Összedolgozna a DK-val és a Jobbikkal az MSZP és a Momentum Brüsszelben

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.06. 13:10

Koordinált együttműködésre hívta a Fidesz ellenzékében lévő EP-képviselőket az MSZP és a Momentum.

Összedolgozna a DK-val és a Jobbikkal az MSZP és a Momentum Brüsszelben

Az MSZP politikusa a sajtótájékoztatón az Azonnalinak küldött sajtóközleménye szerint arról beszélt, hogy az EP-ben mandátumot szerzett, Magyarországon ellenzékben lévő pártok képviselői sok mindenben mást gondolnak, de abban mindenképpen egyetértenek, hogy Magyarország érdekeit akarják képviselni Európában és az európai értékeket otthon. Ujhelyi szerint a Fidesz vállaltan Európa ellenzékében van, még saját frakciótagsága is megkérdőjeleződött (ez egyébként jelentős torzítás a politikus részéről). 

Az MSZP politikusa bejelentette, hogy Cseh Katalinnal, a Momentum EP-képviselőjével közösen

azt kezdeményezik: hozzanak létre egy olyan együttműködési platformot, amelynek segítségével az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik európai parlamenti képviselői „koordinálni, harmonizálni tudják a közös nemzeti ügyek képviseletét”.

„Öt évvel ezelőtt az akkori 21 EP-képviselő felé már tettem egy hasonló kezdeményezést, egy közös nemzeti delegáció működtetésére, de a Fidesz lesöpörte az asztalról az ügyet, az akkori Jobbik pedig nem foglalkozott a felvetéssel, ezért ez akkor elhalt. Látva most, hogy van 8 olyan EP-képviselő, akik mind egy európai Magyarországért küzdenek, fontos szorosabb koordinációt és együttműködést kialakítani a különböző frakciókban ülő magyar képviselők között" – fogalmazott Ujhelyi István.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta: Ujhelyi István az elmúlt években bizonyította, hogy lehet sikeresen képviselni a magyar érdekeket, ebben a ciklusban azonban még ennél is „magasabb fokozatba kell kapcsolni". A Momentum politikusa pár okot is felsorolt arra, hogy szerinte miért van erre szükség: csak az elmúlt másfél hétben az Orbán-kormány „az éj leple alatt" bedarálta a Magyar Tudományos Akadémiát, százmilliárddal gyarapodtak az Orbán-családhoz közeli cégek és Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy fontosabb a német autóipar, mint a klímaváltozás.

A következő EP-ciklusban a Fidesznek 13, a DK-nak 4, a Momentumnak 2, az MSZP-nek és a Jobbiknak 1-1 EP-képviselője lesz. Az új Európai Parlament alakuló ülése július 2-án lesz Strasbourgban, az Azonnali természetesen a helyszínről tudósít majd.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek