+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. június 5. szerda, 12:05
Nem túl nagy meglepetésre a 160 érvényesen leadott szavazatból 156-ot kapott a bajor CSU politikusa, aki eddig is a néppárti EP-frakció vezetője volt.

Szerdán megalakult az Európai Néppárt frakciója a következő európai parlamenti ciklusra, és ha már így összeültek, frakcióvezetőt is választottak. Nagy meglepetés nem lett: ismét a bajor CSU politikusára, Manfred Weberre esett a választásuk, aki eddig is irányította a jobbközép frakciót, ami létszámban ugyan kisebb lett az előző ciklushoz képest, még mindig az Európai Parlament legnagyobb frakciója.

 

Más jelölt nem is volt a posztra. Manfred Weber a titkos frakciószavazáson a 160 érvényesen leadott szavazatból 156-ot szerzett meg.

 

Az Azonnali úgy tudja, hogy bár a magyar kormánypárt Néppárt-beli tagsága fel van függesztve, a mai frakciószavazáson a fideszes EP-képviselők is jogosultak voltak dönteni Weberről. A párt ugyan nem indulhat Néppárt-beli pozíciókért, ez azonban a frakciótisztségekre nem vonatkozik, hiszen a frakció alapszabálya nem ismeri a felfüggesztés fogalmát, hívta fel a figyelmet a néppárti González Pons kedden a Twitteren. Így a fideszesek akár el is indulhattak volna a tíz frakcióvezető-helyettesi poszt egyikéért, ám az egyik ilyet eddig betöltő Szájer József végül nem indult. Manfred Weber délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, kérésére a pártcsaládban lévő szabályokat alkalmazták a frakcióban, ezért nem indulhatott egy fideszes se a posztokért: „Bár a delegációjuk jelölhetett volna, de azt mondtam rá: nem!”

 

Weber helyettesei a következő politikusok lettek:

 

+ a francia Arnaud Danjean,

+ a spanyol González Pons,

+ a volt lengyel miniszterelnök Ewa Kopacz,

+ a bolgár Andrej Kovacsev,

+ a holland Esther de Lange, 

+ az eddig az EP alelnökeként is dolgozó ír Mairead McGuiness, 

+ a görög Evangelosz Meimarakisz,

+ a román Siegfried Muresan,

+ a portugál Paulo Rangel,

+ és a horvát Dubravka Suica, Dubrovnik volt polgármestere.

 

A fideszes Szájer József, aki idáig Weber egyik helyettesként dolgozott a néppárti frakcióban, sikerként próbálta eladni a közpénzből fenntartott magyarországi kormánymédiának, hogy a jövőben nem lesz fideszes helyettese Webernek, mondván ő eleve vissza akart vonulni ebből a tisztségből, és inkább bizottsági posztokra pályáznának a Fidesz és a KDNP EP-képviselői.

 

Manfred Weber ezen felül még mindig a Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére: ha ez összejön neki, le kell majd mondania a frakcióvezetésről.

 

Az új Európai Parlament alakuló ülése július 2-án lesz Strasbourgban, erről az Azonnali természetesen a helyszínről tudósít majd!

 

FOTÓ: Manfred Weber / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás