+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. augusztus 23. vasárnap, 17:15
Marcel Ciolacu formálisan is a román szocdemek elnöke lett. Van olyan belső hang, aki szerint ezzel a PSD Johannis bábja lett, mások szerint pedig megkezdődik végre a párt dragneatalanítása, azaz visszatérés az európai baloldali fősodorhoz. Vajon mennyire lehet ebben sikeres?

Szombaton tartotta a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztújító kongresszusát, amire azért volt szükség, mert a 2019-es elnökválasztásokon a párt akkori vezetője, Viorica Dăncilă csúfosan elbukott, mindössze 33 százalékot szerzett a második fordulóban a kiütéssel győzni tudó Klaus Johannisszal szemben, aki így megkezdhette második elnöki ciklusát. Akkor Bukarestből jelentkezve videón mutattuk meg, milyen volt a hangulat a vesztesek székházában:

 

 

Az elnökválasztást követően Dăncilăt rekordsebességgel, napok alatt mondatták le a pártelnökségről, a párt vezetését pedig ideiglenesen a román képviselőház szociáldemokrata elnöke, Marcel Ciolacu vette át.

 

Ciolacut szombaton, egy online tartott kongresszus keretén belül a küldöttek nagy többsége megerősítette elnöki funkciójában.

 

(Ha ismerős a név: a PNL nacionalista törzsbázisa mellett Marcel Ciolacunak szólt Klaus Johannis államelnök híres jónapotozós beszéde, amikor azzal vádolta meg a PSD-t, hogy eladják Erdélyt Magyarországnak, miután figyelmetlenségből átment a Ciolacu által elnökölt képviselőházon egy RMDSZ-es székelyautonómia-tervezet.)

 

Ciolacu 1310 küldött szavazatát, míg ellenfele, a Dăncilă-kormány volt pénzügyminisztere, Eugen Orlando Teodorovici 91 szavazatot gyűjtött össze. Érvénytelenül 49-en szavaztak. Teodorovici meg sem jelent a kongresszuson, miután pár nappal korábban a bíróságon megpróbálta Ciolacu indulását megtámadni: keresetet nyújtott be, hogy napolják el a kongresszust. A bíróság elutasította Teodorovici indítványát, aki így el sem ment a PSD kongresszusára.

 

A KÉP KÖZEPÉN MARCEL CIOLACU. A ROMÁN ORTODOX EGYHÁZ AKKORA BEFOLYÁSSAL BÍR AZ ORSZÁGBAN, HOGY ENNEK MEGKÉRDŐJELEZÉSE FEL SE MERÜL A PSD-BEN.

 

Marcel Ciolcaut több alelnök fogja majd támogatni munkájában. A PSD alelnökének válaszották az őszi önkormányzati választáson erős jobbközép összefogással szembenézni kénytelen jelenlegi bukaresti főpolgármestert, Gabriela Fireat, a pár hónapig volt miniszterelnököt, Sorin Grindeanut, valamint a PSD-be nemrég visszatért szociológust, Vasile Dâncut is. Mellettük Ciolacut több regionális és szakpolitikáért felelős alelnök is segíti. Például a székelyeket akasztással megfenyegető volt miniszterelnök, Mihai Tudose is Ciolacu csapatának gazdasági szakpolitikusa és a párt alelnöke lett egyben.

 

Az új vezetőség látszólag kompromisszum eredménye. A felszínen úgy tűnhet, hogy az azóta már

 

börtönben ülő hírhedt volt PSD-elnök, Liviu Dragnea ellenzéke vette át Román Szociáldemokrata Párt felett az irányítást.

 

Ez azonban nincs így, hiszen a pártot 2015-2019 között vezető Dragnea hűséges társai, például a Nagy-Románia Pártból érkezett Lia Olguța Vasilescu és férje, Claudiu Manda is alelnökök lettek. Bármennyire is vágyott dolog a PSD „dragneatalanítása”, Dragnea árnyéka egy olyan tényező, amelyet a párt egyhamar nem fog levetkőzni. Bizonyos hangsúlyeltolódás azért mégis történt, mivel a legtöbb új vezetőségi tag Dragnea belső ellenzékét jelentette. Sőt akad közöttük olyan is, akit Dragnea parancsára fosztottak meg párttagságától. Mindkét volt miniszterelnök, Grindeanu és Tudose ilyen eset, ők ugye mindketten Dragnea pártelnöksége alatt kormányozták Romániát de jure: de facto Dragnea volt a főnök.

 

A PSD KORÁBBI URAI: BALRA VICTOR PONTA, AKI 2010-2015 KÖZÖTT VOLT A PÁRT ELNÖKE, 2012-2015 KÖZÖTT PEDIG ROMÁNIA MINISZTERELNÖKE. A PÁRTBÓL LIVIU DRAGNEA (JOBBRA) ŰZTE EL, PONTA MA SAJÁT PÁRTJA, A PRO ROMANIA ÉLÉN TROLLKODIK. DRAGNEA A 2019-ES EP-VÁLASZTÁS MÁSNAPJÁN KERÜLT BÖRTÖNBE EGY KORRUPCIÓS ÜGY MIATT.

 

Ciolacu a kongresszusi beszédében a párt reformjáról, a valódi baloldali értékekhez való visszatérésről értekezett. Ehhez szorosan kapcsolódva pedig zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen. Kérdéses, hogy a régi pártapparátussal mennyire tudja ezeket végigvinni.

 

Ciolacu megválasztása után az első, párton belülről érkező kritikák rögtön meg is jelentek a sajtóban. Az ugyancsak a Nagy-Románia Pártból érkezett Codrin Ștefănescu – a párt ökle, aki Liviu Dragnea alatt a PSD pártigazgatója volt – kikelt a kongresszus döntése ellen: „Gyávák! Megszavaztatok minden aberrációt, elűztétek a párt korábbi bátor vezetőit, sőt elhatárolódtatok a régi PSD-től, ezzel milliónyi román választót sértettetek meg.

 

Mától Klausnak (Klaus Johannis jobbközép államfőnek, aki nem egyszer hirdetett már harcot a PSD ellen – a szerk.) saját PSD-je van, a ti akaratotokból és szavazataitoknak köszönhetően.”

 

Bármennyire őszinte is lehet Ciolacu visszatérése az európai baloldali értékekhez, reformjait a PSD helyi bárói, azaz a megyei pártszervezetek helyben élet és halál urainak tűnő vezetői fogják megakadályozni. Azzal, hogy pártelnökké választották, Ciolacu ideiglenesen fellélegezhet. Azonban a Ludovic Orban vezette jobbközép PNL-kormány elleni bizalmatlansági indítvány sikeressége, az őszi helyhatósági választások és az azt követő parlamenti választások fogják Ciolacu számára az igazi megmérettetést jelenteni.

 

Ha a PSD továbbra is 20 százalék környékén marad, mint ahogy a pártot mérik most a közvélemény-kutatások, Ciolacut is könnyen feláldozzák majd.

 

FOTÓK: PSD / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás