Megszerezte a pártja vezetését is a román miniszterelnök

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.30. 09:16

Ezzel a román politika legerősebb figurája az lett, akit a fél ország ostobának tart.

Megszerezte a pártja vezetését is a román miniszterelnök

Viorica Dăncilă miniszterelnököt választották a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökévé az alakulat szombati rendkívüli kongresszusán – számol be róla az Agerpres hírügynökség. Az ügyvezető elnök Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, a pártfőtitkár Mihai Fifor védelmi miniszter lett.

Viorica Dăncilă kormányfő 2828 küldött voksát szerezte meg a titkos szavazáson. Ellenjelöltjei közül Liviu Pleşoianu 715, Şerban Nicolae 375, Ecaterina Andronescu pedig 50 voksot kapott. 22 szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak.

A PSD ügyvezető elnöki pozícióját Eugen Teodorovici pénzügyminiszter töltheti be, akinek 2463 küldött szavazott bizalmat. Daniel Suciura 1358-an, Daniel Floreára 129-en, Marius Botára – aki közben visszalépett – 19-en voksoltak. 21 szavazat érvénytelen volt.

A főtitkári tisztségért indult jelöltek közül Mihai Fifor kapta a legtöbb voksot, 2366-an szavaztak rá, Gabriel Petrea 717, Felix Stroe 189, Codrin Ştefănescu 466, Rodica Nassar pedig 77 szavazatot gyűjtött. 175 voks érvénytelen volt. 

Viorică Dăncilă miniszterelnök jókor volt jó helyen.

EP-képviselő volt tavaly, amikor Liviu Dragnea akkori pártelnök hazahívta, és felkérte miniszterelnöknek, miután megvonta a bizalmat Mihai Tudosétől, aki a székelyek akasztásával való fantáziálásáról híresült el itthon leginkább. Dăncilának elődjeihez képest (a 2016 óta tartó ciklusban ő már a harmadik kormányt vezeti) sikerült megtartani Liviu Dragnea pártelnök bizalmát, aki többször elégedettségét fejezte ki az új kormány működésével kapcsolatban. 

Csakhogy az EP-választás másnapján ítéletet hirdettek egy olyan korrupciós perben, amely után Dragnea a börtönbe került. Dăncilă, akit az ellenzék általában hozzá nem értőnek szokott megbélyegezni, kijelentette, hogy a korrupciós ügyekben meggyengült pártnak új irányra van szüksége, tisztogatásba kezdett, és megpályázta az elnökséget.

Jelenleg így ő a legerősebb politikus Romániában, hiszen a kormányfőség mellé megszerezte a parlamenti választásokon legerősebb párt elnökségét is. A PSD az EP-választásokon ugyan csak második lett, de viszonylag kevés szavazót vesztett a három évvel ezelőtti választásokhoz képest.

Dăncilă a ciklusa végére egy teljes autópálya felépítését ígérte, azt nyilatkozta, hogy célja a középosztály erősítése lesz. 

FOTÓ: Európai Parlament via flickr.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek