Arra azért figyeltünk, hogy ne olyan legyen, mint a UKIP-nál, ne legyenek a pártban mindenféle elmebetegek

2020.01.31. 07:07

Miért nem akarják más nemzetek is saját magukat kormányozni? – teszi fel a kérdést Ann Widdecombe, aki Nigel Farage hívószavára nyugdíjasként tért vissza a politikába, hogy végigvigyék a brexitet. Miben tér el a Brexit Párt a brexiter Konzervatív Párttól? Hogyan menedzselte volna a brexitet Margaret Thatcher? Mi lesz velük a brexit után, és egyáltalán mit gondolnak Skócia vagy Észak-Írország helyzetéről? Interjú.

Arra azért figyeltünk, hogy ne olyan legyen, mint a UKIP-nál, ne legyenek a pártban mindenféle elmebetegek

Ön politikai veteránnak számít, hiszen már 1976-tól tagja volt a Konzervatív Pártnak, de 2010-ben visszavonult. Miért tért vissza 2019-ben a Brexit Párt színeiben az EP-választásokra?

Mert torkig voltam azzal a felfordulással, amit Theresa May művelt. Azt akartam, hogy hajtsuk végre a brexitet, amire ő képtelen volt. Választhattam, hogy üljek tovább a fotelben és morogjak May inkompetenciáján, vagy csinálok is valamit.

Hogyan jellemezné a Brexit Pártot? Ez egy jobb- vagy baloldali párt?

Egyik sem. A legtöbb ember engem jobboldali beállítottságú embernek tart, míg például Claire Fox egy eléggé szélsőbaloldali politikus.

De mégis, hány különböző ideológia fér bele a pártba? Nem feszíti ez szét egy kicsit?

Nem, egyáltalán nem. Sőt, még ez az előnyünk is, hiszen ezáltal az egész politikai rendszerrel szemben állunk, a politikai spektrum mindegyik oldaláról meg tudjuk szólítani az embereket. Mindannyian tudjuk, hogy mire jelentkeztünk, amikor beléptünk a pártba, ez pedig a brexit, ez köt össze minket.

De Boris Johnson is azzal kampányolt decemberben, hogy „hajtsuk végre a brexitet”. Mi a különbség akkor a Konzervatív Párt és a Brexit Párt között?

Boris Johnson dealje nagyon silány, ráadásul 95 százalékban megegyezik May alkujával. Létre akar hozni egy határt az Ír-tengeren, és arról beszél, hogy össze kéne hangolni a szabályozásokat az EU-val. Mi egyáltalán nem tartjuk ezt elfogadhatónak,

mi egy igazi brexitet akarunk, egy tabula rasa-t: semmi alku, legyenek WTO szerinti feltételek, és kezdjünk el onnan tárgyalni.

Ha megnézzük a választási eredményeket, akkor azt látjuk, hogy nagyjából ugyanannyian szavaztak a Brexit Pártra decemberben, mint korábbi választásokon Farage egykori pártjára, a UKIP-ra. Ön szerint a Brexit Párt Farage „one man show”-ja, vagy...?

Nem, egyáltalán nem gondolom annak. Farage sok mindent ért el a UKIP-pel, például a brexitreferendumot. De Farage-nak nem tetszett az az irány, amit a UKIP szeretett volna Tommy Robinsonnal, ezért kilépett onnan. Mást szeretett volna, és mást is csinált – méghozzá elég sikeresen. De természetesen sokan, akik korábban a UKIP-ra szavaztak, azok most a Brexit Pártra szavaztak, mert ki akarnak lépni az EU-ból. De a jelöltállításnál mindig is figyeltünk arra, hogy

azért ne olyan legyen, mint a UKIP-nál, ne legyenek a pártban mindenféle elmebetegek.

Farage még korábban bejelentette, hogy Reform Párt néven új pártot alakít. Ebbe is belépne?

Remélem, a párt létrehozására nem kerül sor addig, amíg a kereskedelmi megállapodást nem kötjük meg az EU-val. Ha minden le lesz tárgyalva és alá lesz írva brexitügyben, akkor lehet, hogy Nigel majd úgy látja, hogy meg kell reformálni azt a korrupt politikai rendszert, ami az Egyesült Királyságban van, például a választási rendszert vagy a Lordok Házát.

Akkor a Brexit Párt egy egyetlen ügy mentén politizáló párt?

Az EP-választásokon ez így volt, mert akkor az volt a lényeg, hogy aki ki szeretne lépni az EU-ból, az szavazzon ránk, de a brit parlamenti választásokon már nem. Ugyan manifesztót nem adtunk ki, de nyilvánosságra hoztuk – ahogy mi hívtuk – az emberekkel kötött szerződésünket, amiben nagyon sok szakpolitikai célt fektettünk le, amiből Johnson nagyon sokat át is vett. Nagyon nevetséges volt nézni, hogy

bármit bejelentettünk, azt Johnson lemásolta, de nem azonnal, csak pár héttel később, amikor már az emberek elfelejtették, hogy az a mi ötletünk volt.

BALRA ANN WIDDECOMBE, MELLETTE A BREXIT PÁRT VEZÉRE, NIGEL FARAGE

Önnek egyébként mi a véleménye Farage-ról? Mit gondol róla mint vezetőről és mint emberről általában?

Úgy gondolom, sokat tett hozzá a brit történelemhez, amit a jövő generációi gigantikusként fognak majd jellemezni.

Sosem volt parlamenti képviselő, és nézzük meg, miket sikerült elérnie a parlamenten kívülről: hogy legyen népszavazás, amit aztán meg is nyert, majd elintézte Theresa May lemondását, aki megakasztotta a brexit egész ügyét.

Majd ezután ő segítette hozzá, hogy Boris különböző ígéreteket tegyen a brexittel kapcsolatosan. 

Igen, de Theresa May nem Farage miatt, hanem azért mondott le, mert a parlament nem fogadta el a dealjét.

Ez igaz, de azután, hogy hatalmas különbséggel megnyertük a tavaly májusi EP-választásokat. Előtte pedig a helyi választásokon az emberek érvénytelenül szavaztak, csak annyit írtak a szavazólapokra, hogy brexit, ezzel tüntetve May ellen. A Brexit Párt helyezte ezt a nyomást May-re.

Már említette, hogy csodálja Farage-ot és képességeit. Melyik politikussal tudná összehasonlítani?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, hiszen ő elég egyedi. De ha mondanom kellene egy politikust, akkor talán William Wilberforce-szal tudnám összehasonlítani. Ő a 18. század végén, a 19. század elején élt és a rabszolgatartás ellen küzdött. Amikor megpróbálta meggyőzni az embereket, nem hallgattak rá, de aztán a történelem neki adott igazat. Ugyan teljesen más a két ügy, és nem is áll szándékomban összehasonlítani a két ügyet, de Nigel Farage is hasonló helyzetben volt:

amikor először elkezdett arról beszélni, hogy lehet, nem annyira jó az Európai Unió és hogy ezen tudnánk változtatni, nem hallgattak rá.

Szóval azt gondolja, hogy az Európai Unió úgy viselkedik, mint a rabszolgatartók?

Nem, direkt óvatosan fogalmaztam. A két ügy teljesen más. Amit én nézek, az a megközelítés: Willbeforce legnagyobb akadálya nem az ellenzék volt, hanem a közvélemény. És szerintem Nigelnél is hasonló volt a helyzet, azt hiszem, már 25 éve dolgozik ezen az ügyön éjjel-nappal.

Igen, de azért kérdeztem ezt, mert ön az egyik beszédében az Európai Uniót a rabszolgatartókhoz hasonlította.

Nem azt mondtam. Azt mondtam, hogy a történelem tele van olyan példákkal, ahol az elnyomottak fellázadnak az elnyomóik ellen. Három példát említettem, de mindenki a rabszolgaságot emelte ki, mert az egy trigger szó. A másik két példa a kolóniák harca a birodalmakkal szemben, illetve a jobbágyok voltak a földesurakkal szemben. Senki beszélt arról, hogy magunkat középkori parasztokhoz hasonlítottam, vagy hogy az Európai Uniót a Római Birodalomhoz.

De azért feltéltezem, a brexitnépszavazást egy hasonlóan nagy történelmi tettnek gondolja.

Teljes mértékben. Szerintem az emberi történelem elnyomókról és elnyomottakról szól, amely helyzet aztán megfordul. És mi is így tettünk: szembefordultunk azzal az intézménnyel, ami elnyomott minket. Ahogy korábban is mondtam egy beszédemben: „ami kooperációként kezdődik, gyakran dominanciába fordul”.

Ők mondják meg, hogy mit csináljunk. De várjunk, mi vagyunk a világ ötödik legnagyobb gazdasága, miért ők mondják meg, hogy mit csináljunk?

Még decemberben kilépett 4 EP-képviselő a Brexit Pártból és januárban csatlakoztak a Konzervatív Párthoz. Mit gondol róluk?

Rendkívül csalódott vagyok. Nem azért, mert visszamentek a volt pártjukhoz, hanem azért, mert arra buzdították az embereket, hogy a konzervatívokra szavazzanak a Brexit Párt helyett, amikor az utolsó hónapokat közösen harcoltuk végig. Ez egy elég thatcheri húzás volt.

Ön elgondolkozott azon, hogy otthagyja a pártot?

A Brexit Pártot? Teljességgel kizárt, soha!

Miért?

Mert azért csatlakoztam a párthoz, hogy véghez vigyük a brexitet, amit jelenleg nem fejeztünk be, hiszen még nincs kereskedelmi megállapodás. Addig semmiképp sem fogok kilépni a pártból, amíg nem végeztük el a feladatunkat. 

A kilépett EP-képviselők azért kritizálták önöket, mert szerintük rossz stratégiával készültek a decemberi választásra, amivel veszélybe sodorták a brexitet, mondván a brexiter szavazatok így két párt között oszlanak majd el.

Igen, ezt én is folyamatosan megkaptam, amikor elindultam a körzetemben, de nézzük meg, valójában mi történt. Az eredmények magukért beszélnek. Ha az összes rám adott szavazat a konzervatívok jelöltjére ment volna, akkor is a Munkáspárt győzött volna a körzetben...

Igen, ötezer szavazatnyi különbség volt, míg ön csak háromezret kapott.

Igen, ezt a körzetet a Konzervatív Párt a saját hibái miatt veszítette el.

Ez egész állítás nonszensz volt, hiszen az északi vagy midlandsi körzetekben a Munkáspárttól szereztünk szavazatokat, ami olyan helyekhez segítette hozzá a konzervatívokat, amikről csak álmodoztak.

A legtöbb ember, akivel beszéltem és rám szavazott, inkább volt munkáspárti szavazók voltak, mintsem konzervatívok.

És mit gondol a választások eredményéről általánosságban? ABrexit Párt egy helyet sem szerzett a londoni parlamentben.

Valóban, de így is hatalmas hatásunk volt a választásra: Boris Johnsonnak ma nem lenne ekkora többsége, ha a Brexit Párt nem vett volna el szavazatokat a Munkáspárttól. Johnsonék féltek, hogy mindenhol jelöltet fogunk állítani, ezért ígérték meg, hogy törvényben fogják vállalni, hogy 2020 végére kiléptetik az EU-ból az Egyesült Királyságot, mivel az átmeneti időszak akár 2022 végéig is eltarthatott volna. Ezenkívül több mindent is ígért, amit nem tett volna meg, ha a Brexit Párt nem jelentett volna hatalmas veszélyt rá. Néha, amikor veszítesz, valójában nyersz.

Jobb lenne a parlament, ha a Brexit Párt is benne lenne?

Mindig is tudtuk, hogy nem lesz sok helyünk a parlamentben, hiszen visszaléptünk a konzervatívok javára. De azért úgy gondoltuk, hogy 3-4 mandátumot szerezhetünk, de már 1-2 is jó lett volna arra, hogy felügyeljük Johnsonékat és felszólalhassunk a parlamentben, ha valamit rosszul csinálnak. De így is sok mindent tudunk csinálni a parlamenten kívül is.

De a legnagyobb örömöm, mint ahogy szerintem sokaknak, az Jeremy Corbyn bukása volt, hiszen nagyon tartottam tőle.

A kampány során ajtóról ajtóra jártam és sokan mondták, hogy szívesen szavaznánk ránk, de nagyon féltek Corbyn előretörésétől, és emiatt a konzervatívokra szavaztak. És örülök is, hogy az emberek nem akartak kockáztatni.

Gondolom akkor annak is örül, hogy Jeremy Corbyn lemond a Munkáspárt elnöki posztjáról.

Igen, nincs helye egy marxista pártnak Britanniában, sose volt. Az ilyen próbálkozásnak mindig kudarc lett a vége. Corbyn tönkretette volna a gazdaságot.

Voltak szóbeszédek, hogy a konzervatívok kormányzati pozíciókat ajánlottak brexitpárti képviselőknek, hogyha visszalépnek a jelöltségtől.

Csak a saját nevemben beszélhetek: voltak ilyenek. Nekem is felajánlott ilyet egy magas rangú kormányzati személy – ezt úgy is hajlandó vagyok kijelenteni, hogy a Bibliára teszem a kezem.

Ki volt ez a személy?

Ezt nem fogok elmondani önnek, még Mr. Faragenak sem mondtam el. Először nyomást próbált helyezni rám, hogy miattam fog győzni a Munkáspárt jelöltje, majd amikor látta, hogy így sem vagyok hajlandó visszalépni, akkor ajánlott fel „egy szerepet a tárgyalásokban”, bármit is jelentsen ez. De nem érdekelt.

Miért? Ha elfogadta volna ezt a pozíciót, lehet, hogy egy jobb alkut tudna kialkudni az EU-val.

Egy ember erre képtelen, nem rajtam fog múlni a tárgyalás. De nem tudtam volna elárulni Nigelt, a pártot, a munkatársaimat, akik keményen dolgoztak a kampányomon, mivel valójában ők vitték a kampányomat, mivel én más jelölteknek segítettem. Nem mondhattam volna nekik, hogy köszönöm, de inkább kiszállok ebből.

Milyen tervei és stratégiája vannak a Brexit Pártnak a jövőben?

A következő évben, amikor a kereskedelmi tárgyalások lesznek, folytatjuk azt, amit eddig is csináltunk: nyomást helyezni Johnsonra, árgus szemekkel nézni minden lépését és meggyőződni, hogy minden a jó irányba halad, hogy...

De mégis hogyan helyez rá nyomást, ha nincs is parlamenti mandátumuk?

Nincs is szükségünk parlamenti mandátumra, és nem is volt parlamenti helyünk, amikor megbuktattuk a miniszterelnököt, és akkor sem, amikor megnyertük a választásokat.

Ez az, amit előbb mondtam Nigelről, hogy mindent kívülről intézett el, ami figyelemreméltó. Szóval folytatjuk a feladatainkat a következő években is: felügyeljük a kormányt és elszámoltatjuk, ha például belemennének egy lágyabb brexitbe annak érdekében, hogy Johnson betarthassa a saját határidejét. Ezt a parlamenten kívül is meg lehet csinálni újságcikkekek írásával, tüntetések és gyűlések szervezésével.

NIGEL FARAGE AZ EURÓPAI PARLAMENT BREXITPÁRTI KÉPVISELŐIVEL

Boris Johnson tényleg végre tudja hajtani a brexitet az év végére?

Ha eléggé elhivatott, igen. Az én irányvonalam az, hogyha Ursula von der Leyen azt mondaná, sőt, ki is jelentette, hogy szerinte egy év alatt lehetetlen egy kereskedelmi egyezmény megtárgyalása, akkor minek próbálkozni? Én kilépnék most azonnal, aztán a WTO szerinti feltételektől vágnék neki a tárgyalásoknak. Minden mást kitalálnánk útközben.

Mit gondol az egész brexitnépszavazásról? Sokan azt mondják, hogy ez az igazi demokrácia, hiszen az emberek maguk dönthettek, hogy mit tegyen az állam, míg mások pedig úgy tartják, hogy egy túl komplex kérdést túlzottan leegyszerűsítettek és a kampány igaziból identitáskérdésekről szólt.

Nem, nem, ebben a kérdésben nagyon sok feltételezés volt. Ez egyszerűen egy dologról szólt: hogy ismered-e az EU-t. 1975-ban már volt egy nagy népszavazás az európai uniós tagságról, ahol én a maradásra szavaztam. Akkor is már egy egyszerű kérdést tettek fel, folytassuk-e a tagságunkat, vagy nem? Ennél komplikáltabban nem kérdezhetsz. Amikor negyven évvel később megint tartottunk egy népszavazást erről, akkor sem lehetet túl specifikálni a kérdést, mert akkor az emberek nem értették volna meg, miről szól a népszavazás: egyszerűen in or out, kint vagy bent.

Beszéljünk most a jövőről. Kiújulhat az északír konfliktus a brexit miatt?

Nem értem, hogy egyáltalán ezt miért kérdezi meg, hiszen a háborúnak már rég vége. A nagypénteki egyezménnyel ezt lezárták, békét kötöttek.

És mi a helyzet Skóciával? Ők népszavazást szeretnének a függetlenségükről.

Igen, de nem fogják megkapni. Most volt nekik egy, ilyet nem lehet csak úgy, pár évente tartani!

Ez a westminsteri érdekekkel szembemegy. Boris Johnson nem fogja nekik megengedni.

Igen, de az a brexitnépszavazás előtt volt, és a skótok többsége a maradás mellett szavazott már akkor is.

Ahogyan Gibraltár is. És? Ők is elfogadják, hogy az Egyesült Királyság ki fog lépni, és Gibraltár is az Egyesült Királyság része.

Akkor nem tart attól, hogy a skótok függetlenné válnak?

Nem, nem tartok tőle. Biztos, hogy sokat fognak beszélni erről és vitatkozni róla, de ha Boris Johnson azt mondja, hogy nem, akkor nem lesz.

Egy korábbi kampányeseményen azt mondta, hogy ha Margaret Thatcher lenne a miniszterelnök, akkor az Egyesült Királyság 2017-ben már kilépett volna.

Igen, ebben most is biztos vagyok.

Mit gondolna Thatcher erről ez egész brexitsagáról?

Szerintem szörnyülködne. Theresa May gyenge volt. Azt akartuk, hogy először állapodjunk meg a kereskedelemben, amire az EU azt mondta, hogy nem, először a kiválási költségekről állapodjunk meg. May ennek engedett is. Akkor azt kellett volna mondania, hogy párhuzamosan tárgyaljunk erről, ha pedig nem, akkor csak kilépünk.

May sosem volt elég tökös, hogy ilyet tegyen. Boris viszont az.

Ki lenne a jobb brexitminiszterelnök? Mrs. Thatcher vagy Mr. Johnson?

Természetesen Thatcher, mivel...

Vagy Mr. Farage?

Oh, akkor természetesen Mr. Farage! De a valóság az, hogy Boris az Egyesült Királyság miniszterelnöke, aki így is sokkal jobb, mint May.

Mit gondol, mi fog történni január 31-e után az Egyesült Királysággal?

Végre visszanyerhetjük a függetlenségünket, de ez nem egyik napról a másikra fog történni. Végre elkezdhetjük a kereskedelmi tárgyalásokat a világ többi részével. Megnézhetjük, hogy mely törvényeket vonhatjuk vissza, milyen törvényeket hozhatunk vissza.

Végre egy független nemzet lehetünk megint. Amúgy miért nem akarják más nemzetek is saját magukat kormányozni?

És ön mit fog csinálni, miután január 31-ével véget ér a mandátuma?

Örvendezni fogok. Nem tudtuk előre, hogy milyen hosszú ideig fog tartani ez a brexit és már így is sokkal tovább tartott, mint amit előre képzeltünk. Én egyáltalán nem akartam itt lenni az EP-ben, csak végig akartam vinni a brexitet. Szóval majd visszatérhetek a korábbi nyugdíjas életemhez, amiben könyvet írtam, dokumentumfilmekben szerepeltem, beszédeket tartottam hajókon. 

FOTÓK: Európai Parlament (2019), Nigel Farage (Facebook)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek