„Egyértelmű, hogy a Fidesz a legnagyobb ellenség” – mondja a Mi Hazánk ifja az Azonnalinak

2019.03.24. 07:56

Miért kezd el egy fiatal ma politizálni? Az Azonnali új interjúsorozatában utánajártunk a kérdésnek. A huszonhat éves Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Ifjai országos szervezője szerint a kormány túlpropagálja a migránsügyet, a cigányság és a zsidóság is a nemzet részét képezik, de nincs baj azzal, ha Toroczkai „cigányfertőzött területekről” beszél. Az pedig nincs rendben, ha sárral dobálják a Jobbikot.

„Egyértelmű, hogy a Fidesz a legnagyobb ellenség” – mondja a Mi Hazánk ifja az Azonnalinak

Miért lesz egy fiatalból politikus, és miért pont annál a pártnál kötött ki, ahol? Mit gondol a közélet aktuális kérdéseiről? Az Azonnali interjúsorozatot indít az új politikusgenerációval, amelynek keretében a liberálisoktól egészen a Mi Hazánk Mozgalomig minden párttól leültünk beszélgetni egy-egy fiatallal. Felkérésünket kizárólag a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas nem vállalta. Az interjúsorozat többi része a Kölyökklub címke alatt érhető el.

Hogyan került ilyen fiatalon a közéletbe?

Tizennégy-tizenöt éves korom körül már aktívan érdeklődtem a politika iránt.

Ez a családból fakadt?

Otthon nem nagyon beszéltünk politikáról, inkább a nemzeti érzelmek, a nemzeti eszme került előtérbe. Ez irányított a politikai színtérre is, hogy a nemzetért, az itt élő emberekért tudjak tenni valamit. Tizennégy-tizenöt évesen a Jobbiknál kezdtem a politikai pályafutásom, eleinte szimpatizánsként, később alapszervezeti vezetőként. A Jobbik meghasonlása miatt viszont ez nem volt egy életre szóló pálya.

Mit szóltak otthon ahhoz, hogy politizál?

Eleinte nem tetszett az otthoniaknak. Féltek, hogy a nyílt politizálásnak nagy befolyása lesz a karrieremre. Utána azonban belenyugodtak, hogy nem tudnak eltéríteni a célomtól, hogy a kazincbarcikai lakosokért, vagy nagyobb szinten a nemzetért tegyek. Egyébként van civil állásom is, jogi előadóként dolgozom. Emellett van egy ötéves kisfiam, és ugye még politizálok is. Így megvan a 0-24-es elfoglaltság, ami meglehetősen sok lemondással is jár.

Miért a Jobbikot választotta, miért nem a Fideszt?

A Fideszben nem láttam a nemzeti potenciált, azt az őszinte, nemzeti, konzervatív, keresztény értékrenden alapuló politizálást, amit a Jobbik 2006 és 2014 között nyújtott.

Most sem látja ezt a Fideszben?

Nem, engem a mai napig nem győztek meg.

A Fidesz álnemzeti, a keresztény értékrendet bebújtatja a KDNP mögé, de nem látom a tevékenységükben, hogy ezt így is gondolnák.

Mondta, hogy a Jobbik 2014-ig volt elfogadható az ön számára. Miért nem hagyta ott előbb a pártot?

A Jobbik először a nemzeti radikális vonalat vitte, utána tért át a néppártosodásra. Még a néppártosodáskor is a Jobbikban politizáltam, de már sok gondom volt vele: állandóan magyarázkodnom kellett a Vona Gábor-féle irány miatt, amit – mint észrevettük, tapasztaltuk – külső tanácsadók befolyásoltak. Vona mostanra inkább celeb lett. Ugyanakkor megpróbáltam a végsőkig bízni a pártban, és a bajtársaim miatt is úgy gondoltam, muszáj kiállnom a Jobbik mellett. Illetve a kiválásunk előtt belül próbáltuk is megváltoztatni az irányvonalat – nem sok sikerrel.

Ön szerint mennyi a valóságalapja annak a prekoncepciónak, hogy a Mi Hazánkat egy csomó náci alkotja?

Ezt cáfolom.

Akkor csak kevés náci van ott?

Ezt is cáfolom.

Nem láttam egy nácit sem a Mi Hazánk Mozgalomban, nem is erre épül az ideológiánk.

Mi a nemzeti értékrend mellett politizáló álláspontot képviseljük. Egyébként nemrég nálunk is volt egy karlendítős botrány, aminek meg is lett a következménye.

Akkor mit gondol a Mi Hazánk a cigányságról vagy a zsidóságról?

Az említett két emberközösség ugyanúgy a nemzet részét képezi, és ki kell mellettük állni.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származom, a cigánykérdéssel meglehetősen sokat találkoztam. Ők belső migránsok, akik több száz éven keresztül nem tudtak integrálódni a magyar társadalomba. Az ebből adódó problémák csak súlyosbodni fognak, az utolsó órában vagyunk. Tény, hogy vannak a cigánysággal kapcsolatos olyan problémák, amelyeket a rendszerváltás óta nem sikerült megoldani, bár ez igazából sem a baloldalnak, sem a Fidesznek nem állt érdekében, hiszen ők csak egy könnyen megvehető szavazóbázist látnak a cigányságban. Ezért nem mernek arról sem beszélni, amit a Mi Hazánk felvállal, hogy igenis van cigánybűnözés.

Belefér a konzervatív értékrendbe, hogy Toroczkai az évértékelőjén olyanokat mond, hogy „cigányfertőzött”?

Ez egy kifejezés, egy szófordulat, hogy mondjuk „cigányfertőzött terület”. Szerintem ez belefér.

Ön szokta ezt használni?

Ezt így konkrétan annyira nem. De azt igen, hogy „cigánylakta”.

Az más. A fertőzés viszont egy betegségre utal, mintha a cigányság jelenléte betegség lenne.

Igen, a fertőzésnek van egy negatív töltete.

De a cigányproblémára abszolút evidens lehet ez a kifejezés, és belefér a konzervatív értékrendbe. Javaslom látogasson meg egy olyan települést, ahol az idős magyarok mindennapos rettegésben élnek, ahol nemcsak a terményt, hanem az udvarból a tyúkot is elviszik a cigányok.

A zsidósággal kapcsolatban van álláspontjuk?

Megmondom őszintén, erről nem nagyon szoktunk beszélni. Semmilyen színtéren nem is kerültek ők szóba.

Minek köszönhető, hogy a radikális jobboldal jobb táptalajra lel Borsodban és az ország keleti részén, mint mondjuk Sopron környékén?

Én ezt nem radikális vagy náci ideológiának mondanám, hanem nemzetinek. A nemzeti érdekekért kiállás, a hazafiság sokkal erősebb a keleti, mint a nyugati régióban. Hogy ez mire vezethető vissza, jó kérdés, nem is tudom megválaszolni. Én úgy tapasztaltam, hogy otthonról hozzák magukkal ezeket a gyermekek. Nagy problémának látom, hogy az oktatási rendszerünk, illetve a szülői iránymutatás nem tartalmazza az erősebb nemzeti identitástudat fejlesztését.

Röviden összefoglalva mi a problémája Borsodnak?

Az első számú probléma az elvándorlás, az elnéptelenedés. Például Kazincbarcika, ahonnan jövök, harmincezer fő feletti város volt, most meg körülbelül huszonhatezren lakják. Papíron lehet, hogy ez több, de akkor is fogy a népesség, ami elkeserítő. A másik nagy probléma a munkanélküliség. Ez a két probléma már elég ahhoz, hogy a közeljövőben rohamosan rosszabbodjon a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén-ben.

Borsod-Abaújnak miért lenne szüksége a Mi Hazánkra?

Például mert a cigánykérdést egyik párt sem feszegeti. A Jobbik feszegette, de most már, hogy beléptek a balliberális tömbbe, hogy balliberális párttá váltak...

… azért a Jobbik ezt kikérné magának.

Ők már régen is kikértek sok mindent, és mégis mást mutattak.

Ha valaki nem beszél a cigányságról, már balliberális?

Ilyen konzekvenciát azért nem vontam le. De vannak problémák, amikről muszáj beszélni, és amiket nem lehet a szőnyeg alá söpörni. A Mi Hazánk a problémákat fogja kimondani, és azokra megoldást is fog nyújtani.

A Mi Hazánkkal kapcsolatos egyik legnagyobb kritika, hogy a Fidesz szatellitpártjaként működik, és a kormánypárt fizeti. Mit gondol erről?

Mi ugyanúgy elutasítjuk a Fidesz uram-bátyám rendszerét, mint a Jobbikkal kiegészült, Gyurcsány Ferenc vezette balliberális tömb politikáját.

Nem is értem ezt a felvetést, hogy miért gondolja ezt.

Például Volner János miatt, aki jobbikosként kapott rendesen a kormánypárti sajtótól, még a bokorba is követték. Most viszont ő az új kedvenc, körbehaknizhatja a kormánypárti médiát a Jobbikot szidva. Mondhatni erre, hogy Volnert és a többi mi hazánkos politikust arra használják, hogy rombolják a Jobbikot.

Az, hogy egy médiumba meghívják a Mi Hazánk képviselőjét, nem elegendő érv ahhoz, hogy a Mi Hazánkat a Fidesz szatellitpártjának lehessen nevezni. A Mi Hazánk Mozgalom egy Orbán- és Gyurcsány-mentes harmadik utat hozott létre.

Az, hogy a Fidesznek ez esetlegesen valamilyen előnyt jelenthet-e, mert leforgácsolhatja a Jobbikot, nem tudom. 

Az se zavarja, hogy felhasználják önöket politikai célokra?

Mondja ez önt. Nem hiszem, hogy egy meghívás felhasználásnak lenne minősíthető. Nekünk az pozitívum, ha meg tudunk jelenni a médiumokban. Egyébként meg úgy látom, a jobbikos képviselőket is sokkal gyakrabban hívják meg mostanában a közmédiába, mint 2016-2018 között.

Elegáns az, hogy a politikusaik mindig visszalőnek a Jobbikra?

Nem lőnek vissza. Elmegyünk megtartani egy sajtótájékoztatót, előadnánk a devizakárosultakról, és a média munkatársai terelik mindig a Jobbikra a szót.

Pont ezért, mert a Jobbik kritikáját szeretnék hallani.

Igen, csak mi már a programunkat szeretnénk előadni, és nem állandóan a Jobbikot ócsárolni. Ez abszolút nem etikus egy szinten túl.

Az rendben van, ha a tényeket elmondjuk a Jobbikról – ha sárral dobáljuk őket, az nincs.

Kapott most a Jobbik egy újabb nagy ÁSZ-bírságot. Sajnálná azért, ha megszűnne a Jobbik?

Nem sajnálnám őket, mert ez az ő felelősségük. Nem hiszem, hogy teljesen tiszták lennének ezeket az ügyeket illetően.

Ha hibáztak is, arányos, hogy olyan büntetést kapnak, amitől csődbe mehetnek?

Nem tudom, milyen hibát vétettek. Lehet, arányos ez a büntetés, lehet, hogy nem. Nem az én tisztem megítélni ezt.

Van még olyan ember a Jobbikban, akivel tartja a kapcsolatot, akit – annak ellenére, hogy a Jobbikban maradt – tisztel azért, amit csinál?

Nem. Akivel szoros kapcsolatom volt, átjöttek a Mi Hazánk Mozgalomba.

És más pártokban van olyan fiatal politikus, akivel ugyan nem ért egyet, de elismeri a munkásságát?

Megértem mindenki álláspontját, legfeljebb nem értek velük egyet. Barcikán nem nagyon foglalkoztam azzal, hogy barátságokat alakítsak ki más pártok képviselőivel. De van több olyan ismerősöm is, aki nem ért egyet velem, mégis tök jól el tudok velük beszélgetni, akár politikáról is.

A jelenlegi parlamenti pártok közül ön szerint ki a legkártékonyabb?

Egyértelmű, hogy a Fidesz a legnagyobb ellenség. Ők vannak kétharmados többségben, amit az Orbán-diktatúra kialakítására használnak fel.

Ki van a második helyen?

Nem szeretném rangsorolni ezt a balliberálisnak nevezett egyesülést, amiben a többi ellenzéki párt kéz a kézben beállt egymás mögé az Orbán-gyűlölettől vezérelve.

Tegyük fel, van a DK-nak egy jó ötlete. A Mi Hazánk ezen konkrét ügy mentén együttműködne a DK-val?

Nem látok reális esélyt arra, hogy a DK-val egy platformra kerüljünk. Nem lesz olyan ügy, aminek minden elemében ugyanazt képviselnék, mint mi. Ha lenne is egy jó DK-s ötlet, azt mi a ránk jellemző módon dolgoznánk fel. Ugyanis nem áll szándékunkban közös platformokat létrehozni más pártokkal.

Egy szétaprózott, mást akaró ellenzék képes megtörni a Fidesz hatalmát?

Van ennek reális esélye.

Mikorra lehet reális lehetőség a kormányváltás?

Muszáj lenne 2022-ben kormányt váltani.

A Mi Hazánk egyedül fogja leváltani a Fideszt?

Igen.

Azért most még nagyon kicsi az önök pártja.

Ez egy állapot.

De azért négy év alatt ennyire sokat építkezni nagy feladat.

Már csak három év.

Akkor főleg. De a nemzetközi példák is azt mutatják, hogy az önökhöz hasonló pártok nem tudnak tizenöt-húsz százaléknál sokkal többet elérni. Még a német AfD-nek sem volt reális esélye kormányt váltani. Miért lenne ez másképp Magyarországon?

Az emberek rájönnek egy idő után, hogy arra a pártra kell szavazni, ami hiteles politikusokkal tud kiállni, illetve az emberek érdekeit képviselő programot propagál. Ha ezt az emberek észreveszik, akkor a harmadik ellenzéki út lesz a nyerő.

Melyik elmúlt nyolc év volt a rosszabb, a szocialista vagy a fideszes?

Mindkettőnek volt rossz oldala, de a Fidesz kormányzása meglehetősen gátlástalan. Ez az urambátyám rendszer, ez a diktatórikus politika sokkal rosszabb.

De azért a Gyurcsány-kormánynak is megvannak a fekete pontjai, például a 2006-os mészárlás. Azt soha nem felejtjük el! Ezért is biztos, hogy a Mi Hazánk soha nem fog összeállni Gyurcsánnyal, illetve a balliberális tömbbel.

Azért nem erős, amikor Volner János azzal fenyegetőzik, hogy ráereszti a Betyársereget a „libsi” tüntetőkre?

Az egy érdekes, félresiklott kijelentés volt. Nem tudom.

Ha a sokak által kritizált, régi politikai garnitúra eltűnne, Gyurcsányostul-mindenestül, akkor sem közeledne más ellenzéki pártokhoz? Akár az úgymond 21. századi pártokhoz? Vagy az új, az elődeik hibáit elismerő más pártokhoz?

Ha Gyurcsány beismerné a hibáit, akkor sem hinnék neki. De ha az MSZP vagy a DK új garnitúrával állna elő, akkor sem látom, hogy nekünk velük kéne új platformot létrehozni.

A Momentum viszonylag friss, fiatal erő, az ő kezükhöz még nem tapadt vér. Velük miért nem tudják elképzelni az együttműködést?

Vér nem tapad a kezükhöz, de a háttérből idegen vagyon már igen.

Soros György ez az idegen?

Nem tudom konkrétan, de nekem az egész koncepciójuk gyanús. Velük sem szívesen állnék egy sorba. Nem is áll ez szándékunkban.

Mit gondolnak a sorosozásról? Igaza van a kormánynak, tényleg Soros van minden bokorban, vagy éppenhogy sok, amit a kormány ilyen téren csinál?

Nekem az nem tetszik, hogy a kormány a propagandagépezetét használja a sorosozásra, a migránsozásra, erre a félelemkampányra, amivel megnyerték a választást. Ez túl lett tolva.

Van jelenleg migránsprobléma Magyarországon?

Egyértelműen.

Hol konkrétan?

Az iszlamizáció nem csak hazánkat, hanem egész Európát fenyegeti. Toroczkai László volt, aki a kerítést kitalálta, ő már régen felismerte a migránskrízist.

Olyan veszély nincs, hogy a migránsok Borsodba vagy bármely más megyébe tömegesen akarnának beözönleni, mert nekik nem ez a végső úti céljuk. Hanem Nyugat-Európa.

Arra gondoltam, hogy lát-e olyan világszintű összeesküvést, mint amit nap mint nap hallunk a propagandában, hogy ide valaki milliónyi migránst akar telepíteni.

Túlpropagálják ezt a migránsügyet.

Mondhatjuk, hogy a Toroczkai-megoldás megoldotta a problémát, vagy ez még mindig egy napirenden lévő kérdés?

Bármikor előbukkanhat a migránskérdés, mert nem tudni, mikor indul el még százezer vagy akár több ember Afrikából vagy bármely más országból.

Mit kéne csinálni az Európai Unióval? Ki kéne lépni? Elvégre az EU-s zászlót égető Novák Előd önökkel van.

Arról, hogy szükséges-e bennmaradnunk az EU-ban vagy sem, egy népszavazással lehetne a legjobb módon dönteni.

Ön hogyan szavazna?

Ezt megtartanám magamnak. Nincsen ez még napirenden.

Mivel lehetne motiválni a fiatalokat, hogy jobban érdeklődjenek a politika iránt?

Olyan ifjúságpolitikai kérdésekkel, amiket a fiatalok a bőrükön tapasztalnak. Például az oktatásban, a lakhatás kérdésében elég komoly problémák vannak.

A fiataloknak általában nem a nemzeti radikalizmus az álma. A korosztályában hogyan lehetne vonzóbbá tenni a nemzeti életérzést?

Úgy látom, erre van igény. Megalakult a Mi Hazánk ifjúsági szervezete is, a Mi Hazánk Ifjai. A hozzánk jelentkezők tizenhat és huszonhat éves kor között mozognak. És a mostani tagok is bevonzanak másokat. Szóval az igény egyre nőni fog.

Ha egy tizenhat-tizenhét éves fiatal odamenne önhöz, hogy szeretne politizálni, mit mondana, miért a Mi Hazánk Ifjai számára a tökéletes választás? Miért nem mondjuk a Fidelitas vagy a Jobbik IT?

Azzal próbálnám őt meggyőzni, hogy a Mi Hazánk egy bajtársi közösségen alapuló, alulról szerveződő mozgalom. Számunkra a politika egy tiszta dolog, elítéljük az urambátyám viszonyokat, és a konzervatív értékrend mentén kívánunk politizálni. A nemzeti érdeket csak mi tudjuk hitelesen képviselni a jelenlegi politikai palettán. Ha neki fontos, hogy a nemzet felemelkedjen, hogy a nemzet érdekéért tegyen, akkor nálunk van a helye.

A párt imidzse elég komoly. De azért vannak fiatalos programok, mi hazánkos bulik?

Nem a bulikkal szeretnénk magunkhoz csábítani a fiatalokat.

De nyilván van igénye a fiataloknak erre.

A Mi Hazánk Ifjai országos szervezőjeként három megyéért felelek, és igen, mi is szervezünk közösségi rendezvényeket, most például a csíksomlyói búcsúba szeretnénk elmenni. De nem szeretnénk azzal propagálni magunkat, hogy mi állandóan bulizunk meg hajdenáré van.

Minket nem a folyamatos iszogatás mozgat, hanem az értékteremtés.

Ha a jövőbeli politikai karrierjére tekint, mi az, amit el szeretne érni? Polgármesterségről vagy egyéni képviselőségről gondolkodik?

Nincsen ilyen álmom. Meglátjuk, mit hoz a sors, és akkor eldöntöm, mit szeretnék. Ha úgy alakul, mindenféleképpen indulok választásokon. 2014-ben is indultam önkormányzati képviselőjelöltként. Ha úgy gondolja a párt, hogy vállaljak magasabb szintű jelöltséget, akár polgármesterit is, nem fogok meghátrálni. De törtető, ambiciózus céljaim nincsenek. Lokálpatrióta vagyok, inkább a saját környezetemet akarom képviselni. Nehezen tudnának engem kimozdítani a kis borsodi régióból, nem is szívesen jönnék Budapestre.

Mi lenne az a pont, amire azt mondaná, „hagyom a politikát, inkább kiszállok belőle”?

Nem tudom, nem gondolkoztam még ezen. Legfeljebb az, ha meghalok.

Még ha a politikából ki is szállnék, magát az eszmét, a nemzetet továbbra is képviselném.

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek