A mosolygó kommunisták arca egykori börtönőreire emlékezteti a cseh bíborost

Szerző: Pintér Bence
2019.02.04. 17:57

Fekete komédiának nevezte Dominik Duka cseh bíboros, hogy a kommunisták megadóztatnák az egyházaknak adott kárpótlási pénzeket.

A mosolygó kommunisták arca egykori börtönőreire emlékezteti a cseh bíborost

Nemrég az Azonnali is beszámolt róla, hogy a cseh a kisebbségi kormányt kívülről támogató kommunisták javaslatára megadóztatják az egyházaknak kárpótlásként adott pénzt: 380 millió koronányi (4,8 milliárd forintnyi) adót vetnének ki az évi kétmilliárd koronás (25 milliárd forintos) kifizetésekre, amit tizenhat egyháznak fizetnek ki kétoldalú egyezmények alapján a cseh állam azon ingatlanok után, amelyeket nem szolgáltatott vissza a 2012-es kárpótlási törvény értelmében.

Múlt héten a cseh alsóházban el is fogadták a törvényjavaslatot, amire a Radio Praha tudósítása szerint a cseh katolikus egyház feje, Dominik Duka reagált a Cseh Püspöki Konferencia értekezlete után. Duka szerint a döntés leginkább a kisebb felekezeteket sújtja majd, például a zsidókat, és azt is elmondta,

hogy szerinte ez az ügy tulajdonképpen egy fekete komédia.

Duka politikai fogoly volt a kommunizmus évei alatt, ezért számára a kommunisták akár csak ilyen jellegű visszatérése is a hatalomba egy rémálom,

a mosolygó kommunista képviselők arca pedig egykori börtönőrei arcára emlékezteti őt.

A bíboros azt ígérte, hogy tárgyalni fog a többi felekezet vezetőjével, illetve a miniszterelnökkel is az ügyről.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek