezett ukrán parlamenti választáson.

 

Kozak médiabirodalma ezzel egyre nagyobbra terjeszkedik az ukrán piacon: a politikus tulajdonában van már a ZIK-en felül a 112 Ukraine híroldal és a NewsOne tévécsatorna is, ezekből pedig óriási médiaholdingot hozott létre.

 

Kozak szerint ugyanakkor lépése tisztán pragmatikus volt: elmondása szerint „az információterjesztés legnagyobb hálózatát” szeretné kiépíteni, mely az egységesítéssel csak hatékonyabbá és olcsóbbá válik majd.

 

Korábban a ZIK Petro Diminszkij üzletember tulajdonában állt, ahol sokszor a Petro Porosenko volt ukrán elnökhöz hű, de botrányba keveredett politikusok védhették meg magukat. Diminszkij azonban 2017 óta külföldön él, mivel hazájában a hatóságok azzal gyanúsítják, halálos autóbalesetet okozott, és elmenekült letartóztatása elől.

 

A hatalomátvétel után sorra mondtak fel a ZIK-nél a tévé riporterei és újságírói: három újságíró mellett a főszerkesztő, a vezérigazgató, és a gyártásvezető is távozott. Utóbbi Facebook-oldalán azt írta:

 

„Tarasz Kozak, Putyin keresztgyermeke apjának szövetségese a ZIK tulajdonosa lett. Személyesen semmilyen lehetőséget nem látok arra, hogy itt folytassam a munkát”.

 

Persze Ukrajnában elég kaotikusak a médiaviszonyok, gyakori, hogy oligarchák és döntéshozók kezébe kerülnek az elvileg független médiumok. Például nagyobb figyelmet kapott Vologyimir Zelenszkij újdonsült ukrán elnök beiktatása után az Ihor Kolomojszkij oligarcha által tulajdonolt 1+1 tévécsatorna: itt futott ugyanis három évadon keresztül az a sorozat, melyben Zelenszkij Ukrajna képzelt elnökét játszotta, és mely népszerűsége miatt komolyan hozzájárult az új elnök megválasztásához.

 

Ha komolyabban is szeretnél képbe kerülni az ukrán helyzettel kapcsolatban, Valerij Pekar ukrán politikai elemzővel készített interjúnkat olvasd el!

 

BORÍTÓKÉPÜNKÖN jobbra Tarasz Kozak (fotó: Dsnews.ua), balra Viktor Medvedcsuk látható (fotó: Wikipédia)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Banális hiba miatt nem jött össze a már fél éve ígért internetes szigorítás.

Új elemzés állítja: több mint harmadával kevesebb fiatal hal meg azokban az amerikai államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartás kritériumai.

Három szélsőjobboldali kötődésű férfit tartóztattak le Észak-Olaszországban, egy csomó fegyvert találtak náluk.

Csütörtök óta nem megy a Galileo, még hétfő reggel is csak két műhold működött a huszonhatból.

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás