A cseh szenátus megvétózta az egyházak kárpótlási pénzének megadóztatását

Szerző: Pintér Bence
2019.02.28. 12:37

A kormánypárti szociáldemokrata szenátorok is a kommunista javaslat ellen szavaztak a cseh szenátusban.

A cseh szenátus megvétózta az egyházak kárpótlási pénzének megadóztatását

Leszavazta a cseh szenátus a cseh egyházak számára fizetett kárpótlás kommunisták által kezdeményezett megadóztatását – írja a Radio Praha.  Mint arról az Azonnali korábban beszámolt,

a kommunista tervezet szerint 380 millió koronányi (4,8 milliárd forintnyi) adót vetnének ki az évi kétmilliárd koronás (25 milliárd forintos) kifizetésekre, amit tizenhat egyháznak fizetnek ki kétoldalú egyezmények alapján.

A kommunisták azzal fenyegették a liberális ANO és a szociáldemokraták által adott, Andrej Babiš által vezetett kisebbségi kormányt, hogy megvonják a külső támogatásukat tőlük, ha nem támogatják a javaslatot.

A cseh alsóházban ennek megfelelően január végén fogadták el a javaslatot,

amire Dominik Duka cseh bíboros úgy reagált, hogy ez egy fekete komédia, és hogy  a mosolygó kommunista képviselők arca pedig egykori börtönőrei arcára emlékezteti őt.

Az ellenzéki többségű szenátusban viszont nem csak az ellenzéki szenátorok, hanem a kormányban részt vállaló szociáldemokrata párt szenátorai is a javaslat ellen szavaztak. A javaslatot most újratárgyalja az alsóház, és ha ismét megszavazzák, akkor megkerülhetik a szenátus vétóját. Az ellenzék azonban megígérte, hogy az alkotmánybíróság elé viszik az ügyet, ha ez megtörténik.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek