A pártelnök és a szóvivő is kilépett a brexitellenes brit pártból

Szerző: Pintér Bence
2019.06.04. 19:52

A Change UK annyira leszerepelt az EP-választáson, hogy alsóházi képviselőinek több mint fele otthagyta őket a fenébe.

A pártelnök és a szóvivő is kilépett a brexitellenes brit pártból

Itthon leginkább az LMP szenvedte meg az EP-választásokat, de aki egy még szomorúbb történetet akar látni, annak elég átugrani az Egyesült Királyságba, ahol egy alig négy hónapos politikai projekt bukott be szinte teljesen.

Az EP-választás nem csak a hazai ellenzéki térfélen, de Európa több országában is felforgatta a viszonyokat: több országban is különösen jól szerepeltek a Zöldek, Franciaországban és Olaszországban is nyerni tudott a szélsőjobb, Lengyelországban a kormánypárt váratlanul elverte az ellene szerveződő ellenzéki koalíciót, az Egyesült Királyságban pedig óriási pofont kapott a hagyományosan kétosztatú pártrendszer két nagy pártja, a Munkáspárt és a Konzervatív Párt.

A választást toronymagasan a Nigel Farage-féle Brexit Párt nyerte meg, de erősödtek a liberális demokraták és a zöldek is: előbbiek a második, utóbbiak a negyedik helyre jöttek be.

Kevesebb szó esett róla, hogy a két nagy párt kiugró képviselőiből alakult Change UK nevű formáció is csúfosan elbukott.

A brexitellenes párt februárban jött létre, magját a brit alsóházban hét kiugrott munkáspárti képviselő adta, akik elégedetlenek voltak a pártelnök Jeremy Corbyn baloldali irányvonalával; majd csatlakozott hozzájuk még négy képviselő, köztük három konzervatív, akik meg a toryk brexitpárti irányával voltak elégedetlenek. A hatszázötven fős alsóházban így tizenegyen voltak.

A terv az volt, hogy az új platform létrehozásával egyfajta brexitellenes gyűjtőpártot hoznak létre, ahol egyesítik a különféle frakciók maradáspárti erőit. Ehhez képest az EP-választáson aztán egy képviselőt sem tudtak az Európai Parlamentbe juttatni,

sőt mi több, a skóciai listavezetőjük inkább visszalépett, és azt javasolta, hogy szavazzanak a maradáspártiak a liberális demokratákra.

Kedden aztán kiderült, hogy a csúfos vereség gyakorlatilag pontot tett a kezdeményezés végére, hiszen a 11 parlamenti képviselőből 6 kiszállt a projektből, köztük a pártelnök Heidi Allen és a párt arcának tartott Chuka Ummuna – ők ugyan nem jelentették be rögtön, hogy átlépnek a liberális demokratákhoz, de mindenki arra számít hogy végül így fognak tenni.

A párt megmaradt tagjai és új vezetője, Anna Soubry egykori konzervatív miniszter szerint ez nem az az időszak, amikor ott kellett volna hagyni a formációt, hanem az, amikor fel kellett volna gyűrni az ingujjakat, hogy megváltoztassák a brit politikai rendszert – ő tehát még mindig hisz benne, hogy lehet más a politika.

FOTÓ: Change UK / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek