Mit fognak dolgozni a kutatók, ha nem lesz hol kutatniuk?

2019.03.21. 19:10

Elmenne mosogatni? Jelentkezne egy fejvadászcéghez? Elszegődne titkárnőnek? Munkanélküliként várná ki a nyugdíjig hátralévő időt? Mit tehet egy kutató, ha megszűnik a kutatóhelye? Az MTA-s tüntetésen megkérdeztük a kutatókat, mi a B-terv.

Másodszor is tüntetésre hívta Akadémiai Dolgozók Fóruma a kutatókat és a velük szolidarítókat a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségéért, a kutatóhálózatok megmaradásáért.

A tüntetők az akadémia székháza előtt gyülekeztek 14 órakor, majd 16 órára a Lánchídon át az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz vonultak a Fő utcába, ahol Palkovics László miniszter lemondását követelték az általa tervezett akadémiai átszervezés (a tudósok szerint inkább felszámolás) miatt.

Elmentünk a tüntetésre, hogy megtudjuk: 

mihez kezdenek a kutatók, ha megszűnik a munkahelyük?

A videóban megszólaló egyik kutató például elmondta, hogy ő már egészen biztosan küldföldre megy, és ebben a döntésében nagy szerepet játszott az, „ami itt történt a közéletben és az Akadémiával.” Szerinte „több olyan kolléga van, elsősorban a természettudományok területén, akik erősen gondolkodnak, vagy kapnak majd ajánlatokat, és keresnek lehetőségeket külföldön. Ez mindenképp nagy tragédia” – mondja. 

Leginkább a fiatalok aggódnak: „különösen nehéz helyzet ez, hiszen most kezdjük a pályánkat, a legtöbben pályázati állásokon vagyunk, ha ezek megszűnnek, akkor pillanatnyilag Magyarországon nem nagyon van új pályázat” – mondja egy pályakezdő kutató.

És mi van a többiekkel?

El tudnak-e helyezkedni a szakterületükön? Elhajolnak-e a piac, vagy netán a mosogatás irányába? Itthon maradnak-e, vagy külföldre mennek?

Ez is kiderül a videóból.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek