Már nem a román jelölt a legesélyesebb az Európai Ügyészség élére

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.21. 14:47

Szavaztak az államok uniós nagykövetei, és Kövesi helyett egy franciára a bíznák az uniós korrupció üldözését. Még semmi nem dőlt el végleg.

Már nem a román jelölt a legesélyesebb az Európai Ügyészség élére

Már nem Laura-Coduța Kövesi, a román Korrupcióellens Ügyészség (DNA) volt főügyésze a legfőbb esélyes az Európai Ügyészség vezető tisztségének betöltésére – írja a Ziare román hírportál,

A szerdai napon ugyanis a tagállamok EU-s nagykövetei szavaztak a jelöltekről, ebből a körből a francia Jean-Francois Bohnert került ki győztesen, Kövesi a második helyen van a német Andres Ritterrel egyetemben. Bohnert 50 pontot kapott, Kövesi és Ritter 29–29-et. A szavazás úgy zajlott, hogy a jelenlevő delegáltak 3 pontot kellett, hogy adjanak annak, akit az első helyre szeretnének, kettőt a másodiknak, és egyet a harmadiknak.
 

Monica Macovei román EP-képviselő szerint ez egy jelzésértékű szavazás volt a tagállamok preferenciájára nézve. Nem ez a végső szavazás, a végleges döntésnek egyelőre nem is tudni az időpontját.

Egyelőre azt sem tudni pontosan, hogy Románia EU-s nagykövete hogyan szavazott, mindenesetre eléggé sejthető: ugyanis a nagykövetnek az igazságügyi minisztérium jelöli ki az álláspontját, amire a külügynek és a miniszterelnöknek is rá kell bólintania. Viorica Dăncilă miniszterelnök néhány napja pedig azt mondta, hogy mivel Kövesit nem Románia küldte, ezért a kormánynak nem is kötelessége a jelöltségét támogatni.

Nem minden tagállam nagykövete szavazott, csak azoké, akik elfogadták eddig, hogy részt kívánnak venni az Európai Ügyészségben, azaz 22 ország nagykövetei: a magyar értelemszerűen nem.

Kövesit és a másik két jelöltet február 26-án fogják meghallgatni az EP állampolgári jogi, valamint bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE) a másik két jelölttel együtt. A meghallgatáson részt fognak venni az Európai Parlament pénzügyi bűncselekményekkel és adóelkerülési ügyekkel foglalkozó bizottságának tagjai is, akik kérvényezték, hogy ők is szavazhassanak. 

A két bizottságban összesen öt romániai politikus van: a független Monica Macovei és Cătălin Ivan, a nemzeti liberális Siegfried Mureșan és Traian Răzvan Ungureanu, valamint az RMDSZ-es Sógor Csaba; de két magyarországi politikus is szavazhat: a fideszes Gál Kinga és a DK-s Niedermüller Péter is benne vannak a LIBE-bizottságban.  

A győztesre rá kell bólintani majd az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is.

Kövesi néhány hete még elsőként vette az akadályokat a pályázatokat elbíráló bizottság meghallgatása után.

A múlt héten két alkalommal is cikkeztünk már Kövesiről, először, amikor meggyanúsították egy bűncselekmény ekövetésével, és pont aznap hívták be az ügyészségre, amikor Brüsszelbe ment volna; másrészt arról is írtunk, hogy a Fidesz nem tartja őt alkalmasnak az Európai Ügyészség élére, az RMDSZ pedig mélyen hallgat arról, hogy mit gondol Kövesi jelöléséről.

FOTÓ: Criteriul.ro

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek