Megerősítette a Fidesz az Azonnalinak, hogy megszavazták Webert

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.06. 11:17

A magyar sajtó készpénznek vette, az Azonnali utánajárt.

Megerősítette a Fidesz az Azonnalinak, hogy megszavazták Webert

Bár a magyar sajtó készpénznek vette és forrás feltüntetése nélkül leközölte, hogy a Fidesz is megszavazta szerda délelőtt az Európai Néppárt frakcióvezetőjének Manfred Webert, ez azért messze nem volt ennyire egyértelmű. Ugyan volt egy előzetes bejelentés, miszerint a fideszesek is a bajor CSU politikusát szeretnék a néppárti EP-frakció élén látni, szerdán egyáltalán nem volt ott mindenki a néppárti frakcióból a döntésnél. (Az Európai Parlament honlapja szerint 180 néppárti EP-képviselő lesz az új ciklusban, ebből 13 tagja a Fidesz-KDNP delegációjának. A frakcióvezetői szavazáson viszont csak 160-an szavaztak, ebből 156-an érvényesen, mindannyian az egyedüli jelöltre.)

Pedro Lopez de Pablo, a Néppárt-frakció sajtófőnöke az Azonnalinak azt mondta, nem tudja, szavaztak-e a fideszesek, hiszen titkos volt a szavazás. Pár fideszes EP-képviselő viszont részt vett a Néppárt szerda délelőtti tanácskozásán, de hogy vajon a szavazáson is részt vettek-e, azt már nem követte. Ezért a fideszes delegációhoz fordultunk, ahonnan először azt a választ kaptuk, hogy Hidvéghi Balázs – a Fidesz kommunikációs igazgatójának, egyben újdonsült EP-képviselőjének – Origónak tett nyilatkozatai választ adnak a kérdésünkre. 

„A Néppárt frakcióvezetőjének megválasztása azonban egy automatizmus, mert a legnagyobb néppárti delegáció jelöltje tölti be automatikusan, ha igényt tart rá. Ennek értelmében a legtöbb képviselővel rendelkező német delegáció adja a frakcióvezetőt, az ő jelöltjük Weber. Ezt az automatizmust mi elfogadjuk, de Weber európai bizottsági elnöki jelölését továbbra sem támogatjuk” – ezt Hidvéghi egy Origónak adott interjúban mondta.

Ez azonban minden, csak nem egyértelmű és pontos fogalmazás: az, hogy támogatnak egy automatizmust, magyaráz ugyan egy elvi támogatást, de nem jelenti egyúttal azt, hogy konkrétan meg is szavazták volna Webert frakcióvezetőnek. Pláne mivel a 180 néppárti EP-képviselőből csak 160 vett részt a szavazáson.

A Fideszt ezért arra kértük, egyértelműen válaszoljanak arra a kérdésünkre, hogy támogatta-e szavazatával szerdán a Fidesz valamelyik vagy akár több EP-képviselője Manfred Weber frakcióvezetőségét? A válasz: „igen, támogattuk”.

Az Európai Bizottság élére persze továbbra sem támogatják a CSU politikusát, akit Orbán Viktor szűk két héttel ezelőtt a legnagyobb példányszámú német napilapban, a Bild Zeitungban gyenge vezetőnek, már nem konzervatív politikusnak nevezett.

FOTÓ: EPP Group / Twitter

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek