Mire jó a matek, és legyen-e belőle egyáltalán érettségi?

2019.05.12. 16:04

Alig pár tucat diákot mozgatott meg az idei matekérettségi elleni szombati tüntetés az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. De mire jó egyáltalán a matematika, és meg lehet-e váltani a világot harminc tüntetővel? Megkérdeztük a résztvevőket!

Öt és fél ezren biztosra jelezték részvételüket arra a szombati, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai székháza elé szervezett Facebook-eseményre, mely az idei matematikaérettségi nehézsége ellen tiltakozott.

A „Közös sírás, majd a matek érettségi rituális elégetése” névre hallgató demonstrációval a diákok arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a kedden írt feladatsor második része túlságosan is nehéz volt, számos diák pedig úgy érzi, annyira rosszul sikerült neki a feladatsor, hogy az már az egyetemi felvételijét is veszélyezteti.. Az esemény leírásában az állt:

„sírassuk meg közösen az eredményünket, búcsúzzunk el a továbbtanulási terveinktől, és legyünk inkább gázszerelők, mert az mostanában elég jól fizet”.

Mindezek alapján arra lehetett számítani, hogy egy nagyszabású kormányellenes diáktüntetésre kerülhet sor szombat délután az Országháztól csupán egy utcányira. Ennek ellenére a matekérettségi elleni demonstráció körülbelül 20-30 diákot mozgatott meg csupán, nem telt meg az EMMI-nek otthont adó Szalay utca sem. 

A pár tucat érettségizőn kívül nagy erőkkel volt jelen a rendőrség az eseményen, „Fuck liberals” feliratú pólóban ott volt Bede „Vadhajtás” Zsolt szélsőjobbos-kormánypárti mozgalmár (lásd: címlapképünkön a diákok mögött), valamint a demonstrálók számával körülbelül megegyező mennyiségű médiamunkás is. 

És persze ott volt az Azonnali is, mi arra voltunk kíváncsiak, hogy

az érettségizők szerint egyáltalán szükség van-e matematikára, kell-e érettségizni belőle, és mennyire bírhat nagy meggyőző erővel egy olyan demonstráció, melyen 20-30 diák képviseltette csak magát:
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek