+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 30. vasárnap, 09:16
Ezzel a román politika legerősebb figurája az lett, akit a fél ország ostobának tart.

Viorica Dăncilă miniszterelnököt választották a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökévé az alakulat szombati rendkívüli kongresszusán – számol be róla az Agerpres hírügynökség. Az ügyvezető elnök Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, a pártfőtitkár Mihai Fifor védelmi miniszter lett.

 

Viorica Dăncilă kormányfő 2828 küldött voksát szerezte meg a titkos szavazáson. Ellenjelöltjei közül Liviu Pleşoianu 715, Şerban Nicolae 375, Ecaterina Andronescu pedig 50 voksot kapott. 22 szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak.

 

A PSD ügyvezető elnöki pozícióját Eugen Teodorovici pénzügyminiszter töltheti be, akinek 2463 küldött szavazott bizalmat. Daniel Suciura 1358-an, Daniel Floreára 129-en, Marius Botára – aki közben visszalépett – 19-en voksoltak. 21 szavazat érvénytelen volt.

 

A főtitkári tisztségért indult jelöltek közül Mihai Fifor kapta a legtöbb voksot, 2366-an szavaztak rá, Gabriel Petrea 717, Felix Stroe 189, Codrin Ştefănescu 466, Rodica Nassar pedig 77 szavazatot gyűjtött. 175 voks érvénytelen volt. 

 

Viorică Dăncilă miniszterelnök jókor volt jó helyen.

 

EP-képviselő volt tavaly, amikor Liviu Dragnea akkori pártelnök hazahívta, és felkérte miniszterelnöknek, miután megvonta a bizalmat Mihai Tudosétől, aki a székelyek akasztásával való fantáziálásáról híresült el itthon leginkább. Dăncilának elődjeihez képest (a 2016 óta tartó ciklusban ő már a harmadik kormányt vezeti) sikerült megtartani Liviu Dragnea pártelnök bizalmát, aki többször elégedettségét fejezte ki az új kormány működésével kapcsolatban. 

 

Csakhogy az EP-választás másnapján ítéletet hirdettek egy olyan korrupciós perben, amely után Dragnea a börtönbe került. Dăncilă, akit az ellenzék általában hozzá nem értőnek szokott megbélyegezni, kijelentette, hogy a korrupciós ügyekben meggyengült pártnak új irányra van szüksége, tisztogatásba kezdett, és megpályázta az elnökséget.

 

Jelenleg így ő a legerősebb politikus Romániában, hiszen a kormányfőség mellé megszerezte a parlamenti választásokon legerősebb párt elnökségét is. A PSD az EP-választásokon ugyan csak második lett, de viszonylag kevés szavazót vesztett a három évvel ezelőtti választásokhoz képest.

 

Dăncilă a ciklusa végére egy teljes autópálya felépítését ígérte, azt nyilatkozta, hogy célja a középosztály erősítése lesz. 

 

FOTÓ: Európai Parlament via flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás