+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 30. vasárnap, 09:16
Ezzel a román politika legerősebb figurája az lett, akit a fél ország ostobának tart.

Viorica Dăncilă miniszterelnököt választották a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökévé az alakulat szombati rendkívüli kongresszusán – számol be róla az Agerpres hírügynökség. Az ügyvezető elnök Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, a pártfőtitkár Mihai Fifor védelmi miniszter lett.

 

Viorica Dăncilă kormányfő 2828 küldött voksát szerezte meg a titkos szavazáson. Ellenjelöltjei közül Liviu Pleşoianu 715, Şerban Nicolae 375, Ecaterina Andronescu pedig 50 voksot kapott. 22 szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak.

 

A PSD ügyvezető elnöki pozícióját Eugen Teodorovici pénzügyminiszter töltheti be, akinek 2463 küldött szavazott bizalmat. Daniel Suciura 1358-an, Daniel Floreára 129-en, Marius Botára – aki közben visszalépett – 19-en voksoltak. 21 szavazat érvénytelen volt.

 

A főtitkári tisztségért indult jelöltek közül Mihai Fifor kapta a legtöbb voksot, 2366-an szavaztak rá, Gabriel Petrea 717, Felix Stroe 189, Codrin Ştefănescu 466, Rodica Nassar pedig 77 szavazatot gyűjtött. 175 voks érvénytelen volt. 

 

Viorică Dăncilă miniszterelnök jókor volt jó helyen.

 

EP-képviselő volt tavaly, amikor Liviu Dragnea akkori pártelnök hazahívta, és felkérte miniszterelnöknek, miután megvonta a bizalmat Mihai Tudosétől, aki a székelyek akasztásával való fantáziálásáról híresült el itthon leginkább. Dăncilának elődjeihez képest (a 2016 óta tartó ciklusban ő már a harmadik kormányt vezeti) sikerült megtartani Liviu Dragnea pártelnök bizalmát, aki többször elégedettségét fejezte ki az új kormány működésével kapcsolatban. 

 

Csakhogy az EP-választás másnapján ítéletet hirdettek egy olyan korrupciós perben, amely után Dragnea a börtönbe került. Dăncilă, akit az ellenzék általában hozzá nem értőnek szokott megbélyegezni, kijelentette, hogy a korrupciós ügyekben meggyengült pártnak új irányra van szüksége, tisztogatásba kezdett, és megpályázta az elnökséget.

 

Jelenleg így ő a legerősebb politikus Romániában, hiszen a kormányfőség mellé megszerezte a parlamenti választásokon legerősebb párt elnökségét is. A PSD az EP-választásokon ugyan csak második lett, de viszonylag kevés szavazót vesztett a három évvel ezelőtti választásokhoz képest.

 

Dăncilă a ciklusa végére egy teljes autópálya felépítését ígérte, azt nyilatkozta, hogy célja a középosztály erősítése lesz. 

 

FOTÓ: Európai Parlament via flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás