Soha nem volt még ilyen közel az Egyesült Királyság vége, figyelmeztet a volt brit miniszterelnök

Szerző: Illés Gergő
2019.06.25. 20:45

Gordon Brown szerint a hazafiság eszméjét foglyul ejtették a brexitért mindent feláldozni hajlandó Konzervatívok.

Soha nem volt még ilyen közel az Egyesült Királyság vége, figyelmeztet a volt brit miniszterelnök

A brexit és a brit Konzervatívok és a skót SNP „szűklátókörű nacionalizmusa” miatt az Egyesült Királyság felbomlása sem lehetetlen forgatókönyv – fogalmazott Gordon Brown brit volt miniszterelnök egy londoni beszédében, melyről a BBC tudósított.

Az országot 2007 és 2010 között vezető, a mai napig az utolsó munkáspárti brit exkormányfő szerint „a hazafias többségnek” fel kell szólalnia az értékeiket – így a hazafiságot – foglyul ejtő toryk és a Brexit Párt politikusai ellen.

Harc a hazafiságért

Kifejtette: „Rá kéne már ébrednünk, hogy az Egyesült Királyág nagyobb veszélyben van, mint bármikor 312 éves fennállása során”.

A brit egységet ugyanis a skót függetlenségi törekvések és az egységpártiságukat a brexit kedvéért feladó Konzervatívok is veszélyeztetik – vélte Brown.

A megállapodás nélküli brexitet - mely felé az Egyesült Királyság rohamléptekkel halad, közeledik ugyanis az október 31-re kitűzött, újabb kilépési határidő – Brown „gazdasági önkárosításnak” nevezte. Szerinte Boris Johnson, a Konzervatívok jelölti harcának esélyese, ezzel valószínűleg az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke, valamint Nigel Farage a brexit kérdését próbálják „az igazi hazafiság próbájává tenni”.

A volt kormányfő szerint a megállapodás nélküli kilépés nemcsak helyrehozhatatlan gazdasági károkat okozna, de az északír határon is újabb konfliktusokat szülne, mely az egész ország területi integritását aláásná. „Újabb példája ez a befelé forduló, elzárkózó, dogmatikus megközelítésnek, mely mögött nincs gazdasági logika és ellentmond az országunk hosszútávú érdekeinek” – fogalmazott.

„És mégis, aki nem hajlandó ezen az úton haladni, azokat azzal gyanúsítják, hogy nem is igazi hazafiak. A hazafiságunkat a szűklátókörű, dogmatikus nacionalizmus ejtette foglyul”,

szögezte le a munkáspárti politikus.

Mindent a brexitért – csak Corbynt ne!

A YouGov a napokban egyébként egy igen érdekes közvélemény-kutatást ismertetett: azt vizsgálta, hogy a brit tory párttagok inkább maradnának az EU-ban, és tartanák egyben az Egyesült Királyságot, vagy inkább megtörténne a brexit, de ezzel vagy Skócia, vagy Észak-Írország kilépne az államszervezetből és függetlenedne. Az eredmény: a tagok 63, illetve 59 százaléka áldozná be Skóciát vagy Észak-Írországot a brexit oltárán. További 54 százalékuk még azt is vállalná, hogy a Konzervatív Párt megsemmisül, csak hogy az ország kilépjen az EU-ból, 61 százalékuk pedig egy komoly gazdasági krízist is bevállalna a kilépésért cserébe.

Egy dolog volt, amit a konzervatív párttagok gyomra nem vett be: Jeremy Corbyn baloldali munkáspárti pártvezér miniszterelnöksége.

Ebben az esetben 51 százalékuk szerint inkább maradjon az Egyesült Királyság az unióban, mintsem, hogy Corbyn legyen a kormányfő.

BORÍTÓKÉP: Brown a davosi Világgazdasági Fórumon 2008-banWikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek