+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 21. csütörtök, 14:47
Szavaztak az államok uniós nagykövetei, és Kövesi helyett egy franciára a bíznák az uniós korrupció üldözését. Még semmi nem dőlt el végleg.

Már nem Laura-Coduța Kövesi, a román Korrupcióellens Ügyészség (DNA) volt főügyésze a legfőbb esélyes az Európai Ügyészség vezető tisztségének betöltésére – írja a Ziare román hírportál,

 

A szerdai napon ugyanis a tagállamok EU-s nagykövetei szavaztak a jelöltekről, ebből a körből a francia Jean-Francois Bohnert került ki győztesen, Kövesi a második helyen van a német Andres Ritterrel egyetemben. Bohnert 50 pontot kapott, Kövesi és Ritter 29–29-et. A szavazás úgy zajlott, hogy a jelenlevő delegáltak 3 pontot kellett, hogy adjanak annak, akit az első helyre szeretnének, kettőt a másodiknak, és egyet a harmadiknak.
 

Monica Macovei román EP-képviselő szerint ez egy jelzésértékű szavazás volt a tagállamok preferenciájára nézve. Nem ez a végső szavazás, a végleges döntésnek egyelőre nem is tudni az időpontját.

 

Egyelőre azt sem tudni pontosan, hogy Románia EU-s nagykövete hogyan szavazott, mindenesetre eléggé sejthető: ugyanis a nagykövetnek az igazságügyi minisztérium jelöli ki az álláspontját, amire a külügynek és a miniszterelnöknek is rá kell bólintania. Viorica Dăncilă miniszterelnök néhány napja pedig azt mondta, hogy mivel Kövesit nem Románia küldte, ezért a kormánynak nem is kötelessége a jelöltségét támogatni.

 

Nem minden tagállam nagykövete szavazott, csak azoké, akik elfogadták eddig, hogy részt kívánnak venni az Európai Ügyészségben, azaz 22 ország nagykövetei: a magyar értelemszerűen nem.

 

Kövesit és a másik két jelöltet február 26-án fogják meghallgatni az EP állampolgári jogi, valamint bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE) a másik két jelölttel együtt. A meghallgatáson részt fognak venni az Európai Parlament pénzügyi bűncselekményekkel és adóelkerülési ügyekkel foglalkozó bizottságának tagjai is, akik kérvényezték, hogy ők is szavazhassanak. 

 

A két bizottságban összesen öt romániai politikus van: a független Monica Macovei és Cătălin Ivan, a nemzeti liberális Siegfried Mureșan és Traian Răzvan Ungureanu, valamint az RMDSZ-es Sógor Csaba; de két magyarországi politikus is szavazhat: a fideszes Gál Kinga és a DK-s Niedermüller Péter is benne vannak a LIBE-bizottságban.  

 

A győztesre rá kell bólintani majd az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is.

 

Kövesi néhány hete még elsőként vette az akadályokat a pályázatokat elbíráló bizottság meghallgatása után.

 

A múlt héten két alkalommal is cikkeztünk már Kövesiről, először, amikor meggyanúsították egy bűncselekmény ekövetésével, és pont aznap hívták be az ügyészségre, amikor Brüsszelbe ment volna; másrészt arról is írtunk, hogy a Fidesz nem tartja őt alkalmasnak az Európai Ügyészség élére, az RMDSZ pedig mélyen hallgat arról, hogy mit gondol Kövesi jelöléséről.

 

FOTÓ: Criteriul.ro

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi az egyes olasz pártok célja, álomeredménye a mostani választáson? Összefoglaltuk!

Mi kell ahhoz, hogy szavazzak? Egyáltalán: kire lehet szavazni? Gyorstalpaló bizonytalanoknak.

A dublini választókerületet meg is nyerhette a korábban esélytelen zöldpárt, országosan pedig a jobbközép örülhet.

Nem tudod még, kire szavazz? Az euandi2019 elmondja neked, miután kitöltötted. És ennél még sokkal, de sokkal többet is!

„Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban”: ha ilyen az ellenszél, akkor milyen lenne az igazi hátszél?

A hét kérdése

Eljött az igazság pillanata az Azonnalin: mondd meg nekünk, kire szavazol május 26-án!

Azért ide elnéznénk

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrában május 31-én.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A régió legjobbjait a Pécsi Borozó válogatta össze, június 15-én lehet megkóstolni őket.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás