A Brexit-megállapodás megsértése miatt jogi lépésekre készül az EU az Egyesült Királyság ellen

2022.06.15. 16:10

Az rendelkezés felülírná a Brexit-megállapodás bizonyos pontjait.

A Brexit-megállapodás megsértése miatt jogi lépésekre készül az EU az Egyesült Királyság ellen

Az Európai Unió szerdán bejelentette, hogy újból jogi lépéseket tesz az Egyesült Királyság ellen egy London által előterjesztett törvénytervezet miatt, amely felülírná a Brexit-szerződés egyes részeit - írta meg az Euronews.

A Bizottság először 2021 márciusában indított "kötelezettségszegési eljárást" az Egyesült Királyság ellen, de azt még abban az évben júliusban felfüggesztette, hogy teret engedjen a további tárgyalásoknak a kulcsfontosságú Brexit-megállapodásról, amely Észak-Írországot a blokk egységes piacán belül hagyja, de facto határt hozva létre az Ír-tengeren.

Az Egyesült Királyság kormánya, amely megtárgyalta és elfogadta a megállapodást - az úgynevezett Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvet - most azonban azt állítja, hogy az veszélyezteti az 1998-as Nagypénteki Megállapodást, amely véget vetett az az 1960-as évek vége óta tartó észak-írországi politikai konfliktusnak.

A britek szerint a jegyzőkönyv politikai instabilitáshoz vezet, mivel az unionisták, akik továbbra is szoros kapcsolatokat akarnak fenntartani Nagy-Britanniával, nem hajlandók csatlakozni egy decentralizált kormányhoz, amíg a jegyzőkönyvvel kapcsolatos aggályaik nem oldódnak meg.

A Liz Truss brit külügyminiszter által hétfő délután bemutatott törvénytervezet felülírja a megállapodás egyes részeit, mivel úgynevezett zöld és vörös csatornákat hoz létre, amelyeken keresztül a Nagy-Britannia és Észak-Írország között közlekedő áruk a vámellenőrzés alól felmentést kapnak; ezeket a csatornákat csak az észak-ír piacra szánják.

Az új törvény is biztosítani kívánja, hogy "Észak-Írország ugyanolyan adókedvezményekben és kiadási politikában részesüljön, mint az Egyesült Királyság többi része, beleértve az áfát is" és vitás esetekben megkerülje az Európai Bíróságot, és helyette "független választottbírósági eljárást" alkalmazzon.

Az EU Brexit-tárgyalója, Maroš Šefčovič újságíróknak azt mondta, hogy "semmilyen jogi vagy politikai indok nem indokolja egy nemzetközi megállapodás egyoldalú megváltoztatását" és egyszerűen törvénytelennek nevezte az akciót.

A kötelezettségszegési eljárás amelyet az EU először tavaly indított, és amelyet most újraindít, az Egyesült Királyság azon döntése miatt indult, hogy egyoldalúan bevezette, majd meghosszabbította az egészségügyi és növény-egészségügyi termékek - például mezőgazdasági élelmiszerek - ellenőrzésének megszüntetésére vonatkozó türelmi időt.

A Bizottság most két új eljárást is indít, amelyek az Egyesült Királyságban a vámellenőrzések elvégzéséhez szükséges infrastruktúra és személyzet folyamatos hiányával, valamint azzal kapcsolatosak, hogy London nem osztja meg a jegyzőkönyvben előírt kereskedelmi adatokat.

Az Egyesült Királyságnak most két hónapja van arra, hogy válaszoljon az EU aggályaira.

Ha nem ad választ - vagy ha Brüsszel a választ nem tartja kielégítőnek - az unió az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé tárhatja az ügyet, ami az Egyesült Királyság megbirságolásához vezethet.

NYITÓKÉP: Flickr

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek