Nem elég, hogy a román szocdemek elveszítették a választást, még a vezérük is börtönbe megy

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.27. 14:13

Liviu Dragnea három és fél év büntetést kapott egy korrupciós ügyben. Egy korszak ért véget ma a Szociáldemokrata Párt történetében.

Nem elég, hogy a román szocdemek elveszítették a választást, még a vezérük is börtönbe megy

Három és fél év börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román Legfelsőbb Bíróság Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt, a román alsóház elnökét egy korrupciós bűncselekmény miatt.

A pártelnököt hivatali visszaélés bűncselekményében találta bűnösnek az öttagú testület. A döntés jogerős, a PSD elnökének ma fel kell adnia magát az ország valamelyik rendőrörsén, és el kell kezdenie a büntetés letöltését. Az ügy, amelyben elítélték, Teleorman megyéhez kapcsolódik: az ügyészség szerint egy itteni árvaházban fiktív személyzetet alkalmaztak, azaz papíron dolgoztak ugyan ott, de gyakorlatilag a PSD megyei szervezeténél dolgoztak, aminek akkoriban Dragnea volt a vezetője. Fizetést azért felvettek az árvaházi munkáért.

A vádiratot a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) állította össze 2016-ban, és 2017-ben került bíróság elé. Az ügyben négy gyanúsított a büntetés enyhítése érdekében terhelő vallomást tett magára és a pártelnökre nézve. A DNA szerint Dragnea közrejátszott abban, hogy két alkalmazott folyamatosan kapja a fizetését, holott sosem jelentek meg a munkahelyen. A pártelnök ügyvédei azzal védekeztek, hogy Dragneának megyei tanács és PSD szervezeti elnökként nem volt befolyása a gyerekvédelmi igazgatóság munkájára, csakhogy az egyik „fiktív alkalmazott” azt vallotta, hogy Dragnea személyesen járt közre az érdekében.  

A politikust 2016-ban már két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben,

így ebben az ítéletben már csak letöltendő börtönbüntetést kaphatott.

Talán ezek a PSD történetének legsötétebb napjai, nem elég, hogy vasárnap kikaptak az EP-választásokon rekordméretű részvétel mellett, most már az elnöküket is elveszítették. A jelen politikai helyzetben, amikor az ellenzék előrehozott választásokat követel, meglehetősen nehéz helyzetbe kerülnek a szocdemek.

Liviu Dragnea 2015-ben vette át a PSD vezetését, miután előzőleg volt már a párt Teleorman megyei elnöke és prefektusa is. 2009-ben rövid időre, tizenkét napra az ország belügyminisztere lett, de kisvártatva megbukott az Emil Boc jelenlegi kolozsvári polgármester által vezetett kormány. 2012 és 2015 között  a regionális fejlesztéskért és közigazgatásért felelős miniszter volt Victor Ponta iminiszterelnöksége idején, majd 2016-ban, miután pártja megnyerte a választásokat, a parlament alsóházának elnöke lett.

FOTÓ: Wikimédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek