Webert választották meg a Néppárt frakcióvezetőjének, a Fidesz is szavazhatott

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.05. 12:05

Nem túl nagy meglepetésre a 160 érvényesen leadott szavazatból 156-ot kapott a bajor CSU politikusa, aki eddig is a néppárti EP-frakció vezetője volt.

Webert választották meg a Néppárt frakcióvezetőjének, a Fidesz is szavazhatott

Szerdán megalakult az Európai Néppárt frakciója a következő európai parlamenti ciklusra, és ha már így összeültek, frakcióvezetőt is választottak. Nagy meglepetés nem lett: ismét a bajor CSU politikusára, Manfred Weberre esett a választásuk, aki eddig is irányította a jobbközép frakciót, ami létszámban ugyan kisebb lett az előző ciklushoz képest, még mindig az Európai Parlament legnagyobb frakciója.

Más jelölt nem is volt a posztra. Manfred Weber a titkos frakciószavazáson a 160 érvényesen leadott szavazatból 156-ot szerzett meg.

Az Azonnali úgy tudja, hogy bár a magyar kormánypárt Néppárt-beli tagsága fel van függesztve, a mai frakciószavazáson a fideszes EP-képviselők is jogosultak voltak dönteni Weberről. A párt ugyan nem indulhat Néppárt-beli pozíciókért, ez azonban a frakciótisztségekre nem vonatkozik, hiszen a frakció alapszabálya nem ismeri a felfüggesztés fogalmát, hívta fel a figyelmet a néppárti González Pons kedden a Twitteren. Így a fideszesek akár el is indulhattak volna a tíz frakcióvezető-helyettesi poszt egyikéért, ám az egyik ilyet eddig betöltő Szájer József végül nem indult. Manfred Weber délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, kérésére a pártcsaládban lévő szabályokat alkalmazták a frakcióban, ezért nem indulhatott egy fideszes se a posztokért: „Bár a delegációjuk jelölhetett volna, de azt mondtam rá: nem!”

Weber helyettesei a következő politikusok lettek:

+ a francia Arnaud Danjean,

+ a spanyol González Pons,

+ a volt lengyel miniszterelnök Ewa Kopacz,

+ a bolgár Andrej Kovacsev,

+ a holland Esther de Lange, 

+ az eddig az EP alelnökeként is dolgozó ír Mairead McGuiness, 

+ a görög Evangelosz Meimarakisz,

+ a román Siegfried Muresan,

+ a portugál Paulo Rangel,

+ és a horvát Dubravka Suica, Dubrovnik volt polgármestere.

A fideszes Szájer József, aki idáig Weber egyik helyettesként dolgozott a néppárti frakcióban, sikerként próbálta eladni a közpénzből fenntartott magyarországi kormánymédiának, hogy a jövőben nem lesz fideszes helyettese Webernek, mondván ő eleve vissza akart vonulni ebből a tisztségből, és inkább bizottsági posztokra pályáznának a Fidesz és a KDNP EP-képviselői.

Manfred Weber ezen felül még mindig a Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére: ha ez összejön neki, le kell majd mondania a frakcióvezetésről.

Az új Európai Parlament alakuló ülése július 2-án lesz Strasbourgban, erről az Azonnali természetesen a helyszínről tudósít majd!

FOTÓ: Manfred Weber / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek