Palkovics úgy akar elbánni az MTA-val, mint egykoron a németek tették az NDK-val

Szerző: Techet Péter
2019.06.27. 11:46

A balliberális Die Zeit hetilap tudományos és egyetemi ügyekkel foglalkozó Campus magazinjának adott interjút Palkovics László innovációs miniszter. A miniszter szerint az MTA kutatóintézetei elleni támadások a tudományos szabadságot növelik. A gender studies szerinte Magyarországon nem kell, mert tengeralattjáróink sincsenek.

Palkovics úgy akar elbánni az MTA-val, mint egykoron a németek tették az NDK-val

Palkovics László a Zeit Campusnak nyilatkozott az MTA és a CEU kapcsán. A miniszter szerint ő olyan modellt akar bevezetni, mint a német: azaz különféle kormánytól független tudományos intézethálózatokat állítana fel.

A német autóipar miatt kell nekimenni az MTA-nak

Szerinte az MTA kutatóintézetei elleni támadások „a tudományos szabadságot nem veszélyeztetik, inkább növelik”. A lap kérdésére, miszerint a kormányzati befolyás növekedne a tudományos intézetek felett – azaz nem igaz, hogy a német modellt követné –, azt mondta: igen, ebben van vitája a magyar tudósokkal.

Palkovics a német autóiparra hivatkozva védi a mostani reformokat:

„Magyarország innovatív országnak számít, német autógyártok jönnek hozzánk… […] De az alapkutatás és az egyetemi rendszer nem tart ezzel lépést.”

Alaptalan vádak a CEU ellen

A CEU kapcsán Palkovics az interjúban először azt állítja: a CEU „ma Magyarországon nem létező egyetem”, mert nincs amerikai kampusza. Amikor a német újság szembesítette azzal, hogy már van a CEU-nak is ilyen kampusza, azt válaszolja a miniszter: „ez komplikált”. Majd hozzátette:

„Van törvényi megoldás [a CEU-ra]. De a CEU nem használja ezt ki. A CEU csak a politikai botrányt akarja.”

Magyarországon nincsenek se társadalmi nemek, se tengeralattjárók

A társadalmi nemek szakokat szerinte azért tiltották be Magyarországon, mert „ennek a témának nincs jelentősége a magyar társadalom számára”. A kérdésre, hogy neki személy szerint mi a baja a gender studies-zal, azt mondta:

„Nincs semmi gondom a társadalmi nemek kutatásával. Magyarországon azonban tengeralattjáró-kutatás sincs, mert nincsenek tengeralattjáróink.”

A választ a lap se érti, elvégre – amint a kérdező mondja – „Magyarországon is élnek férfiak, nők, gyerekek, családok”, tehát talán mégiscsak lehet relevanciája a társadalmi nemek szaknak. Palkovics szerint viszont ezt a kérdést a kormány családvédelmi elképzeléseivel összhangban kell megválaszolni. De megígérte: lehet, hogy egyszer újra bevezetik a gender studies-t.

Német modellt akar

Palkovics azt állítja, hogy a német modellt akarja átvenni. Igaz, azon modell képviselői közül mindenki – kivéve a természettudományos kutatásokat folytató Frauenhofer-intézethálózat vezetője – tiltakozott Palkovicsnál az átalakítások ellen.

Palkovics szerint ennek az az oka, hogy csak a Frauenhofer-intézethálózat vezetője ismeri Magyarországot, az összes többi német tudományos intézethálózat – a Max Planck- és a Leibniz-hálózat – vezetőinek nincs kapcsolatuk az országgal. Ez persze tényszerűen sem igaz, ugyanis többen is eleve Kelet-Európa-kutatók ezen intézményvezetők közül.

Az MTA reformját Palkovics ahhoz hasonlítja, ahogy az újraegyesülés után felszámolták az NDK tudományos akadémiáját.

Palkovics szerint amúgy mind a német és a magyar tudósok, mind a kérdező újságíró nem tájékozott magyar ügyekben – azokban egyedül a Frauenhofer-intézethálózat vezetője ismeri ki magát. A miniszter úgy véli: egyoldalú forrásokból tájékozódik a nyugati közvélemény.

FOTÓ: Árvai Károly / Kormány.hu

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek